Múlthéten elhoztuk nektek, a gyerekjátékokban található vegyi anyagokról szóló cikkünk első részét.

Most itt a folytatás!

>>>>> Ha lemaradtál, kattints ide az első részért!

 

Mielőtt játékot vásárolunk gyermekünknek, nem árt a származási helyen túl az összetevőkre is vetni egy pillantást!

Ugyanis veszélyes gyerekjátékok, ruhák és egyéb használati tárgyak találhatóak a boltok polcain.

Az első részben írtunk a Benzolról, Formaldehidről, Vinil-kloridról, Metilén-kloridról (diklór-metán) és a Biszfenol-A/BPA-ról,  ezek egészségügyi hatásairól és előfordulásukról a gyermekjátékokban és más területeken.

 

Most további 5 anyagot járunk körbe, melyek megtalálhatóak a gyerekjátékokban és különféle gyerekek által használt tárgyakban:

 

Acetaldehid:

Az acetaldehidet számos intézmény daganatkeltő hatásúnak tartja, így például az Egészségügyi Világszervezet is.

 

Elfordulása a gyermekjátékokban: az acetaldehidet, jellemzően más vegyi anyagok előállítására használják. Fontos vegyipari alapanyag. A dán környezetvédelmi hatóság hatból hat gyermeksátorban kimutatta, ezen felül gyermekragasztók összetevője is.

 

Előfordulása máshol: az alkohol (etanol) a szervezetünkben acetaldehid anyaggá alakul át. Az etanol és az acetaldehid egyaránt rákkeltő anyagok.

Alkalmazzák bőrcserzésnél, kozmetikumok, ragasztók és műanyag gyártása során is.

 

Sztirol ( Styrene):

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség daganatkeltő hatású anyagnak tartja nyilván. Egyes eredmények arra utalnak, hogy fejlődési rendellenességeket és krónikus betegségeket is okozhat. Hatása lehet a központi idegrendszerre. Az anyag a természetbe kerülve mérgező a vízi élőlényekre.

 

Előfordulása a játékokban: nagy mennyiségben gyártott, a műanyagiparban alkalmazott vegyület. A dán környezetvédelmi ügynökség, baba matracokban, baba kabátokban és kesztyűkben, gyereksátrakban mutatta ki a jelenlétét. De megtalálható lehet műanyag gyerek építőjátékokban is.

 

Előfordulása máshol: A sztirolt többnyire műanyagok, főként polisztirol gyártására használják.

Leggyakrabban használt hőszigetelő anyag az építőiparban, de alkalmazzák többek között hűtőtáskák, bukósisakok és védőeszközök anyagaként, illetve a csomagolástechnikában.

 

 

Dibutil-ftalát ( DBP):

Mind a gyerekfejlődésére,  mind a fogamzó és nemzőképességre nézve ártalmas vegyület, mely hosszú ideig tartó párolgással szabadul fel a különböző termékekből. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják. Endokrin rendszert zavaró vegyület.

 

Jelenléte a gyermekjátékokban: egy holland tanulmány műanyag gyermekjátékok széles körében kimutatta, egy dán vizsgálat csecsemőknek való ruhákban, szivacsjátékokban, fluoreszkáló pálcákban, iskolai íróeszközökben és fajátékokban mutatta ki a jelenlétét. Endokrin rendszert zavaró vegyület.

Gyerekjátékok, babák, labdák, az esti fürdőzésnél kedvelt műanyag állatok, vagy a felfújható karúszók is tartalmazhatnak különféle ftalátokat.

 

Előfordulása máshol:

Ftalátok megtalálhatók élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben egyaránt, a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át a kábelszigetelésekig, valamint csövek, autóalkatrészek, adalékanyagok, festékek, lőszerek és szerszámok műanyag részeiben is.

 

Toluol ( metilbenzol):

Kalifornia állam a toluolt idegrendszert és az agyat károsító és fejlődési rendellenességeket okozó vegyületként tartja nyilván. Egyes tanulmányok szerint csökkenti a születési súlyt és károsítja az agyat.

Közvetlen belélegezve közepesen vagy erősen mérgező.

 

Toluol a gyermekjátékokban: a toluol nagy mennyiségben gyártott oldószer, amely festékekben, ragasztókban, tintákban, tisztítószerekben használnak többek között. A toluol jelenlétét kimutatták többek között csecsemőknek készült kabátokban, kesztyűkben, iskolai hibajavítókban, tolltartókban, radírokban, gyereksátrakban, 14-ből 14 „nyálka” ( slime) játékban és fából készült játékokban is.

 

Előfordulása máshol: Az egyik leggyakrabban előforduló talajszennyező anyag, a talajvízzel is bejuthat a szervezetbe. Festékek, lakkok oldószereként alkalmazzák. A háztartásban előforduló termékek összetevője is lehet, például köröm- és egyéb lakkok, gyorsan száradó filctollak esetében.

Nylon és műanyagok gyártása során is használják. Sajnos az USA-ban kimutatták menstruáció során használt termékekben (tamponokban és betétekben) is.

 

 

Anilin: (fenil-amin vagy aminobenzol)

Karcinogénnek minősül, rákkeltő.  Károsítja a vörösvérsejteket és mérgezi a vérrendszert. Krónikus mérgezés esetén elsősorban az idegrendszerre hat. Felszívódhat a bőrön át is.

 

Előfordulása a játékokban: Sok gyerekeknek szánt termékben kimutatták köztük léggömbökben, tollakban, gyermekágyneműkben, kabátokban.

 

Előfordulása máshol: Gumiiparban használatos, de festékek, mezőgazdasági vegyi anyagok, optikai fehérítőszerek, gyanták, jelölőfestékek, parfümök gyártása során is alkalmazzák. De megtalálható pl. a cipőfényező szerekben is.

Továbbra is azt tanácsoljuk, hogy vásárlás során nézd meg a gyártót és a származási országot. Amennyiben valamelyik termék összetételében nem vagy biztos, fordulj a gyártóhoz.

 

A REACH (A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló 1907/2006/EK rendelet) 2007 óta érvényben lévő vegyianyag-rendelete alapján a cégek 45 napon belül kötelesek válaszolni arra a kérdésre, hogy termékeikben vannak-e különös aggodalomra okot adó anyagok.

 

Ez azt jelenti, hogy ha egy termékük tömegéhez viszonyítva több mint 0,1 százalékos arányban tartalmaz olyan kemikáliát, amely szerepel a listán, azaz veszélyezteti az egészségünket, akkor erről tájékoztatni kell bármely érdeklődőt, így könnyen kideríthetjük egy gyerekholmi összetételét.

Számtalan veszélyes vegyi anyaggal vesszük körbe magunkat, amennyit csak lehet, zárjunk ki az életünkből tudatosan!

Válaszd a sav és lúgmentes probiotikus takarítást és ezzel pedig az egészséget.