Otthon, édes otthon! Vagy mégsem?

Lehet nem is gondolnád, de ártalmas lehet a lakásod levegője!

Annak tudatában térünk haza otthonunkba, hogy a négy fal között biztonságban vagyunk, kizárjuk a káros környezeti ártalmakat. Azonban lehet, hogy a levegőminőség szempontjából jobban járunk egy városban sétálgatva, mint a szobában ülve.

A frissen berendezett lakásunkban a festékeknek, az új padlószőnyegnek és a bútoroknak, de még a tisztítószereknek is köszönhetően nagy koncentrációban vannak jelen a vegyipar által kifejlesztett, az egészségére káros anyagok, így például az illékony szerves vegyületek (VOC).

A lakás környezete tele van a kémiai ipar termékeivel.
Nézzük meg, melyek lehetnek károsak egészségünkre, és hogy tehetjük tisztábbá a levegőt!

 

Veszélyes tapéták és festékek:

Az üzletben válogatva a szebbnél szebb mintájú tapéták és bámulatos színű festékek között válogatva nem árt arra is odafigyelnünk, hogy milyen összetevőkből is állnak ezek.
Színezőanyagok, oldószerek ( acetont, benzolt, etilén-glikolt, metil-alkoholt, triklór-etilént ), adalékanyagok, tartósítók ( ammónia, formaldehid). Bizonyos festékek száradás után is bocsáthatnak ki káros anyagokat.

Miért olyan veszélyesek ezek a VOC-ok?
A VOC-k olyan szintetikus és természetes anyagok, amelyeket a mindennapi életben használt termékek és anyagok párologtatnak ki. A festékben található VOC asztmás rohamokat válthat ki, irritálhatja a szemet és egyéb légzési zavart is okozhat.

A látszólag megmagyarázhatatlan fejfájás, hányinger és szédülés mögött is állhat a VOC. Hosszútávon pedig növelheti a máj és vesebetegségek kialakulásának kockázatát és még a daganatos megbetegedések kockázatát is. A VOC-vegyületek közül némelyek bizonyítottan, mások feltételezetten rákkeltő hatásúak.

Sajnos hagyományosan az olaj alapú festékek egyik fő alkotóelemei és még a latex alapú festékekben is megtalálhatóak. Számos háztartási vegyszerben,tisztítószerben, ragasztóban található oldószer, lakkok és egyéb festékanyagok tartoznak a kemikáliák e csoportjába.

veszélyes tisztítószerek

>>>>>> Ismerd meg a VOC mentes SanoD’or Nature tisztítószer termékcsaládot

 

Mit tehetünk akkor festésnél?

A festékekből kipárolgó VOC-okat elkerülhetjük, ha kerámia falfestéket választunk.

Ha mégis a hagyományos festékek mellet döntünk, a frissen festett helyiséget még ne foglaljuk el azonnal, hanem alaposan szellőztessük ki. Legjobb, ha nyáron, meleg időben festünk, amikor egész nap nyitva hagyhatjuk az ablakokat, ilyenkor a káros anyagok nagy részétől megvallhatunk.

A VOC-ok nagyon károsak a babák agyi fejlődésére, ezért közvetlen a baba születése előtt ne fessünk a lakásban.
( a VOC határértéke az EU-ban 30 gramm literenként)

 

Sajnos a tapéták sem jobbak:
Vizsgálatok során kiderítették, hogy bizonyos tapéták ólmot, ónt, kadmiumot, krómot és antimont tartalmaznak.
Előfordulhat az is, hogy a tapétákat újrahasznosított PVC-ből gyártják, így tartalmaznak toxikus anyagokat, ftalátokat. A gyúlékonyság ellen például brómozott égésgátlót adnak a tapétához.

 

Aeroszolos légfrissítő? Vagy inkább légszennyező?

Ha bemész egy hipermarketbe és körbenézel a a polcokon számtalan illatosító terméket találsz. Aeroszolos sprayek, illatgyertya, illatpárna, autósillatosító csak néhány azok közül az illatosító megoldások közül, amik károsak a lakás levegőjére és így ránk is.

veszélyes aeroszolok

 

A légfrissítők használata során problémát jelent, hogy:
• Egyrészt úgy gondolhatjuk, hogy nem kell szellőztetnünk, mert a légfrissítő majd megteszi ugyanazt a hatást.
• Másrészt ezzel, hogy nem szellőztetünk, az illékony káros anyagok ottmaradnak a szoba levegőjében, amit aztán folyamatosan belélegez a család.

 

A háztartási légfrissítő termékek használatakor több mint 100 különböző vegyi anyag juthat a levegőbe, köztük a már fent emlegetett illékony szerves vegyületeket a VOC-ok.

A légfrissítők pont azokra a legveszélyesebbek akik, a leggyengébb szervezetűek, (csecsemők, kismamák, idős emberek), hiszen ők tartózkodnak a legtöbbet a 4 fal között.

A cikk jövőhéten folytatódik…

 

Válaszd az egészséges takarítást, válaszd a VOC-mentes tisztítószereket!

A tisztítószerek döntő többsége olyan kemikáliákat tartalmaz, amik nemcsak a baktériumokra és kórokozókra veszélyesek, hanem bizony az emberre is. Az újszülöttek, kisgyermekek és az idősek szervezete sokkal érzékenyebb a vegyszerekre, mint egy egészséges felnőtté (de egyre magasabb a felnőttek között is a vegyszerallergiások száma).
A túlzott vegyszer használatot ráadásul már összefüggésbe hozták a gyermekkori asztma kialakulásával is.

Cseréld le a hagyományos háztartási tisztítószereket!

Olyan tisztítószereket válassz, amelyek természetes összetevők segítségével tisztítanak, és így biztonságosak a család egészségére nézve!

Többet szeretnél tudni az egészséges takarításról?