Köszönjük, hogy a tavalyi évben is követtetek minket. 🙂

Ezt a 10 írásunkat olvastátok a legtöbben tavaly! Ha valamelyikről lemaradtál, most pótolhatod.

  1. Mindennapi mérgeink 1. rész – Veszélyes tisztítószerek, vegyszerek nyomában!

Nem elég tudatosan egészségesen étkezned és az E betűket figyelni a csomagoláson, azt is meg kell nézned, hogy mit kensz fel, a bőrödre vagy éppen milyen tisztítószerrel takarítasz.

Legtöbben elképzelni sem tudjuk, mennyi vegyszert juttatunk a szervezetükbe azzal, ha kimosunk egy pólót vagy épp egy tisztítószeres ronggyal letörlünk egy asztalt.

Vegyszermaradványok minden hagyományos tisztítószerrel tisztán tartott felületen maradhatnak. Ott ahol éppen eszel és ott ahol a kisgyermeked épp kúszik a járólapon…

Mik számítanak veszélyes tisztítószernek?

  1. A szelektív hulladékgyűjtés színei, segítünk eligazodni!

Tudtad, hogy egy átlagember naponta kb.1 kg hulladékot termel? Legyinthetsz, hogy ez semmi, de gondolj csak bele, hogy ez a kis szám a kb. 7,5 milliárdos népességgel számolva mekkora hulladékmennyiséget jelent naponta vagy évente…

A szelektív hulladékgyűjtés fontos, megmutatjuk, hogy hogyan csináld!

Kezdőként lehet nem tudod mit, hova dobj, melyik szín mit jelent…

Segítünk egy kicsit eligazodni a szelektív hulladékgyűjtés színei között!

  1. Vegyszermentesen gyerekeink egészségéért!

Vegyszerekkel takarítani a terhesség alatt? Na nem!

Mi a megoldás? A vegyszermentes tisztítószerek használata!

Gyerekvállalás során már nem csak a saját egészségünkért, hanem a babáért is felelősséget vállalunk. Ehhez hozzátartozik természetesen, hogy mellőzzük a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a drogok használatát, na és nem árt mellőznünk a háztartási vegyszerek használatát sem!

Miért fokozottan veszélyesek a vegyszerek a terhesség ideje alatt?

terhes nő takarít

  1. Vegyszerallergia! A modern kor népbetegsége?

Önnek is megkeseríti az életét az allergia?

Tudta? Az egyik kiváltó ok a rendszeres vegyszerhasználat is lehet!

A mindennapok során folyamatosan és egyre nagyobb mértékben vagyunk kitéve a vegyszerek hatásának, legyen szó akár otthonainkról, munkahelyünkről vagy éppen a belélegzett levegőről…

Na de mi is az a vegyszerallergia pontosan?

  1. 6 olyan tárgy, amit rendszeresen elfelejtünk takarítani

Nagy gondot fordítasz otthonod tisztaságára és rendben tartására, de vajon tényleg minden olyan higiénikus és tiszta, mint ahogy gondolod?

Vannak olyan tárgyak az otthonunkban, amit rendszeresen elfelejtünk takarítani.

  1. Vegyszermentes, egészségbarát babaszoba!

Az új jövevény érkezését sokszor nagy felhajtással járó lakás átalakítás, felújítás és bútorbeszerzés kíséri.

A frissen berendezett babaszobában a festékeknek, az új padlószőnyegnek és a bútoroknak, de még a takarítás során használt tisztítószereknek köszönhetően is, nagy koncentrációban vannak jelen a vegyipari, a baba egészségére káros anyagok.

Mi az első lépés amit megtehetsz az új családtagért?

Hát a vegyszermentes, egészségbarát babaszoba kialakítása!

bababarát falfestés

  1. Az ecetes takarítás veszélyei

Az ecetről általában csupa pozitív dolgot lehet hallani, sokan nyúlnak még ma is utána, ha „környezetbarát” és „vegyszermentes” alternatívát keresnek a takarításhoz. Azért is népszerű mert sokoldalú és olcsó szer. Rengeteg helyen bevethető, sokan elképzelni sem tudják nélküle pl. az otthoni ablakpucolást.

A vízkő és penész ellen is kedvelt szer, legyen szó a mosógép vagy a kávéfőző átmosásáról vagy a csempe ragyogóvá tételéről.

Ha azonban nem ismered jól az ecetet, komoly károkat is okozhatsz vele és az egészségedre is veszélyes lehet!

  1. Hogyan takarítsuk a csempét környezetbarát módon?

A fürdőt és a konyhát örök harc, rendben tartani. A mosdókon, csaptelepeken és egyéb szaniterek tisztításán túl a legtöbb gondot és bosszúságot a csempe okozza, ami ha nem megfelelően tiszta és ragyogó, rontja a makulátlan tisztaság összképét.

A csempén a legnagyobb problémát a vízkő és a szappanlerakódások jelentik, de a fugák is vesztenek ragyogó színűkből és elszíneződhetnek, besárgulhatnak, vagy éppen megjelenhet rajtuk a makacs és látványos penész. Ha beütött a „baj” akkor pedig hajlamosak vagyunk a legagresszívebb tisztítószerek után nyúlni és könyörtelenül a saját egészségünket sem féltve harcolni, az elszíneződött csempék és a makacs vízkő ellen.

Hogyan lehet hatékonyan takarítani a csempét, ráadásul környezetbarát módon?

  1. Káros WC fertőtlenítők, ezért kerüld őket messzire!

Kijelenthetjük, hogy a lakás legtöbbet fertőtlenített része: a wc ülőke és wc csésze. De miért is fertőtlenítjük megállás nélkül ezt a területet agresszív szerekkel?

Ezeknek a wc tisztítóknak és fertőtlenítőknek a hatóanyagai jellemzően erős mérgek nem csak az emberre, hanem a vízi élővilágra nézve is. A WC-tisztítószerekben például fenolt (karbolsavat) használnak, amely a légzési- és vérkeringési rendszert károsítja, és bizonyítottan rákkeltő.

Mi is történik valójában a perem alatt miután fertőtlenítettünk?

káros wc fertőtlenítők

  1. Bio tisztítószerek veszélyei!

Igen, jól olvastad a cím nem elírás… veszélypiktogramokat még a bio tisztítószerek csomagolásán is találhatsz. Odafigyelünk, hogy zöld és bio termékeket válasszunk életünk minden területén a hagyományos megoldások helyett.

Egy bio tésztát leemelve a polcról már tudatosan megnézzük annak összetételét a címkén. Na de mi a helyzet a “zöld” és bio tisztítószerekkel?

Bio tisztitoszerek veszélyei

Melyik volt számodra a legérdekesebb cikk, amit tavaly olvastál?

Írd meg nekünk! 🙂

 

Köszönjük neked, hogy követtél minket! 🙂

Reméljük 2020-ban is lelkes olvasónk maradsz!

Friss cikkeinket keresd folyamatosan továbbra is Blog rovatunkban!