Nagy gondot fordítasz otthonod tisztaságára és rendben tartására, de vajon tényleg minden olyan higiénikus és tiszta, mint ahogy gondolod?

Vannak olyan tárgyak az otthonunkban, amit rendszeresen elfelejtünk takarítani.

Ha végiggondolod egy átlagos napodat, vajon hány olyan eszközhöz érsz hozzá, ami hemzseg a baciktól?

És most nem a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóira gondolunk…

Otthonunkban is leselkedhetnek ránk veszélyes eszközök. Ezek általában olyan tárgyak, amivel mást takarítunk, amiben tárolunk valamit vagy amit egy nap rengetegszer érintünk meg észrevétlenül.

6 olyan tárgy, amit rendszeresen elfelejtünk takarítani:

Villanykapcsolók:

Egy nap rengetegszer érintjük meg, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni a villanykapcsolók letisztításáról, pedig ezeken rengeteg baktérium képes telepedni (akár egyszerre 200 is előfordulhat rajtuk négyzetcentiméterenként a kutatások szerint!). Főleg a fürdőszoba/wc és a konyhai kapcsolók esetében áll fenn a veszély, így fontos, hogy ezeket is törölgesd le egy általános tisztítószeres törlőkendővel takarítás során!

Kilincsek:
A kilincsekkel ugyanaz a helyzet, mint a kapcsolókkal, mindennap használjuk, de mégis sokszor elfelejtjük alaposan letörölni, mert elfeledkezünk róla. Könnyen lefertőzhetik egymást a családtagok pl. egy influenzás időszakban, egy- egy kilincsérintés során, így ha máskor nem is, de a megbetegedéses időszakokban mindig töröld át alaposan ezeket (legjobb lenne, persze minden takarítás alkalmával megteszed).

Billentyűzet, egér, bekapcsoló gomb…
Bizony-bizony, ezek is kényes területek a baktériumok megtelepedése szempontjából. A munkahelyi baktériumokat bemutató cikkükben már bemutattuk, hogy ezeken a területeken elég kritikus a helyzet, hiszen egy irodai billentyűzeten 3295, míg az egéren akár 1676 baci is megtalálható lehet négyzetcentiméterenként, ami több, mint ami a wc-ülőkén megtalálható. Ez nem hangzik túl jól…

Otthon vajon kellő figyelmet fordítasz arra, hogy ezeket az eszközöket megfelelően tisztán tartsd? Takarításuk legalább hetente javasolt.

Telefon
Elkerülhetetlen, hogy egész nap nálunk legyen és folyamatosan használjuk, így igazi veszélyforrás. Nem csak otthon használjunk, de baciktól hemzsegő tömegközlekedési eszközökön és munkahelyeken is. A telefonra nem csak a kezünkről, hanem a hajunkról, sőt, még az arcunkról is kerülnek át baktériumok. Egyes kutatások szerint több baktérium élhet itt, mint a WC-ülőkén… Annyira kritikus eszközről van szó, hogy megtisztítása naponta ajánlott!

Figyelj oda, hogy tisztítására ne használj savas vagy lúgos tisztítószereket, mert azok kárt tehetnek a készülékben és semmiképpen se fújj semmilyen szert közvetlen a készülékre. Helyette egy mikroszálas kendőt ( ne papírtörlőt vagy zsepit, mert azok karcolják a kijelzőt) nedvesíts be. De vannak kifejezetten telefonok tisztítására kapható speciális szerek is.

Távirányító
Míg a telefonnál meg van az esély arra, hogy csak te használod, addig a távirányító általában kézről-kézre jár a családtagok között. Így sok baktérium képes megtelepedni és elszaporodni rajta, ha nem figyelsz kellőképpen oda a tisztán tartására. Kutatások szerint az otthonokban található baktériummennyiség közel 30%-a a távirányítón található. Arról nem is beszélve, hogy a tv előtt ülve ugyanazzal a kézzel nassolsz, amivel a távirányítót is nyomkodod… Naponta töröld át nedvesített tisztítószeres kendővel és mindig moss kezet, mielőtt leülsz tv-zni.

Fogkefetartó pohár
Míg a fogkefét gyakran cseréljük és használat után jól el is mossuk, addig a poharakat viszonylag ritkán fertőtlenítjük, így a staphylococcus, a gomba és a penész baktériumai egyaránt megtalálhatóak rajta… ajánlott hetente legalább 2 alkalommal alaposan átmosni. Itt bátran bevetheted a vízkövet is jól oldó probiobitikus SanoD’or Nature Shine-t, ami vegyszermentesen távolítja el a kórokozókat.

És Te mikor takarítottad le ezeket az eszközöket utoljára?

Ha rendszeresen, akkor gratulálunk, alaposabb takarító vagy, mint az átlag háztartások! 🙂

 

Harcolj bacikkal a bacik ellen! 

Használj probiotikus tisztítószer koncentrátumokat!

sanodor nature tisztítószerek

A probiotikus tisztítószerek természetes összetevők segítségével, vegyszermentes hatékonysággal tisztítanak, így nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre, környezetre és az élővilág számára sem. A jótékony baktériumok egy láthatatlan védőréteget hoznak létre a felületeken, így meggátolják a kórokozók megtelepedését és elszaporodását, így egészséges környezetet hoznak létre maguk körül.