Mindennapi mérgeink 1. rész– Veszélyes háztartási tisztítószerek, vegyszerek

Nem elég tudatosan egészségesen étkezned és az E betűket figyelni a csomagoláson, azt is meg kell nézned, hogy mit kensz fel, a bőrödre vagy éppen milyen tisztítószerrel takarítasz.

Legtöbben elképzelni sem tudjuk, mennyi vegyszert juttatunk a szervezetükbe azzal, ha kimosunk egy pólót vagy épp egy tisztítószeres ronggyal letörlünk egy asztalt.

Azt, hogy a hipó veszélyes az egészségre talán nem kell részleteznünk, hiszen köztudott tény. Na de mi a helyzet a többi tisztítószerrel?

Számos forgalomban lévő vegyszerről tudott, hogy mérgező, rákkeltő és különböző daganatos betegségeket okozhat.. Hatással vannak az asztma kialakulására, meddőséget idézhetnek elő. Arról nem is beszélve, hogy felhalmozódnak a szervezetben,de éppen eléggé megtudja keseríteni az ember életét egy bőrirritáció vagy egyéb vegyszerallergiás tünet is.

Vegyszermaradványok minden hagyományos tisztítószerrel tisztán tartott felületen maradhatnak. Ott ahol épp eszel és ott ahol a kisgyermeked épp kúszik a járólapon…

Mik számítanak veszélyes tisztítószernek?

Fehérítő, klór alapú tisztítószerek:

A klór sárgászöld színű, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb, erősen maró és mérgező hatású gáz. Többféle vegyszer, mint pl. uszodai fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, valamint fehérítőszerek gyártásának alapanyaga.  Erős oxidáló hatású és roncsoló méreganyag.

A legtöbb háztartásban sajnos a mai napig megtalálhatóak a klór tartalmú tisztítószerek, ebből adódóan a klórmérgezésből adódó balesetek többsége a háztartásokban következik be.

Ezért is fontos, hogy a klórtartalmú és a savas tisztítószerekkel óvatosan bánjunk, és ha lehetséges végleg szüntessük meg a használatukat, hiszen sem a saját, sem pedig a családunk egészségére nincsenek jó hatással.

Az ilyen tisztítószereket soha nem szabad keverni! Amennyibe a klóros tisztítószer sav tartalmú tisztítószerrel (ecetes, citromsavas anyaggal esetleg sósavval) érintkezik, klórgáz szabadul fel, ami köztudottan egészségre veszélyes hatást fejt ki. A kellemetlen tüneteken túlmenően pedig akár halált is okozhat, a dózis mennyiségétől függően. A klórgáz nem csak ipari környezetben keletkezhet, hanem pl. a háztartásban is a klórtartalmú tisztítószerek (mint pl. Hypo, Domestos) vagy uszodai vegyszerek (klórtabletta) és a savas tisztítószerek (mint pl. a vízkőoldó) egyidejű használata esetén.

>>>> Klórmentes tisztítószerek az egészség védelmében? Kattintsd ide!

A klórgáz mérgezés tünetei:

Már kis adag következtében is kellemetlen égő érzést, könnyezést okoz a szemben, kaparó érzést vált ki a torokban, illetve égő érzést, folyást az orrban. Továbbá nehézlégzést, köhögést, fulladásérzést és a bőrön megjelenő hólyagok is képződhetnek. Súlyosabb mérgezés esetében a belélegzett gáz marásos sérülést okoz a légutakon és a tüdőn. Tünete kellemetlen, fojtogató-fulladás érzés, görcsös köhögés, esetleges mellkas fájdalom,még súlyosabb esetekben véres köpet, tüdő ödéma, tüdőgyulladás jelentkezhet. Nagyobb dózis, és a mérgező helyiség nem elhagyása esetén 1-2 percen belül halált is okozhat a klórgáz!  Ha mérgezés gyanúja merül fel (később is jelentkezhetnek nem kívánatos tünetek), illetve a tünetek jelentkezése esetén mindenképpen azonnal forduljunk orvoshoz!

A fertőzésektől való túlaggódásként hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a fertőtlenítők használatát.

A különféle szerekben elterjedt antibakteriális triklozán (triclosan) felhalmozódik az ember szervezetében, ráadásul lehetséges rákkeltő anyag is. A fertőtlenítőként használt fenol (phenol) és krizol (cresol) viszont már bizonyítottan rákkeltő és már kis mennyiségben is káros. Agresszív fertőtlenítők helyett, inkább használjunk probiotikumokat tartalmazó tisztítószereket,melyekben a jó baktériumok természetes módon veszik fel a harcot kórokozók ellen.

 

Ammónia tartalmú szerek:

Sok tisztítószer tartalmaz ammóniát, hiszen egy viszonylag olcsó összetevőről van szó, amely jól oldja a zsíros szennyeződéseket, de a fürdőszobai felületek megtisztításában is sokan használják.

           Az ablaktisztítók többsége tartalmaz ammóniát

 

A fémtisztító szerek, a mosó- és mosogatószerek egy részében és a hagyományos ablaktisztítók többségében megtalálhatjuk.

Az ammónia az egyik legerősebb háztartási tisztítószer. A használata éppolyan veszélyes, mint a klórtartalmú szereké. Jellegzetes, szúrós szaga már kevésbé népszerű tulajdonságai közé tartozik, különösen, mivel az arra érzékenyeknél szem- és bőrirritációt, heves köhögést válthat ki, ha pedig hosszú távon ki vagyunk téve a hatásainak, akkor a májat és a tüdőt is károsíthatja, ráadásul közrejátszhat az asztma kialakulásánál.

Ennek következtében az ammónia gőzének belélegzése egészségügyi szempontból hagy némi kívánnivalót maga után. A legnagyobb probléma azonban akkor keletkezik, ha az irritáló vegyület hipóval vagy egyéb klóros oldattal keveredik, ekkor ugyanis egy kémiai reakció következtében halálosan mérgező gázok szabadulhatnak fel.

Esetleges használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a klór tartalmú szerekére: Ne keverjük, jól szellőző helyiségben dolgozzunk csak vele, kerüljük a gőz közvetlen belélegzését, ne kerüljön ammónia se a szemünkbe, se a bőrünkre (használjunk gumikesztyűt) és gyermekek elől elzárva tartsuk! De a legjobb, ha végleg elfelejtjük a használatát!

 

Aceton:

Közismertebb nevén körömlakklemosó, szintén gyakori vegyszer a háztartásokban. Szem-, orr- és felső légút-irritáló hatását sokan tapasztalták már, de azt kevesen gondolnák, hogy ennél súlyosabb reakciókat is kiválthat. A légutakon keresztül bekerülő vegyszer mérgezésének kezdeti tünetei a kettős látás, mozgáskoordinációs zavar, hányinger, hányás, majd csökkentheti a vérnyomást és a vércukorszintet, emiatt pedig görcsök alakulhatnak ki. Ennél is súlyosabb esetben légzési és keringési elégtelenséget okozhat, amely akár halálos is lehet.

Festékek, lakkok, ragasztók:

Szerencsére az utóbbi időben egyre több olyan festék és lakk kerül forgalomba, amelyek kevésbé ártalmas oldószereket tartalmaznak. Válasszuk inkább a vízbázisú festékeket és ragasztókat, vagy legalább a kevesebb szerves oldószert tartalmazó termékeket.

Azonban továbbra is figyeljünk oda ezek használatára, mert egy-egy ártatlannak tűnő szobafestés vagy egyéb háztartási felújítás is veszélyes lehet.

