A környezeti nevelés és tudatos életmódra törekvés, már a legkisebbeknél is nagyon fontos!

 

Nincs kétségünk afelől, hogy ha ezt a cikket olvasod, akkor te magad már környezettudatosan élsz, de legalábbis már megfogalmazódott benned a gondolat, hogy valamin változtatni kell.

Na de mi a helyzet a családoddal?

Az, hogy te magad változtatni szeretnél és tudatosabban élnél a Földünk védelmében, szuper dolog, de az egyik legfontosabb, hogy tanítsd meg erre  gyermekeidet is! Hiszen az ő jövőjükről van szó!

A környezeti nevelés a te felelősséged is!

Hidd el felnőttként sokkal nehezebb lemondani a „rossz szokásokról” és elkezdeni zöldnek lenni, mint a gyermekkorban megtanított környezettudatos gondolkodással, szokásokkal felnőni.

 

Mi a környezeti nevelés célja?

A környezeti nevelés célja a környezettel harmóniában élő, környezettudatos gondolkodású ember nevelése, aki odafigyel környezetére, ehhez megfelelő tudással, beállítottsággal, motivációval bír és a megszerzett tudását alkalmazza is a mindennapokban!

Tehát a megfelelő környezeti attitűd kialakítása a cél.

A környezetvédelem kérdésének előtérbe kerülése szükségszerűvé teszi, hogy az elkövetkező években az oktatásban és a nevelésben még nagyobb teret kapjanak a környezeti jelenségek, folyamatok és összefüggések megismerései.

A kisiskolás kor aktív szakasz a környezettudatos magatartás, az ökológiai szemlélet formálása szempontjából, de ennél sokkal hamarabb már óvódás és bölcsődés korban szükség van a korosztálynak megfelelő szemlélet kialakítására játékos tanulással. Ezt a feladatot pedig nem háríthatjuk át teljes mértékben a pedagógusokra, mert a megtanult szemléletmód alkalmazását otthon is gyakorolni kell.

Kisiskolás korú gyermekek tanulására főleg a szociális tanulás jellemző, ahol abból tanul, amit tőlünk a környezetétől les el, és nem abból, amit házi feladatként kap. Tehát nagyon fontos a mi szerepünk is, pl. ne várjuk el, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, ha mi magunk is egy kommunális kukába dobjuk a műnyagot.

 

Nézzünk néhány alaplépést, amit tanítsunk meg gyermekünknek a környezeti nevelés keretében:

 

1.Természet és állatok szeretete, megbecsülése!

Mutasd meg gyermekednek, hogyan kell ápolni a növényeket és, hogyan kell megfelelően bánni a különböző állatokkal.

Nézzetek körül a kertben, tegyetek egy nagy sétát és fedezzétek fel az élővilágot. A gyerkőcök, akkor fogják megszeretni a természetet, ha megmutatjuk nekik, mi is az valójában, és nem a tv-ben meg az interneten, hanem odakint a valóságban:)

 

Ültessetek növényt! Számukra még nagyon érdekes, hogy hogyan nő napról-napra az aprócska magból kifejlődött virág vagy hogyan érik meg az eper a kertben. Ráadásul meg kell tanítani nekik azt is, hogy a paradicsom nem a Tesco polcain terem, hanem gondos munka eredménye.

Ültessetek közösen növényeket és közben beszéljétek át miért fontosak ezek a Föld és az emberek számára.

Legyen gyermekünknek saját növénykéje, amit locsolgathat, nevelgethet vagy épp “leszüretelheti” róla a termést.

Nagy büszkeség fogja eltölteni, amiért ilyen szép eredményt ért el és felnevelt egyedül egy növényt.

+ 1 tudatos ötlet: gyűjtsétek az esővizet, és ezzel locsoljátok a kerti növényeket!

 

Fedezzétek fel az állatvilágot! Tanítsd meg neki, hogy az állatokat nem bántjuk, hanem csak csodáljuk, hiszen ugyanolyan élőlények, mint mi és ugyanúgy érzik a fájdalmat is.

Fedezzétek fel az udvart és a parkot! Keressetek sünit, nézzetek csigákat, leskelődjetek a fák között madarak után, vagy a patak parton hallgassátok meg a békák kuruttyolását… Ráadásul estére jól el is fáradtok, így nem lesz gond az alvással. 😉

Ha van otthon házi kedvencetek, akkor vonjátok be a gyereket a nevelésébe, ápolásába.

Legyen az ő feladata pl. az itatás vagy etetés  ( persze felügyeljétek azért, főként ha gyermekünk még ovis korú :))

Már ebben a korban fontos, hogy megtanítsuk a felelős állattartást nekik, ami bizony napi feladatokkal jár, amiknek fontosságát meg kell ismerniük.

A hideg időben, készítsetek madáretetőt közösen és figyeljétek a látogatókat.

2. Járjatok piacra!

Ahogy már az előbb is említettük, fontos, hogy megtanítsuk a gyereknek, hogy a paradicsom nem a műanyagdobozba csomagolva terem a multik polcain.

