Bár így júliusban távolinak tűnhet, mégis hamarosan itt az iskolakezdés. Ha iskolakezdés, akkor pedig az elkerülhetetlen tanszer, taneszköz beszerzést is meg kell ejteni a nyár folyamán.

Nem egyszerű a szülő dolga, ha a szeptemberi indulást környezettudatosan szeretné megtenni.

A legtöbb műanyag terméknek van természetesebb alternatívája. Válasszunk minőségi termékeket, habár ezek ára magasabb, de tartósabbak is, így hosszabb távon megtérülnek.

Ne halmozzunk fel nagy készleteket, ha mégis beszereztünk pluszba 3 hegyezőt, meg 2 vonalzót, ezeket érdemes elcsereberélni olyan termékekre, amire nekünk van szükségünk.

A nagy tesótól, rokonoktól „megörökölt” íróeszközök használata is csökkenti a környezet terhelését, amivel egy új eszköz legyártása jár.

 

Néhány tippet hoztunk a tudatosabb taneszköz beszerzéshez azoknak, akik törekednek a környezetkímélő, hulladékcsökkentő életmódra:

  • Íróeszközök:

Szerezzünk be újratölthető fém vagy fa tollat, az eldobható műanyagok helyett, amik amúgy is számos egészségtelen anyagot tartalmaznak.

Ceruzáknál válasszuk a lakk és festék mentes natúr változatokat. A különféle színezett fogású ceruzák káros vegyi anyagokat is tartalmazhatnak és akár bőrallergiát is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.

A hegyezőknél is válasszunk fából vagy fémből készült alternatívát, ezek tartósabbak is, mint a műanyagból készült változatok.

A törékeny PVC vonalzó is kiváltható egy minőségi fa vonalzóval.

  • Papírok, füzetek:

Már szinte minden papír-írószert árusító helyen beszerezhetőek az újrahasznosított papírok és az ezekből készült füzetek, mappák is.

 

Részesítsük előnyben a FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékeket, a hófehér új papírok helyett.

 

FSC tanúsítvány ( Forest Stewardship Council): Ez a minősítés szavatolja, hogy a termék megfelel a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

A minősítés során figyelem bevett szempontok közé tartozik például, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesül a biodiverzitás(biológiai sokféleség az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti) és az ökológiai egyensúly fenntartása, valamint biztosított az érintett területeken a helyi dolgozók és a lakosság jogainak, és érdekeinek érvényesülése is.

Fontos az is, hogy amikor csak lehet, takarékoskodjunk a papírral!

Ha marad a tavalyi tanévről vagy a nagy tesótól füzet, már az is tudatos lépés, ha ezeket használjátok el, bármilyen új vásárlása előtt.

 

  • Iskolatáska:

Egy jó táska strapabíró, évekig használható, PVC mentes.

A PVC-t tartalmazó táskák és tolltartók nehézfémeket, lágyítókat és különböző stabilizátorokat tartalmaznak.

Keressük itt is a márkás darabokat, amik évekig jó állapotba maradnak, nem szakadnak, nyúlnak meg.

Tudatos ( és egyben pénztárca barát) megoldás az is, ha használtan szerezzük be a táskát különböző csereoldalakon, garázs vásáron, ezzel pedig megnöveljük a termék életciklusát.

A tolltartóknál is kerüljük a műanyag, PVC megoldásokat, ezek helyettesíthetőek bőrből, textilből vagy akár fából készült alternatívákkal.

barna tolltarto

  • Uzsonna:

Már számos megoldás segít elkerülni az eldobható frissen tartó fóliákat és műanyag zacskókat.

A gyerkőc szendvicsét csomagolhatjuk textilből készült, mosható szalvétákba, uzsonna zacskókba.

Ezek beszerezhetőek a legtöbb környezetbarát termékeket árusító és bio boltba, de akár mi magunk is megvarrhatjuk. Jó ötleteket találunk hozzá pl. a Pinterest-en.

Az uzsonna dobozok is hasznosak, de ha műanyagból készült, figyeljünk oda, hogy melyik típusból állították elő. A 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt műanyagok a „jó műanyagok” ( Korábbi cikkünk a témában >> Jó műanyagok, rossz műanyagok nyomában…)

De egyre népszerűbbek az üvegből készült ételtárolók is, de ezt csak nagyobb gyermeküknek adjuk.

Fontos az is, hogy mit adunk uzsonnára! Tudatosan építsük be az egészséges táplálkozást a gyerekek étrendjébe is. Kerüljön az uzsonnás dobozba, minél több friss szezonális (lehetőleg helyi) zöldség és gyümölcs.

 

Az innivalót is inkább egy újratölthető kulacsba töltsük neki, ne vásároljunk minden napra egy-egy új flakon innivalót, mert rengeteg felesleges PET palackot és egyéb szemetet termelünk vele.

Az üvegkulacs jó választás, de törékenysége miatt kisgyermek esetében biztonságosabb a BPA mentes műanyag kulacs vagy a fémből készült termoszok.

 

Ti, milyen környezettudatos lépéseket tesztek az iskolakezdéssel kapcsolatban?

 

Jó iskolakezdést kívánunk! 😊

Forrás: tudatosvasarlo.hu
Képek: Pinterest és Freepik

………………………………………………………………………..

Tudatosság a takarításban is? Igen!

Válaszd az egészségbarát, probiotikus takarítást! 🙂

>>> Többet olvasok róla!