Mielőtt megvásárolnánk egy játékot a csöppségünknek, érdemes megnézni milyen anyagokból készült!

Ugyanis veszélyes gyerekjátékok bújnak meg a boltok polcain, amik egészségkárosító anyagokat tartalmazhatnak!

A boltokban tömegével bukkanhatsz káros vegyszereket tartalmazó kozmetikumokra, háztartási cikkekre, de az ember azt gondolná, hogy legalább a gyerekeknek valóban mindenből a legjobbat szánják a kereskedők. Sajnos ez nem minden esetben igaz!

Az ártalmatlannak tűnő cumik és aranyos műanyagjátékok sokszor egyáltalán nem gyereknek valóak, sőt egy felnőttnek sem!

A kisgyerekek sokszor a szájukba veszik a játékokat, rágják, nyalogatják azokat és a nyállal kioldódhatnak a veszélyes anyagok, amelyeknek hosszabb távon egészségkárosító hatása van.

 

Sajnos a valóságban jóval több mérgező, vagy éppen rákkeltő, a hormonháztartást befolyásoló stb. vegyület található a gyerekjátékokban, mint amit, a többség ismer.

 

Melyik anyagok jelenthetnek veszélyt a játékokban (is)?

A ftalátokat már 20 éve betiltották, de még mindig feltűnnek egyes termékek összetételében. A gyártók a törvényeket nem tartják be, a kényszerítő eszközök nem elég hatásosak.

A legtöbb mérgezett termék, azonban valóban a játékok között található, ami azért is különösen veszélyes, mert a gyerekek bőrfelülete testsúlyukhoz képest nagy, így a bőrön keresztül felszívódó anyagok rájuk nagyobb mértékben hatnak.

 

A babák bőre vékonyabb, így kevésbé ellenálló, mint egy felnőtté a vegyi anyagokkal szemben. Immunrendszerük, idegrendszerük is kevésbé fejlett, így gyengébb a védelmük a károsító anyagokkal szemben.

 

Minden öt játékból egy nem felelt meg az európai törvényi előírásnak, a REACH-nak, azaz az EU 2006-os rendeletének, amely a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szól. Ez 1400 anyagot minősített betiltandónak, de egy évtized múlva még mindig csak mindössze 43-at vontak ki a forgalomból és a helyzet, ma se sokkal jobb.

Washington állam ökológiai és egészségügyi hivatala ( Washington Department of Ecology ) kiadott egy jelentést, amelyben összegyűjtötték a gyermekekre nézve legveszélyesebb, több mint 80 vegyületet, azok egészségügyi hatásait, és azt, hogy kerülnek velük kapcsolatba a gyerekek.

 

A jelentésből kiderül, hogy ezek a veszélyes vegyi anyagok jelen vannak a gyermekjátékokban is. A jelentés alapvetően amerikai, dán és holland vizsgálati eredményekre támaszkodva mutatja be, hogy a gyermekjátékok legkülönbözőbb fajtáiban ott vannak a toxikus vegyületek, kezdve a csecsemők kesztyűjétől, a gyermeksátrakon át a fajátékokig.

 

A lista aggasztó, de érdemes szem előtt tartani, hogy ezek az anyagok nem csak a gyerekjátékokban, hanem mindennapos használati eszközeinkben, ruháinkban, tisztító és tisztálkodó szereinkben is jelen vannak, amelyekkel gyermekeink közvetlenül, vagy az anya szervezetén keresztül szintén kapcsolatba kerülnek.

 

Nézzünk meg 5 olyan anyagot, melyek megtalálhatóak a gyerekjátékokban, gyerekhasználati tárgyakban:

Benzol:

A benzolt számos nagytekintélyű intézmény daganatkeltő hatásúnak tartja. A kísérletek alapján minden bejutási út esetében (lenyelés, belélegzés, felszívódás) fennáll a daganatkeltő hatás.