A festékek, pácok, lakkok, ragasztók továbbra is jelentős arányban tartalmaznak illékony vegyszereket és oldószereket ezek az anyagok használat közben könnyen a levegőbe kerülnek.  Nagyobb mennyiséget belélegezve pedig irritáló hatásúak, fejfájáshoz és hányingerhez, rosszulléthez vezethetnek. Hosszabb távon pedig akár az idegrendszer károsodását is okozhatják. Ezért ha tehetjük víz bázisú festékeket és ragasztókat használjunk, ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor válasszunk kevés szerves oldószert tartalmazó terméket. Pillanatragasztót csak is indokolt esetben használjunk, abban ugyanis sok egészségkárosító anyag (például cianoakrilát) található.

Használjunk kesztyűt a használat közben és szellőztessünk sokat abban a helyiségben, ahol használtuk ezeket az anyagokat.

 

Tűzhelytisztítók:

A legtöbbjük marónátronból készül, tehát erősen mérgező és maró hatású. A nem maró hatású folyékony

tisztítószerek pedig más, környezetkárosító vegyszereket tartalmaznak, mint például a bőrpanaszokat okozó erős lúgok. Emellett pedig jelentős mértékben szennyezik az ivóvizet is.

              A tűzhelytisztítók is nagyon veszélyesek     

 

A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes „edénytisztító” szerek még peszticideket (rovarirtó szerek), vagy erős savakat illetve lúgokat (nátrium- illetve kálium-hidroxid) is tartalmaznak.

 

Rozsdaoldószerek:

A kereskedelemben kapható rozsdaoldószerek mérgező és maró hatású foszforsavat és oxálsavat, valamint gyúlékony oldószereket tartalmaznak. Az emberi szervezetre nézve mérgezők, allergiát, bőrkiütést okoznak.

 

Rovarirtó, rovarűző szerek:

Por, folyadék vagy spray formájában kerülnek forgalomba. Következményük általában véletlen mérgezés, leggyakrabban a rovarirtó szerrel történő érintkezést követően elmulasztjuk a kézmosást, majd ezt követően kerül a tápcsatornába a szer, így ezek nemcsak a vegyszerallergiásokra jelentenek veszélyt. Gyakorlatilag mindenféle helyi (könnyezés, bőrpír, orrfolyás stb.) és általános (hányinger, hányás, fájdalmak, görcsök stb.) tünet előfordulhat. Egyes rovarirtó szerek irritálják a bőrt és a szemet, míg mások, mint pl. a szerves foszfátok, idegrendszeri károsodásokat okoznak és növelik a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Rovarirtó szerek mellékhatása lehet sajnos a hormonrendszerre módosulása is és hozzájárulhatnak a rák kialakulásához)

Természetesen legfontosabb a megelőzés, ennek érdekében körültekintően válasszuk ki, hová helyezzük vagy szórjuk ki az irtószert, majd alaposan mossunk kezet. Nagyon ügyeljünk arra, hogy gyerekek ne érintkezhessenek a vegyszerrel!

Próbáljuk az alábbi anyagokat tartalmazó háztartási rovarirtó szereket messzire elkerülni:

Alletrin, allethrin, bioalletrin, bioallethrin, cipermetrin, cypermethrin, d-fenotrin, d-fenothrin, diklórfosz, dichlorvos, esbiotin, esbiotrin, S-bioalletrin, esbiol, s-bioallethrion, esbiothrin, klórpirifosz, chlorpyrifos, metomil, methomyl , ermetrin, permethrin, piperonyl butoxide.*

Megoldás: az Egészséges tisztítószerek

Ma már szinte nem találunk a háztartásunkban olyan területet, ahol ne tudnánk a hagyományos vegyszereket/tisztítószereket helyettesíteni természetes, környezet és egészségbarát alternatívával. Miért ne cserélnénk le akkor az egészségromboló anyagokat, természetes tisztítószerre?

Ismerkedj meg az egészséges takarítással SanoD’or Nature probiotikus tisztítószer családunk segítségével!

www.sanodornature.hu

 

Forrás:
*http://tudatosvasarlo.hu/cikk/peszticidek-lakasban-novenyvedo-gombaolo-es-rovarirto-szerek-veszelyeirol