Neked mennyire tiszta a munkahelyi asztalod?

Lehet nem eléggé…

Az, hogy otthonunk csillog-villog, nem kérdéses.Na de mi a helyzet a munkahelyünkön? Vajon kellő figyelmet fordítasz a rendre és tisztaságra pl. az asztalodon?

Miért fontos a rendezett, tiszta munkahelyi asztal?

Mert egy átlagos irodai asztal több mint 10 millió baktérium otthona, ez 400x több baktérium, mint ami egy wc ülőkén található. Elég sokkoló adat ez…

 

bacik az irodai asztalon

                             Bacik az irodai asztalon

Lássuk be az irodai takarítás, így az asztalunk tisztán tartása sem éppen a kedvenc feladatunk. A legtöbb helyen ráadásul a takarítószemélyzetre bízzák ezt a feladatot. Persze a többség odafigyel arra, hogy az asztala rendben legyen, de ez sokszor kimerül abban, hogy az asztalon növekvő papírkupacot megszünteti, és a kávésbögréjét kiviszi a konyhába elmosogatni. Ugyanakkor azzal már kevesen vannak tisztában, hogy egy nem megfelelően letakarított asztal egészségkárosító is lehet. A vírusok például képesek órákig, de akár több napig is túlélni a felületükön.

Influenzás időszakban otthonunk minden kilincsét és rejtett zugát képesek vagyunk letakarítani, akkor ezt az irodában miért nem tesszük meg legalább a személyes zónánk körzetében?

 

Kézhigiénia!

Ne a takarító nénitől várjuk a csodát! A megfelelő higiénia megteremtése főként a mi felelősségünk.

A legjobb módszer arra, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól, kórokozóktól ( és így azokat ne is vigyük át az asztalunkra sem)  a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás a szappan és a víz használata, vagyis a megfelelő kézmosás! Az alapos kézmosásról persze sok embernek más az elképzelése…

 

Az alapos kézmosás lépései:

Meleg vízzel nedvesítsük be a kezünket.

Szappanozzuk be jó alaposan a kézfejünket.

Legalább 30 mp-ig dörzsöljük át kezünket, ne feledkezzünk meg a csuklókról, a körmökről, az ujjvégekről és az ujjközökről sem

Bő folyó vízzel öblítsük le a kezünket.

Töröljük szárazra a kezünket egyszer használatos papírtörlővel és a csapot is ezzel zárjuk el.

Alapos kézmosás lépései

Alapos kézmosás lépései

Minél többen dolgozunk egy irodában annál jobb, ha a kézmosáshoz érintés mentes szappanadagolókat választunk.

Ezeknél az automata készülékeknél, nincsen közvetlen kapcsolat a felhasználó és az eszköz között, így a fertőzések és a kórokozók továbbterjesztése is elkerülhető.

 

További biztonsági lépésként szerezzünk be fertőtlenítőszer adagoló készülékeket is, ezek nem csak a mosdóban tesznek jó szolgálatot, de a konyhában, a folyósokon vagy a be/ki járatoknál is elhelyezhetőek, így napközben bármelyik kolléga használhatja őket. Segítségükkel kézmosás nélkül is eltávolíthatjuk kezünkről a kórokozók jelentős részét, ezzel elősegítve a higiénikusabb munkahelyi környezet megteremtését.

Ezek az adagolók hosszú évekig segítenek egy cégen belül pl. a már említett influenza vírusok terjedésének megakadályozásában. Töltőanyaguk pedig nagyon sokáig elegendő, így ritkán szükséges után tölteni.

 

Mivel takarítsuk asztalunkat?

Hiába tartjuk be a kézmosási szabályokat és fertőtlenítünk rendszeresen, ha asztalunk nem elég tiszta. Azokon a terülteken ahol sokat tartjuk, pihentetjük a kezünket körülbelül 10 000 baktérium és organizmus növekszik. Iktassuk be a nap végére, hogy asztalunkról nem csak elpakolunk, de le is töröljük azt mindig.

Egyszerű megoldás lehet különféle nedves törlőkendők beszerzése, ám figyeljünk oda, mert ezek többsége durva vegyi anyagokat tartalmazhat, amik bőrünkön keresztül képesek felszívódni, így károsítva szervezetünket. Ráadásul habár ezek tényleg eltávolítják a bacikat az asztalunkról ( a jókat és rosszakat egyaránt elpusztítják), az nem marad sokáig higiénikus, a felület pár órán belül visszafertőződik.

 

egészséges általános tisztítószer

 Jó bacikkal a kórokozók ellen!

Legjobb, ha az egészségünket védő készítményeket vásárlunk asztalunk takarítására,

ilyen pl. a SanoD’or Nature Brill Egészségbarát Általános Tisztítószer is.

Ezek az egészségbarát probiotikus tisztítószerek természetes összetevők segítségével, vegyszermentes hatékonysággal tisztítanak, így nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre, környezetre és az élővilág számára sem. A koncentrátum élő jótékony baktériumokat (probitikumokat) tartalmaz. Amikor takarítunk a tisztítószerrel, a jó baktériumokat felvisszük a felületre, ahol ezek megtapadnak, szaporodnak és jótékony hatású „védőréteget” (ún. biofilmet ) képeznek. A probiotikus tisztítószerek folyamatos használata megakadályozza a kórokozók elszaporodását, így azok a fertőzéshez szükséges mennyiséget nem érik el. Használatukkal a takarítási idő kitolható, hiszen a jótékony baktériumok sokkal tovább képesek megőrizni a felület tisztaságát, mint egy hagyományos tisztítószer. ( Többet olvasnál az egészséges takarításról? Kattints ide!)

A jól megválasztott tisztítószerekkel nagyobb hatékonyságot és hosszabb ideig tartó fertőzésmentes felületeket érhetünk el, így az irodában is remek megoldásnak bizonyulnak a probiotikus tisztítószerek a takarítás során!

 

Változtassunk a munkahelyi szokásokon:

Érdekes megfigyelés, hogy a környezetünk mennyire képes megváltoztatni a szokásainkat, magatartásunkat. Tanulmányok vizsgálták, azt a jelenséget, hogy egy olyan munkahelyen, ami rendetlen vagy akár piszkos, egy idő után az amúgy rendszerető kollégák is sokkal nagyobb valószínűséggel alkalmazkodnak a negatív mintához és veszik fel környezetük rossz szokásait pl. nem mosogatnak el maguk után, szemetelnek stb.

A változás ne rossz irányba történjen! Legyetek minél többen, akik rendben és higiénikusan tartjátok az irodát és hozzátok alkalmazkodjanak a többiek.

 

Ne csak az asztalod, hanem az egész munkahelyed legyen tiszta és higiénikus 😉

Takaríts a munkahelyen is egészségesen!

Egészséges tisztítószereinkért katt ide: