Az ártalmas levegőjű lakások összetevői 2.rész
Otthon, édes otthon! Vagy mégsem?

Az előző részben bemutattuk, hogy miért veszélyesek a falfestékek és a tapéták az egészségünkre, valamint, hogy miért kerüljük messzire az aeroszolos légfrissítőket.
Sajnos itt még nem fejeződött be a lakásunk levegőjét károsító szerek sora.

Nézzük meg, miért lehet ártalmas a lakásod levegőjére a fabútorok és a tisztítószerekből képződő VOC-ok.

 

Veszélyesek a fából készült bútoraink?

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága 2010-ben meglepő bejelentést tett.
A bizottság szerint számos veszélyes légszennyező anyagból sokkal több van a lakások beltéri levegőjében, mint a szennyezett városi levegőben, és a szóban forgó anyagok meghaladhatják az utcán érvényes egészségügyi határértéket.

Az egyik legnagyobb problémát a VOC-nek jelölt szerves gőzök jelentik, köztük is a rákkeltő formaldehid. A szerves oldószerek ott maradhatnak a bútorokban, építőanyagokban, szőnyegekben is.

 

Ezek közül a leggyakrabban a fabútorok jelentik a problémát!

 

Szeretnéd tisztítani az otthonod levegőjét?

>>>>>>> Ezek a legjobb légtisztító növények a NASA szerint.

 

A legtöbb háztartásban vannak kezelt fabútorok, padlók. Ezek többsége nem tömörfa, hanem farostlemez, forgácslapok, furnér- vagy rétegelt lemez, ezek pedig tartalmazhatnak formaldehidet.

Az illékony szerves vegyületek sajnos a leggyakrabban előforduló anyagok a beltéri levegőben. Káros egészségügyi hatást válthatnak ki, például szem-, orr- vagy torokirritációt, fejfájást, koordinációs zavart, hányingert, valamint károsíthatják a szerveket: májat, a vesét és a központi idegrendszert.
A VOC vegyületek közül egyesek bizonyítottan, mások pedig feltételezetten rákkeltő hatásúak.
( Érdekesség, hogy még a teafilterben is van formaldehid. A filter előállításához ugyanis klórral fehérített papírpépet és formaldehid-ureát tartalmazó, nedvességre nyúló műgyantát kevernek össze.*)

 

Az E1 szabvány:

Szerencsére egyre több egészség és környezetbarát bútor elérhető a piacon.
A fa bútoroknál akkor óvhatjuk az egészségünket, ha tömör fát választunk!

Az Európai Szabványügyi Bizottság 2004-ben szabványt vezetett be a falemezek formaldehid tartalmára. Egy terméket akkor lehet az „E1 csoportba” sorolni, ha a környezetszennyező anyag kibocsátása legfeljebb 0,13 milligramm légköbméterenként. Ha az érték magasabb, akkor a gyártmány az E2 kategóriába kerül.
Ezért forgácslemez vagy farostlemez bútor vásárlásakor érdemes megkérdezni a gyártót vagy forgalmazót, hogy beleesik e a bútor az E1 szabványba.
Mindenesetre új bútort legalább két hétig érdemes szellőztetni, mielőtt birtokba vennék a szobát!

 

VOC-ok a tisztítószerekben!

Klórtartalmú fertőtlenítőszerek

Sajnos még mindig azt sulykolják belénk a reklámok, hogy az a jó, ha minden baktériumot elpusztítunk és ezzel teremtünk egészséges környezetet. Pedig nem minden mikroorganizmus káros ránk. SŐT!

Szervezetünkben állandó harcot vívnak a baktériumok. A jó baktériumok nem ellenségei a szervezetünknek, sőt, rendkívül fontos védelmet és segítséget nyújtanak abban, hogy immunrendszerünk megfelelően működjön.
Ugyan ez történik a felületeken is.

Akár egy konyhapultról vagy egy wc-ről beszélünk, mindenhol mikroorganizmusok milliói vesznek minket körül. Ezek között vannak jók, amik védelmet és rosszak, amik fertőzést okozhatnak. Arra kell törekednünk, hogy a jók legyenek többségében, de ezt a fertőtlenítőszerekkel nem fogjuk tudni elérni, amik megölik a baktériumok 99,9%-át.

A túlzott fertőtlenítés és a steril körülmények gátolják az immunrendszerünk megerősödését, így elősegítik az allergia kialakulását.

Melyek a legrosszabb szerek?

A fertőtlenítő szerek közül a klórtartalmúak lehetnek a legveszélyesebbek, amelyek hatóanyaga a nátrium-hipoklorit. Ehhez képest a háztartások 80%-a vásárol klóralapú fertőtlenítőt. A klór rögtön reakcióba lép a környezetében levő más szerves alkotóelemekkel, és mérgező, veszélyes keveréket hoz létre, mint a furán, dioxin és más toxikus vegyületek. ( savas tisztítószerrel keveredve mérgező klórgáz szabadulhat fel)

A WC-tisztítószerekben például fenolt (karbolsavat) használnak, amely a légzési- és vérkeringési rendszert károsítja, és bizonyítottan rákkeltő.
A legismertebb nagy márkák, amelyeket a boltok polcain megtalálhatunk, és amelyek reklámjaival mindennap találkozunk petrolkémiai alapúak, petrolkémiai illatosítót és maró hatású savakat, továbbá antibakteriális fertőtlenítő szereket (pl. a lehetséges rákkeltő triklozánt) is tartalmaznak.

A felületek tisztán tartására használt fertőtlenítőszerek hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízáshoz is mivel képesek a bélflóra összetételének megváltoztatására!

>>>>>>>Erről már írtunk egy korábbi cikkünkben.

.

Klórtartalmú fertőtlenítők helyett, használjunk inkább élő baktériumokat tartalmazó tisztítószereket. Így a jó baktériumok erejével tudunk harcolni a kórokozókkal, közben pedig nem károsítjuk a levegőt.

 

Válaszd az egészséges takarítást, válaszd a VOC-mentes tisztítószereket!

A hagyományos tisztítószerek döntő többsége olyan kemikáliákat tartalmaz, amelyek nemcsak a baktériumokra és kórokozókra veszélyesek, hanem bizony az emberre is. Az újszülöttek, kisgyermekek és az idősek szervezete sokkal érzékenyebb a vegyszerekre, mint egy egészséges felnőtté, de egyre magasabb a felnőttek között is a vegyszerallergiások száma.
A túlzott vegyszer használatot ráadásul már összefüggésbe hozták a gyermekkori asztma kialakulásával is.

 

Javíts otthonod levegőjén a káros tisztítószerek elhagyásával!

Olyan tisztítószereket válassz, amelyek természetes összetevők segítségével tisztítanak, és így biztonságosak a család egészségére nézve!
Többet szeretnél tudni az egészséges takarításról?

 

 

 

Forrás: https://ng.hu/fold/2015/08/26/artalmas-anyagok-lakasunkban/