Az ecetes takarítás veszélyei

Az ecetről általában csupa pozitív dolgot lehet hallani, sokan nyúlnak még ma is utána, ha „környezetbarát” és „vegyszermentes” alternatívát keresnek a takarításhoz. Azért is népszerű mert sokoldalú és olcsó szer. Rengeteg helyen bevethető, sokan elképzelni sem tudják nélküle pl. az otthoni ablakpucolást.

Előszeretettel használják általános jellegű fertőtlenítésre és tisztításra is, mivel baktérium- és gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett remek szagsemlegesítő hírében áll. A vízkő és penész ellen is kedvelt szer, legyen szó a mosógép vagy a kávéfőző átmosásáról vagy a csempe ragyogóvá tételéről.

Ha azonban nem ismered jól az ecetet, komoly károkat is okozhatsz vele és az egészségedre is veszélyes lehet!

ecetes takarítás veszélyei

Az ecet egészségre leselkedő veszélyei

Az ecettel történő takarítás során nem árt néhány dolgot észben tartanunk, mert veszélyes is lehet a használata.

A hagyományos konyhai ecet egy hígított ecetsav. Mivel sav (még ha gyenge is) nem használható minden felületen és az egészségre is lehetnek káros maró hatásai.

Az ecetnek nem véletlenül van szúrós szaga, maró hatású gőzei nem csak az orrot ingerlik, hanem a szemet, a nyálkahártyákat, valamint a tüdőt is.

Fertőtlenítő szerekkel ( hipó, klór ) soha, de soha ne keverd, mert klórgáz keletkezik, amely akár halálos is lehet.

Zárt helyiségben sokat belélegezve belőle, torokfájás, köhögés, égő érzés, sőt, akár szédülés és légszomj is felléphet. A bőrrel nagyobb mennyiségben érintkezve pedig vörösséget, felmaródást és hólyagok kialakulását is okozhatja.

 

Mire NE használd az ecetet!

Bizony felületeken és gépeken alkalmazva visszafordíthatatlan károsodást képes okozni az ecetes takarítás. Nézd meg, hol ne használd az ecetet semmiképpen.

 

Mosógép tisztítása

Mivel fertőtleníti és oldja a vízkövet, előszeretettel használják ilyen jellegű problémák megoldására.

A mai modern mosógépeknek kifejezetten káros lehet, egy alapos ecetes átmosás. Kikezdheti a vékony bevonó réteget a mosógép dobjában, amitől az matt is lehet a felülete. Nem beszélve a tömítésekről és a gumiból készült alkatrészekről, amiket szintén kikezd a savas közeg.

Képzelj el egy olyan mosógépet, amiben komolyabb lerakódások vannak, ezt ecetes vízzel átmosva, a sav szinte lerobbantja a lerakódásokat, ezek a darabok pedig szépen feltorlódnak a csövekben és dugulást okoznak.

Megelőzésre használj inkább mosószódát!

A mosógépet tisztíthatod probiotikus tisztítószerrel is, hatékonyan távolítja el a lerakódásokat a gumitömítések alatt is. ( De tartsd szem előtt, hogy 45 fok felett az élő jótékony bacik elpusztulnak!)

 

Fürdőszobában is csak körültekintően:

Csak óvatosan! A töményen alkalmazott ecet képes szétmarni a mosdókagyló lefolyónyílását is.

 

Tűzhely:

A gáztűzhely takarítása tömény ecettel, tűz- és robbanásveszélyes. Töményen alkalmazva a szert pedig megmarhatja a felületet.

 

Kényes anyagú felületek, természetes anyagok:

Gránitból, márványból készült munkalapokon, természetes kőből készült járólapon sose alkalmazd az ecetet! Károsíthatja, felmarja, tönkreteheti a felületüket, ami visszafordíthatatlan.

Ezeket az anyagokat sose tisztítsd ecettel, még úgy se, ha vízzel hígítod előtte.

Használj érzékeny felületeken is bevethető sav és lúg mentes probiotikus padlótisztítót.

 

Kávéfőző:

Az ecet szuperül eltünteti a vízkövet, de csak a legvégső esetben használjuk a kávéfőző vízkőmentesítésére.

Miért ne használd állandóan? Mert a rendszeres ecetes átmosás kárt tud tenni a kávégép vízrendszerében, megrongálja a szilikon/ gumi tömítéseket, szétmarja a műanyag alkatrészeket.

Használj helyette speciálisan kávégépekhez való tisztítószert, ha nem akarod sűrűn cserélgetni a gépünket.

 

Vasaló:

Sokan ajánlják a gőzölős vasalók vízkőtelenítésére az ecetet. Azonban a gőzölős vasalódat soha ne akard a kitisztítani vele, mert tönkreteszed a vasaló belső részeit.

Vásárolj inkább desztillált vizet és csak azt öntsd a tartályba, de a legjobb, ha megnézed a gyártó tisztítási javaslatát a termékleírásban, hogy elkerüld a gép károsodását.

 

Viaszolt bútorok:

Az ecet eltávolítja a viaszt a bútorról, így többet árt, mint amennyit használ. A viaszolt bútorokhoz keress egy kifejezetten erre a célra szánt szert, vagy próbáld ki a SanoD’or Nature Brillt, ami sav és lúg mentes és minden általános felületen bevethető!

 

Keményfa padlók:

Ha keményfa parkettád van otthon, akkor felmosáshoz ne használj ecetet, sem ecetes vizet.

Mert az ecet feloldja a keményfa felületét, foltosodást okozhat rajta, amit később nem fogsz tudni helyrehozni.

 

Elővigyázatosan az ecettel:

Ha mégsem mondanál le ezek ellenére sem az ecet használatáról, ezeket a javaslatokat mindenképpen tartsd be, amikor takarítasz vele.

  • Csak olyan helyiségben használd, amit rendesen kitudsz szellőztetni (zárt helyiségben ugyanolyan veszélyes lehet, mint a hagyományos vegyszerek!).
  • Mindig használja gumikesztyűt, amikor ecettel takarítasz, mert megmarja a bőrödet
  • Fertőtlenítő szerekkel (hipó, klór stb.) soha, de soha ne keverd, mert klórgáz keletkezik, amely akár halálos is lehet. Ez arra is igaz, hogy közvetlen egymás után se alkalmazd, mert a két anyag ilyenkor is találkozik.
  • Mindig hígítva használd, különben a felületet is könnyen „megmarhatja”, mattá teheti (Fémből készült és fémmel borított, gránit/márvány felületek könnyen tönkreteheti, felmarhatja).
  • Tilos a gáztűzhely takarítása tömény ecettel, mert tűz- és robbanásveszélyes.
  • A gyerekek és a háziállatok ne férjenek hozzá, zárd ugyanolyan megbízható helyre, mint a vegyszereidet.

 

Miért kockáztatnád az egészséged és a bútoraid/eszközeid épségét, ha takaríthatsz környezet és egészségbarát módon is?

Ismerkedj meg a sav és lúg mentes SanoD’or Nature probiotikus tisztítószer családunkkal!:)