Különösen a vérképző szervekben okozhat rákot (leukémia). A benzol káros lehet az immunrendszerre, csökkenti a szervezet védekezőképességét, ennek következtében nagyobb lehet a fertőzések esélye.

A 82/806/EGK irányelv alapján az Európai Közösség korlátozta a szabad állapotú benzol felhasználását gyermekjátékokban. Az 1907/2006/EK rendelet (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, REACH) szerint nem hozhatók forgalomba olyan játékok, amelyekben a szabad állapotú benzol koncentrációja nagyobb 5 mg/kg-nál.

De érdemes odafigyelni más kontinensről származó játékok esetében az előfordulására.

 

Előfordulása a játékokban: a benzolt egyebek mellett a műanyaggyártás során, szintetikus gumi előállításakor, festékgyártásban használják. A dán környezetvédelmi ügynökség mutatta ki jelenlétet szagosított gyermekjátékokban. Műanyag fürdőjátékokban és játék babákban és felfújható medencékben is kimutatták.

 

Előfordulása máshol: Szerepet játszik pl. műanyagok, gyanták, sztirén, nejlon, poliészter, vagy más szintetikus szálak előállításában, továbbá bizonyos típusú gumi, kenőanyagok, festékek, mosószerek, tisztítószerek, ragasztók, gyógyszerek, növényvédő szerek, robbanóanyagok gyártásában. Korábban oldószerként és háztartási tisztítószerként is széles körben alkalmazták.

Formaldehid:

A formaldehid szerves vegyület, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette.

Az Európai Unió a formaldehid több alkalmazását is tiltja.

Az Európai Ökocímke odaítélésének feltétele hogy a forgácslemez vagy farostlemez formaldehid-kibocsátása ne haladja meg az E1 szabvány felét.  (Az Európai Szabványügyi Bizottság 2004-ben szabványt vezetett be a falemezek formaldehid tartalmára. Egy terméket akkor lehet az „E1 csoportba” sorolni, ha a környezetszennyező anyag kibocsátása legfeljebb 0,13 milligramm légköbméterenként. Ha az érték magasabb, akkor a gyártmány az E2 kategóriába kerül.)

 

Előfordulása a játékokban:  Kimutatták szilikon- és gumibabákban, léggömbökben, de cumikban és baba samponokban is.

Előfordulása máshol: Környezetünkben elsősorban belső terekben lehet jelentős a formaldehid mennyisége, különösen új bútorok beszerzése, vagy lakásfelújítás és házépítés után. A fából készült bútorok, padlók, ajtók, ablakkeretek (farost- és rétegelt lemezek formaldehid alapú műgyanta ragasztóanyagai), továbbá a padló, a mennyezet és a falak szigetelőanyagai (hang- és hőszigetelő habok) tartalmazhatnak formaldehidet.

Formaldehidet tartalmaznak a folyékony szappanok, a fogkrémek, a kozmetikumok, a műszálak, a gombaölő szerek, a folyékony tisztítószerek és a legtöbb fertőtlenítő- és vécétisztító szer is.

>>>>>>>A formaldehidről korábban is írtunk már

 

Vinil-klorid:

Vinil-kloridot manapság gyakorlatilag kizárólag a PVC-gyártás alapanyagaként használnak.

A vinil-klorid a WHO IARC és az uniós besorolások szerint is 1-es kategóriájú, bizonyított emberi rákkeltő anyag és azUS EPA besorolása alapján is emberekben bizonyítottan rákkeltő vegyület

A kísérletekben máj – és egyéb daganatképződést okozott. Mutagén és genotoxikus.

 

előfordulása a játékokban: a vinil-kloridot a PVC előállításához használják elsősorban. Számos játékfajta készül PVC-ből, így úszójátékok, sípolós játékok, játék babák, felfújható úszómedencék, stb. Ha a gyerekek a játékokat a szájukba veszik, a polimerizálatlan vinil-klorid bejuthat a szervezetükbe.