A piac remek hely arra, hogy megismertessük velük az őstermelők fontosságát és szerepét, illetve az egészséges táplálkozás alapjait.

Hagyjuk, hogy a kicsi válasszon pl. almát magának. Élvezni fogja, hogy ő válogathatja ki a legszebbeket, ráadásul, könnyebben rálehet szoktatni a napi zöldség-gyümölcs fogyasztásra úgy, hogy ő válogathatta össze, vásárolhatta meg azt, amit szeretne később megenni.

Legyen egy saját kis zacskója ( nem műanyag) vagy vászonzsákja, amibe mindig összeválogathatja, amit szeretne. Ma már nagyon sok helyen lehet venni ilyen környezettudatos zsákokat, de akár mi is varrhatunk neki ilyet.

 

3.Szelektív hulladékgyűjtés alapjai

Reméljük, mindenki szelektíven gyűjti már a hulladékot az otthonában. Vonjuk be a gyereket is a folyamatba!

Mondjuk el, hogy ez miért fontos és mi történik, ha nem hasznosítjuk újra ezeket a hulladékokat.

Vegyük sorra a hulladéktípusokat: kommunális, papír, műanyag, fém, komposztálható és egyéb hulladékokra bontva. Ismertessük meg vele a szelektív hulladékgyűjtés színeit és mutassuk meg, melyik típus melyik kukába való, rendezhetünk versenyt is melyikünk a gyorsabb válogató vagy ki lapítja össze a leggyorsabban a palackokat :).

Meg kell tanítani nekik, hogy ez egy mindennapos feladat, nem csak néha-néha kell vele foglalkozni. Legyen az ő feladata a családban a papír és a műanyag megfelelő helyre dobása. Dicsérjük meg minden sikeres „akció” után, ezzel motiválva őt (törékeny, veszélyes hulladéktípusokat persze ne bízzunk rájuk még).

Vehetünk ( vagy akár csinálhatunk is) neki egy saját szelektív kukát is, ami csak az övé. 🙂

>>>> Szelektív megoldásokért kattints ide!

Az “újrafelhasználás” megtanítása is fontos! Ami az ő helyzetében jelentse pl. azt, hogy ha megun egy játékot vagy kinő egy ruhát, akkor keressünk neki új „gazdát” ne pedig kidobjuk a szemétbe, így nem termeljük a felesleges hulladékot. A megunt kis mackónak, biztos könnyen találtok új otthont a helyi oviban, kórházban vagy valamelyik rászoruló családnál. Az adományozásnak a legtöbb helyen nagyon örülnek és szívesen fogadják. Adni pedig mindig jó érzés!

Készítsetek ceruza vagy virágtartót a kitisztított műanyagokból és konzervdobozokból, de a wc papír gurigákból is szuper dolgok készíthetőek!

4. Palackok, dobozok és csomagolóanyagok…

Kis ivólé, szendvics, nassolni való kekszek, ropik…ezek mind mind rengeteg hulladékot termelnek. Az, hogy a műanyagszatyrokról már lemondtál vásárlásnál egy szuper lépés, de mi lesz a többi csomagolóanyaggal?

Ha kirándulni mentek vagy csak leugrotok a játszótérre ne PET palackos vagy dobozos kis innivalót vigyetek. Legyen mindenkinek saját kulacsa!

Ma már nagyon „trendi” és jópofa kulacsokat találhatunk a gyerkőcnek, hagyjuk, hogy válasszon magának. Ezzel rengeteg hulladékot ( főleg PET palackot) megtudunk spórolni, hiszen ezek a kulacsok évekig használhatóak. A választásnál kerüljétek az olcsó műanyagokat és figyeljetek az összetevőkre, mert sok veszélyes anyag bújhat meg egy-egy termékben. ( Erről itt írtunk korábban!)

Mutassunk jó példát ezzel is gyerekünknek, és mi is mellőzzük (amennyire csak lehet) az előrecsomagolt árukat, amiknek van csomagolásmentes változata is. Ne vegyünk csomagolt gyümölcsöt és zöldséget, vásároljunk a piacon vagy válasszuk a lédig termékeket a boltokban.

Ahogyan vászonszatyrot is mindig tartsunk magunknál, hogy ne kelljen mindig a nejlon táskáért nyúlnunk vásárláskor és ezt tanítsuk meg gyerekünknek is.

 

Fontos a környezet szeretetének és megóvásának a megtanítása!

Számtalan dolgot írhatnánk még, de kezdőlépésnek először ezeket az alapokat tanuljátok meg!

Legyen az egész család tudatos! Óvjuk meg közös Földünket együtt!

 

www.sanodornature.hu

 

Otthonod zölddé tételét, kezd a tisztítószeres szekrény kiszelektálásával.

Válassz környezet és egészségbarát tisztítószereket! Óvd meg a családod egészségét!

Kerüld a veszélyes vegyi anyagokat, fertőtlenítőket, használd ki helyette a probiotikumok természetes erejét!