Jó műanyagok, rossz műanyagok nyomában…
Mit jelentenek a számok a műanyag termékeken?

A tegnapi Föld Napja alkalmából újra elhoztuk nektek ezt a cikkünket, melyben a jó és rossz műanyagokat vettük nagyító alá.

Ugyanis a műanyag termékeknél nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik milyen veszélyeket hordoz. Bizonyos műanyagok újra felhasználhatóak, míg más típusok erősen kerülendőek.

A hétvégi bevásárlás során a kosarunk tartalmának jelentős részét műanyag csomagolásban visszük haza, az ásványvíztől, a tálcás gyümölcsökön át a joghurtokig…

De mi is került a kosarunkba pontosan? Nézzük meg közelebbről ezeket a műanyagokat!

Bizonyára észrevetted már a csomagoláson háromszögben található számjelzéseket. Ezek a különböző műanyagfajtákat jelölik.

Mit jeleznek a számok? Vannak jó műanyagok egyáltalán?

Műanyag fajták jelzései a csomagoláson:

 

1-es jelzés: Polietilén tereftalát (rövidítése PETE vagy PET) 

Átlátszó, törésmentes, benntartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat is, ezért alkalmazzák pl. az üdítők, élelmiszerek és ásványvizek tárolására. Ha megnézed bármilyen üdítős vagy ásványvizes palack alját nagy valószínűséggel ezt a szimbólumot fogod rajta megtalálni…

Pet palack jel Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: Édességek csomagolása, gyümölcslevek flakonjai, előrecsomagolt zöldségek és gyümölcsök doboza, szirupos/öntetes flakonok, ecet és ivójoghurt flakonok, tejes palack, majonéz, mustár, ketchup flakonja, étolajak, szinte az összes üdítő és ásványvíz.
Tusfürdők, kozmetikai szerek, samponok, öblítők csomagolása

NE TÖLTSD ÚJRA A PET PALACKOT- EGYSZER HASZNÁLATOS!

 

2-es jelzés: Nagysűrűségű polietilén (HDPE)

“Masszív” szerkezetű műanyagfajta, ellenáll a kémiai anyagoknak, ezért főként tisztítószereket és kozmetikai szereket csomagolnak bele. Biztonságos műanyagként van számon tartva.

HDPE jel

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: polietilén játékok, tejes flakonok, mosószerek, öblítők, tisztítószeres flakon, motorolaj flakonjai, kozmetikai szerek flakonjai: samponok, tusfürdők, balzsamok

 

3-as jelzés:  Polivinilklorid ( PVC vagy V)

Egészségre rendkívül káros műanyagfajta, ha csak tehetjük, kerüljük el a boltokban is.

Sajnos bizonyos esetekben élelmiszerek csomagolásaként is felhasználják, annak ellenére, hogy előállításakor és elégetésekor dioxin szabadulhat fel, ami rákkeltő hatású és hormonzavart okozhat.

Élelmiszerekkel érintkezve ftalátok és adipátok válnak ki belőle, ami forró és zsíros ételek esetén fokozottan érvényes.

Gyermekeknél kapcsolatba hozták az asztmával és az allergiával, ezen túl károsítja a májat, veséket, lépet, csontokat és testsúly gyarapodást okozhat. Ezért Európai Unióban már megtiltották, hogy gyermekjátékok készüljenek ebből a fajta műanyagból, de az Unión kívül belefuthatunk még ilyen játékokba, így külföldről kapott termékek csomagolását gondosan nézzünk át.

PVC jelölés

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: palackok, csomagolóanyagok, átlátszó műanyag csomagolók (Folpackok), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai, műbőrök, bizony országokban még gyerekjátékok kapcsán is!

 

4-es jelzés: Kis sűrűségű polietilén ( LDPE )

Ez egy erősebb, rugalmas és áttetsző műanyagfajta, leginkább szatyor formájában találkozhatunk vele. A legtöbb kutatás veszélytelennek minősítette.

Habár biztonságosnak számít, mégis a legjobb választás, ha ételeinket nem a műanyag, hanem üveg és kerámiaedényekben tároljuk, mert ezekből biztosan nem jutnak káros anyagok a szervezetbe.

LDPE műanyag szimbólum

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: műanyag szatyrok és zacskók formájában, ételek csomagoló anyagaként, fóliák.

 

5-ös jelzésű műanyag: Polipropilén (PP)

Magas az olvadáspontja, ezért meleg italokat is lehet benne tárolni, illetve szószokat, amik a gyártás során meleg formában kerülnek a flakonba pl. ketchup.  A második legnagyobb mennyiségben előállított műanyag. Biztonságos műanyagként van számon tartva.

