Zöldüljünk – A legjobb légtisztító növények otthonra és az irodába!

Nézzük, melyik szobanövények tisztítják leginkább a levegőt!

 

A NASA még a 80-as évek végén vizsgálatot indított (Clean Air Study) olyan szobanövények felkutatására, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő megtisztítására (akár egy zárt űrhajóéra is)

Az azóta napjainkban is még folyó kutatások bizonyítják, hogy bizonyos dísznövények képesek kiszűrni a bennünket körülvevő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, levegőszennyező anyagokat. Többek között olyan rákkeltő vegyületeket, melyek jelen lehetnek a hétköznapi otthonokban is a festékeknek, bútoroknak, oldószereknek, vegyszereknek vagy szigetelőanyagoknak köszönhetően, mint például a benzol, a formaldehid, xilol és a trikloretilén is.

Számos szobanövény hatását vizsgálták több vegyület légköri koncentrációjára. Különböző mértékben mindegyik vizsgált növény csökkentette a vegyületek szintjét. Tehát, ha tisztítani szeretnénk, az otthonunk vagy irodánk levegőjét ezt megtehetjük a megfelelő szobanövények beszerzésével. Érdemes azokba a helyiségekbe, szobákba is légtisztító növényeket beszerezni, ahol rendszeresen dohányoznak, mert ezek a növények növelik a levegő oxigéntartalmát.

Milyen szennyező anyagokkal találkozhatunk otthonunkban nap, mint nap:

Trikloretilén – Megtalálható a festékekben, lakkokban, ragasztókban illetve textíliák, ruhaneműk száraz tisztítására használják.

Formaldehid – Megtalálható a papírzacskókban, papírtörlőkben, arctörlőkben, szintetikus anyagokban/szövetekben, dohányfüstben, rétegelt lemezekben.

Benzol – Megtalálható a műanyagokban, gyantákban, kenőanyagokban, mosószerekben, tisztítószerekben, ragasztóban, bútorviaszban, dohányfüstben, rovarirtókban.

Xylol – Megtalálható a gumikban, festékekben, lakkokban, bőrből készült tárgyakban, dohányfüstben, kipufogó gázokban.

Ammónia: Megtalálható a legtöbb ablaktisztító szerben és más tisztítószerekben is.

Toluene: Festékipari alap- ill. segédanyag, oldószer.  Megtalálható pl. a körömlakkokban, hajfestékben.

 

Nézzük meg milyen légtisztító növényeket ajánl a NASA:

1.Vitorlavirág:levegőtisztító vitorlavirág cserépben

Az egyik legjobb légtisztító képességű növény a lakásban.

Nagy mennyiségű rákkeltő anyagot tud megkötni a levegőből. Ráadásul remek légszűrő hatásához „igénytelenség” párosul, gondozása nem igényel nagy odafigyelést, félárnyékban is jól érzi magát. Különösen hasznos olyan káros anyagok megkötésére, mint pl. a benzol, formaldehid, xylol.

 

2. Krizantém

krizantém cserépbenNem csak a levegőt tisztítja kiválóan (megköti a benzolt, formaldehidet) de a kedvünket is javítja szép színes virágaival. Kedveli a napfényt, így ablak közelébe helyezd el.

 

 

3. Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)anyósnyelv cserépben

Sok háztartásban megtalálható kedvelt, örökzöld szobanövény. Szintén elég „szívós” igazi kipusztíthatatlan növényünk. Jól bírja a rendszertelen öntözést és nem igényel sok fényt sem. Megszűri a levegőt a formaldehidtől, benzoltól, trikloretiléntől és más vegyi anyagoktól.

 

4. Dracéna vagy Sárkányfa

Dracéna

 

Elég lassan, de magasra növekvő átlagos igényű szobanövény. Kiszűri a formaldehidet, a benzolt, a xylolt és számos más, káros vegyületet a szoba levegőjéből. A világos, vagy félárnyékos helyeken érzi jól magát.

 

 

 

 

5.Zöldike ( Chlorophytum comosum)zöldike mint légszűrő

Mutatós szobanövény hosszú, fűszál-szerű levelekkel.

Nagyon hatékony a mérges gázok ellen, mint pl. a formaldehid és a xylén, toluene. Főként ajánlott városi lakásokba és irodákba.

Egy közepes méretű zöldike 4 óra alatt egy 25 nm-es szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát kb. 80%-kal csökkenti! Mindenképp szerezz be egyet belőle!

 

6.Gerbera (Gerbera jamesonii)

gerbera mint légtisztító

 

Ez a gyönyörű növény hatalmas mennyiséget képes megkötni pl. a triklorietilénből, amely egyes tisztítószerekben van jelen, ill. remek még a benzol és formaldehid ellen is. Egy gerbera gyönyörűen mutat bárhol a lakásban, de arra figyelj, hogy elég nagy a fényigénye.

 

 

 

7.Szobai futóka ( Epipremnum aureum)szobai futóka jó légtisztító

Szerencsére rengeteg háztartásban megtalálható ez a remek légtisztító növény, nagyon kedvelt, mert egész nagy falterületeket képes benőni. Megköti a benzolt, xylént, formaldehidet és a triklorietilént is.

Egyetlen hátránya, hogy a levelei mérgezőek, tehát érdemes távol tartani tőle a háziállatokat és a kisgyerekeket.

 

8. Aloe vera

aloe vera mint légtisztítóKönnyen kezelhető, napot kedvelő kaktuszféle, nagyon hatékony a formaldehid és a benzol megkötésére, amelyek gyakran kerülnek be a háztartásunkba tisztítószerek, különféle vegyszerek, festékek használatával. A légtisztító hatásán túlmenően a leveleiben található gélt használhatod sebekre vagy égési sérülésekre.

 

 

9.Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)szobapáfrány mint légtisztító

Nagyszerűen nedvesíti és szűri a levegőt a formaldehidtől, szén-monoxidtól, xyloltól. pl. szobafestés után nagyon jó szolgálatot tesz otthonunkban. Ráadásul a levegőben keringő baktériumok ellen is felveszi a harcot. A legtöbb ház kellemes dísze lehet leomló zöld leveleinek köszönhetően.

 

10. Rákvirág (Aglaonema Modestum)

rákvirágSzintén kedvelt szobanövény. Zöld alapon fehér mintás levelei bizonyítottan jól megkötik a benzolt és a formaldehidet. A lakás sötétebb részeiben is jól „elvegetál”, bár ilyenkor elveszítheti a levelei jellegzetes mintázatát. Vigyázzunk vele, mert levelei és nedve is mérgező.

 

 

 

A teljes lista elérhető ezen a linken:

https://www.mashrita.com/29-best-air-purifying-plants-nasa-clean-air-study/

 

 

Ha nem csak a levegő minőségét javítanád otthonodban, hanem egészségesen és tudatosabban is takarítanál, akkor válaszd a SanoD’or Nature Egészségbarát Tisztítószereit a biztonságos otthonért!

Egészséges tisztítószer termékcsalád