Előfordulása máshol:  PVC csövekből és csomagolásból kioldódhat vinil-klorid ivóvízbe, élelmiszerekbe, gyógyszeripari és kozmetikai termékekbe, mg/kg nagyságrendben tartalmazhatja ecet, növényi olajok, égetett szeszek, ill. szájöblítők.

 

Metilén-klorid ( diklór-metán):

Mérgező (rákkeltő) hatású.  Belélegezve máj és tüdődaganatot okozhat.

 

előfordulása gyermekjátékokban:  Dániában kimutatták ragacsos, nyálka játékokban.

Előfordulása máshol: a metil-klorid széleskörűen alkalmazott oldószer, de használják tintákban, cipőtisztító sprayekben, lakkokban valamint a textil- és műanyaggyártás során is. Nagyon jól oldja a zsírokat, és gyorsan párolog, ezért fémek zsírtalanítására is előszeretettel alkalmazzák.

 

 

Biszfenol-A:  ( BPA)

Alacsony dózisban viselkedési rendellenességek, fiúknál csökkentheti a spermiumtermelést, a lányoknál idő előtti pubertást okozhat többek között.

A BpA kitettség tudományos kutatások alapján felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, pajzsmirigy rendellenességekért, továbbá hormonális zavarokért, mint pl. korai serdülésért, elhízásért, meddőségért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért. Ezen hatások gyakorlatilag mind a BpA hormonkárorsító hatásaival hozható összefüggésbe

 

jelenléte: a biszfenol-A az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott műanyagipari alapanyag, kimutatták többek között cumisüvegekben és műanyag kanalakban is. Egy amerikai tanulmány szerint a népesség 92%-ának szervezetében jelen van ez szennyezőanyag.

Előfordulása máshol:  Legfőképpen polikarbonát műanyagok előállításához használják fel. Rengeteg használati eszközben megtalálható: szemüveglencsék, digitális médiahordozók (CD, DVD-k), elektromos eszközök, sport és ipari védőfelszerelések, autóalkatrészek.

Megtalálhatók a polikarbonát műanyagból készült étel- és ital tárolására használatos edényekben (pl. cumisüvegek, palackok, ételhordók, műanyag tányérok, mikrohullámú készülékekben használt edények)

Általánosságban elmondható, hogy az 1, 2, 4, 5, és 6 újrahasznosítási kódszámokkal jelölt műanyagok nagy valószínűséggel nem, míg a 3-as (PVC – a biszfenol A-t itt antioxidánsként alkalmazzák a gyártás során) és 7-es (minden egyéb műanyag, így polikarbonátok (PC) és epoxigyanták) kódszámmal jelöltek tartalmaznak a BpA-t.

 

 

Tippek, hogy megóvd a gyermekedet:

Érdemes vásárlás során megnézni a gyártót és a származási helyet is. Az európai központi piacfelügyeleti rendszer szerint, a problémás termékek kétharmada Kínából érkezik.

Érdemesebb hazai termékeket vásárolni ( ráadásul ezzel a hazai gyártókat is támogatod). Amennyiben a webáruházakból rendelnél játékot, érdemes, olyan megbízható szolgáltatót választani, aki rendelkezik ügyfélszolgálattál, fizikai címmel és lehetőleg az adott termék gyártóját megnevezi. Így lehetőségünk van kérdezni, ellenőrizni és a kockázatok egy részét kiszűrni.

 

Jövő héten folytatjuk a cikket, további anyagok megismertetésével! 

 

Legyél te is egészséges takarító, válaszd a probiotikus baktériumokat tartalmazó SanoD’or Nature termékcsaládot!

 

Forrás: https://ecology.wa.gov/Regulations-Permits/Reporting-requirements/Reporting-for-Childrens-Safe-Products-Act/Chemicals-of-high-concern-to-children 

https://kockazatos.hu/anyag/