Gyermekvállalás során sokkal tudatosabbak kezdünk el lenni.

Jobban odafigyelünk az étkezésre, keressük a bio termékeket, hiszen tudjuk, hogy amit teszünk, már nem csak ránk van hatással. Vajon mire gyermekünk felnő, ellepi majd a világot a szemét? Lesz még tiszta ivóvíz? Lesznek még zöld területek, parkok ahova kitudjuk vinni, sétálni az unokákat?

Egyáltalán megéljük azt, hogy gyermekünk felnőtté válik?

Rajtad is múlik, hogy milyen bolygót hagysz gyermekeidnek és unokáidnak!

Ne hidd, hogy egy ember nem számít! Legyél te is zöld anya!

Most pár dolgot összeszedtünk neked, ami segít tudatosabbnak lenni.

Mosható pelenka:

Az eldobható pelenka lebomlási ideje 550 év. Egy pelenka előállításához 2,5 dl kőolajra van szükség, így négy darab gyártásánál már egy liter kőolajat használnak fel. Egy baba a szobatisztává válásig kb. 4-6 ezer pelenkát használ el, így kb. 1 tonna hulladékot termel. Roppant környezetszennyező.

Jelenleg hazánkban nincsen a pelenkákra vonatkozóan sem szelektív gyűjtés, sem hulladék feldolgozó mű (jelenleg az égetésen és a hulladéktárolóban való lerakáson kívül nem lehet mit kezdeni velük).

Itt jön képbe a mosható pelenka.

A modern mosható pelenkából elég 15-20 darabot venned. Persze a mosás során, így is keletkezik szennyvíz, de itt a szobatisztává válásig kb. 20.000 liter vizet használ el, ami azonban nagyrészt tisztítható. Azonban a mosható pelenka is csak akkor környezetbarát, ha a mosás során környezetbarát mosószert, használsz, ami biológiailag lebomlik, „A” energiahatékonyságú mosógépet használunk, mellőzük a szárítógépet.

Popsi törlő:

Az eldobható pelenka mellett a másik nagy hulladéktermelő, az eldobható törlőkendő. Sokan tévesen lehúzzák ezeket a WC-n így a csatornahálózatba ( ahol dugulást okoznak) és a természetbe kerülnek. A kendők anyagában sokkal több a műanyag rost, mint a papír, így hosszú évekig képes egyben maradni, évekig is sodródhatnak foszlányaik a tengerekben.

Ráadásul nem csak a nagy mennyiségű hulladék keletkezése a probléma, hanem a baba egészségének károsítása is. Így érdemes egészségének megóvása érdekében is kiiktatni.

A babák bőre teljesen védtelen, még nem alakult ki a bőrfelszíni emulziójuk, ami megvédené a bőrüket a külvilág hatásaival szemben.

Egy kutatás szerint a törlőkendőt átitató anyag megbontja a bőr felső rétegét, így csökkentve a védelmi rendszerét A bőr, így már nem képes kívül tartani a kórokozókat vagy az allergén anyagokat, és így étel-allergia is nagyobb eséllyel fordulhat elő. Emellett gyakori, hogy bőrgyulladást, bőrpírt, de erős allergiás reakciót is okozhatnak.  Sok törlőkendő tartalmazhat különféle parabéneket is (melyek ismerten hormonrendszert károsítóak)

A gyerekek immunrendszere nem áll készen még fertőzésekre. Bőrük pedig 5x vékonyabb, mint a felnőtteké.

Használjunk az eldobható popsi törlőkendők helyett, bevizezett textil törlőkendőt a törlésre. Ezeket akár mi magunk is elkészíthetjük. Felejtsd el a bolti törlőkendőt! Legyél te is zöldebb anya!

Babaruhák:

A baba az első pár hónapban általában megduplázza a súlyát, ezt követően kb. fél évente teljes ruha- és cipőtár cserére van szüksége. Persze a babnézőbe érkező látogatók is előszeretettel hoznak új ruhákat a babának, a már meglévő kollekciók mellé…

Ez rengeteg felesleges ruha, ami ha nem adod, tovább csak hulladékként végzi.

Jó minőségű babaruhát beszerezhetsz használt ruha boltokban, baba-mama cserélős klubokban is. Amennyiben fenntartásokkal kezeld a használt holmikat (ne tedd!), jó ha tudod, hogy ezek között a kis ruhák között nagy valószínűséggel van olyan kis ruha is, amin még ott ficeg az árcédula, hiszen nem volt alkalom a gyerekre adni, olyan gyorsan kinőtte. 🙂

Ugyanez a helyzet a kismama ruhákkal is.

Érdemes ezeket is használtan beszerezni, vagy olyan ruhadarabokat választani, ami a várandóság után is használható.

Itt is érdemes a használt tárgyak adásvételére szakosodott oldalakat is böngészni, sok anyuka árulja a feleslegessé vált jó minőségű kismamarucikat, ezeken a honlapokon keresztül.

Játékok:

A játékok beszerzése szintén egy olyan kategória, amit hajlamosak a szülők túlzásba vinni, holott a gyerkőcöknek a valóságban a felére sem lenne szükségük és nem is fognak játszani vele max. csak 1-2 alkalommal.

Ismerős az a szituáció, mikor megveszed a cicádnak a hiper-szuper többszintes kaparófát és macskaházat, majd a dobozával játszik?

Kicsit ez is olyan! 🙂

A babáknak és a kisgyerekeknek sem a 125. villogó, csörgő mütyürre van szükségük, mert egy egyszerű doboz vagy a plüssállatkákból kivágott címkék is szuper érdekesek számukra.

Gondoljunk bele, mennyi felesleges hulladék lesz ezekből a nagyrészt műanyag termékekből! Ráadásul számos egészségkárosító anyagot is tartalmazhatnak!

>>>>> Ezekről pár hete írtunk

Amennyiben nagy készletet sikerült mégis felhalmozni a rokonoknak is köszönhetően, ajándékozzuk el, amire nincsen szükségünk vagy cserebere csoportban cseréljük el valami hasznos dologra pl. megmaradt, bontatlan bébiételre.

Tisztítószerek:

A vízi élővilág pusztulása az egyik legnagyobb környezeti probléma, ugyanis a kibocsátott szén-dioxid felét az óceánok élővilága nyeli el. A legtöbb tisztítószer és mosószer azonban olyan anyagokat tartalmaz, melyek napokig nem bomlanak le. A jelenlegi szennyvíz kezelési módszerrel ezeket a vegyületeket kiszűrni sem lehet, tehát a csatornákon keresztül bekerülnek folyóinkba és tengereinkbe. Megváltoztatják a vizek kémhatását, mérgezik a planktont, halakat, tönkre teszik az élőhelyeiket. Jelenleg az óceánban már több szemét található, mint halivadék. Mindenképp kerüld azokat a tisztítószereket, amik klór tartalmúak vagy amik csomagolásán szerepel ez a mondat: “Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz”.

Sajnos rossz beidegződés az az emberekben, hogy a bacikat mind ki kell irtani ( ez a reklámokból ismert termékekből adódik, melyek megölik a baktériumok 99,9%-át.)

Valóban vannak kórokozó baktériumok, de a fertőtlenítő és klór alapú szerekkel a jótékony segítő baktériumokat is megöljük. Ezzel gyengül az immunrendszer, sokkal fogékonyabb lesz a fertőzésekre.

A fertőtlenítőszerek használatát már összefüggésbe hozták a gyermekkori elhízással, hormonzavarral és az asztma kialakulásával is. De egy „egyszerű” bőrirritáció is nagyon kellemetlen tud lenni.

A nem megfelelően megválasztott padlótisztítók is komoly veszélyeket tartogatnak, ugyanis vegyszermaradványok maradnak utánuk a padlón, ahol a gyerek éppen kúszik-mászik. A káros anyagok pedig a bőrön keresztül is képesek felszívódni.

A vegyszerek felhalmozódnak a szervezetben, ami további károsodásokhoz vezethet pl. a tüdőben.

Tehát sok esetben nagyobb veszélyt rejtenek maguk a tisztítószerek, mint a háztartásban fellelhető „gonosz” bacik, akik ellen harcolunk.

Már a babavárás előtt mondj le a káros vegyszerekről!

Használj helyettük jótékony baktériumokat tartalmazó egészségbarát tisztítószereket, mint a SanoD’or Nature termékcsalád, mely a probiotikumok segítségével harcol a kórokozók ellen, közben pedig nem károsítja az egészségeteket.

Ezekben a tisztítószerekben nem egy vegyszer marja szét a kórokozó baktériumokat, hanem a jótékony probiotikumok távolítják el őket, miközben elszaporodnak a felületeke. Ezzel létrehozva egy egészséges baktériumokat tartalmazó otthont, ahol nem károsodik az immunrendszeretek.

 

Kozmetikumoknál:

Keresd azokat, amik nem tartalmaznak kőolajszármazékot (pl. paraffint) és kerülendő a sodium lauryl sulfate (SLS) és a sodium laureth sulfate (SLES) amik a zsíroldásért és habképzésért felelnek, így a bőr felső zsírrétegét is megbontják, károsítva ezzel a védelmi rendszerét.                                                                                     >>> Erről itt egy teljes cikk!

Legyél te is zöld mami! Minden kis lépés számít!

 

 

 

Forrás: humusz.hu és sanodornature.hu