PP műanyag szimbólum

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: húsok átlátszó fólia csomagolása, jégkrémek/fagyik doboza, tejtermékek dobozai (margarin, kefir, joghurtok, tejföl stb.) ketchup/mustár flakonja, kozmetikai szerek, samponok és háztartási szerek flakonja, illetve műanyag edények, poharak, tálcák, kulacsok stb. alapanyaga. De még a kertben ( pl. kerti bútorok ) és az autóiparban is előszeretettel használják.

 

6-os jelzés: Polisztirol (PS)

Ez a műanyag jellemzően poharak, eldobható ételhordó edények és műanyag evőeszközök anyagában található meg. A polisztirolt ajánlott elkerülni, mert a vele érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül.

Ezt az anyagot a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, ami a hormon-háztartásba is beleszólhat, és a termékenységet is befolyásolhatja. Kerülendő, a rossz műanyagok közé sorolják!

Állaga lehet szilárd vagy habszivacs. Jó szigetelő anyag, ezért előszeretettel használják melegen tartó étel csomagolók, kávés poharak, illetve ebből készülnek a tálcák a húsok és a zöldségek alatt.

Veszélyes műanyag típusnak számít, mert sztirolt bocsát ki az ételbe/ italba. Ráadásul kimutatták, hogy irritálja a bőrt, a szemet, a légzőszerveket, emésztőrendszert. Negatív hatással van az idegrendszerre, depressziót, fejfáját, kimerültséget okoz.

Polisztirol jelölés

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: élelmiszertároló dobozkák, tejtermékek- joghurtok dobozai, eldobható habedények, eldobható kávés poharak formájában, habszivacs tálcaként, amiket húsok, zöldségek, gyümölcsök alá tesznek. Valamint telefonburkolat, habosított hang- és hőszigetelő anyag is készül belőle.

 

Egyéb műanyagok, a rejtélyes 7-es kategória

Ez az ún. „lutri” kategória, mert ezen jelöléssel rendelkező termékek összetétele nem meghatározott pontosan, ezért jobb inkább elkerülni.

Ide sorolják a polikarbonát anyagú (PC ) termékeket. Ezekből a termékekből BPA oldódhat ki.

A BPA-ról bebizonyosodott, hogy már kis mennyiségben is rendkívül romboló hatású az emberi szervezetre nézve. A rizikót növeli a magas hőmérséklet, az erősen savas vagy lúgos közeg, a hosszú ideig tartó tárolás és az erős igénybevétel (mosogatás, súrolás).

egyéb műanyagok jelölése

Fontos még megemlíteni azonban, hogy a 7-es számozást kapták a legújabb növényi alapanyagú műanyagok is, amiket viszont biztonságosnak tekintenek. Ha a 7-es szám mellett az AS, SAN vagy ABS feliratot látjuk, akkor nyugodtak lehetünk. Ezek jó minőségű műanyagok.

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: Műszálas ruhák, edények bevonása, elektromos szigetelés, elektromos szerelvények, (konnektorok, kapcsolók), elektromos berendezések alkatrészei, bútoripar bevonó lapok gyártása,
CD, DVD, Blu-ray lemezek, szemüveglencse, de cumisüvegekben és ivókulacsokban is előfordulhatnak. Figyeljünk oda ezekre!

 

Ki tudja ezt a sok jelzést mind megjegyezni?
Meg amúgy is napról-napra jönnek ki új kutatási eredmények a témában…

Mit tehetsz akkor?

  • Ha műanyag termék kerül a kosaradba nézd meg rajta a jelölést! ( „Jó műanyagok” : 2-es,4-es,5-s)
  • A legjobb ha kerülöd a műanyagok használatát és ahol csak lehet, helyettesítsd azt üveggel, porcelánnal vagy rozsdamentes acéllal!
  • Ne mikrózz műanyag edényt!
  • Ne vegyél műanyagból készült rágójátékot gyermekednek és nézd meg a cumisüveg anyagát is vásárlás előtt! ( olvasd el >>> Veszélyes gyerekjátékok! Vegyi anyagok nyomában című cikkünket is)
  • Kerüld el az előre csomagolt ételeket.
  • Kerüld a műanyag palackos üdítőket, szénsavas vizeket (a savas kémhatás elősegíti a káros vegyi anyagok kioldódását a flakonból)

Szelektíven gyűjtenéd a műanyagot?
Itt találsz pár szelektív megoldást! 😉

Hand holding sack bag with garbage recycle plastic bottles, global warming solution. Premium Photo

 

Vigyázz a családodra! Takaríts egészségbarát módon!

>>>> Ismerkedj meg a probiotikus takarítással!