Ha az elmúlt évben te is a lakás és a munkahely minden pontját fertőtlenítetted, akkor van egy rossz hírünk…

A túlzott fertőtlenítőszer használattal sokat ártottál az egészségednek és az immunrendszered ellenálló képességének.

 

Mik a túlzott fertőtlenítés következményei a következő időszakra nézve?

túlzott fertőtlenítés következményei immunrendszerünkre

Amikor tartunk egy fertőzéstől ( mint pl. most a koronavírus járványtól ) vagy csak a túl steril otthon kialakítása a célunk, akkor hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a felületfertőtlenítők használatát.

Ezért akár naponta többször is bevetjük ezeket, a különféle tárgyakon és felületeken pl. munkalapokon, padlókon, kilincseken, korlátokon stb.

 

Mi történik a fertőtlenítés során?

Egy ilyen fertőtlenítő takarítások során, az agresszív vegyi anyagnak köszönhetően elpusztul a felületen található baktériumok és vírusok nagy része. A jók és a rosszak egyaránt!

Egy klórtartalmú fertőtlenítő nem fog válogatni és megöli a felületen található valamennyi mikroorganizmust!

 

De vajon ez a reklámokból is ismert “megöli a baktériumok 99,9%-át” folyamat tényleg jó nekünk? Na és mi történik a maradék 0,1%-al?

 

Az a maradék kórokozó bizony újra szaporodni kezd és az egész kezdődik elölről… Éppen ezért nem lesz sosem végső megoldás a túlzott fertőtlenítés.

A túl steril környezet nem jó és akik így élnek, azoknak a szervezete nem szokik hozzá a fertőződésekhez. Így pedig azonnal megbetegednek, amint olyan helyre mennek ( pl. tömegközlekedést használnak, munkahelyre vagy boltba mennek.) ahol a megszokottól eltérő mikróflórával találkoznak, mert nem alakul ki a megfelelő ellenálló képességük.

 

Minél többet és gyakrabban fertőtlenít valaki, annál jobban ki lesz téve az immunrendszere a kórokozók támadásának, így pedig könnyebben betegedik meg…

 

A szervezetünk túlérzékennyé válik a környezetével szembe és nehezebben tudja kivédeni a káros mikroorganizmusok okozta támadásokat.

A felületfertőtlenítők túlzott használata ráadásul, komoly egészségügyi kockázatokat rejt, a légzőszerveinket, a nyálkahártyánkat és a bőrünket is támadja.  A gyerekeink és a házi kedvenceink pedig fokozott veszélynek vannak kitéve.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a mérgező és veszélyes anyagok a folyókban vagy a levegőben kötnek ki.

 

Nem minden baktérium rossz, ne irtsuk ki őket mind, hanem tanuljunk meg velük együtt élni.

 

Akár egy konyhapultról, a padlóról vagy éppen a saját bőrünkről és testünkről beszélünk, mindenhol mikroorganizmusok milliói vesznek minket körül.

A mikroorganizmusok a felületeken összetapadnak és egybefüggő bevonatot képeznek, ez az ún. biofilm.

Ezek között a mikroorganizmusok között vannak jók, amik védelmet nyújtanak és vannak rosszak ( patogének), amik fertőzést okozhatnak.

 

 

A jó baktériumok nem ellenségei a szervezetünknek, sőt, rendkívül fontos védelmet és segítséget nyújtanak abban, hogy immunrendszerünk megfelelően működjön a “támadásokkal” szemben.

 

Márpedig szervezetünket állandó támadások érik.

Ugyanígy egy sima felületen pl. asztalon is, állandó harc folyik a jó baktériumok és a rosszak között.

Nekünk arra kell törekednünk, hogy a jók aránya legyen túlsúlyban, viszont ezt a durva fertőtlenítőszerekkel nem fogjuk tudni elérni.

 

“Olyan környezet kell teremtenünk, ahol a kórokozók kevésbé, a hasznos mikrobák viszont jobban tudnak szaporodni. (…) 

Ha megértjük, hogy a kórokozókkal együtt kell élnünk, tegyük ezt bölcsen. Ne kiirtani akarjuk a körülöttünk lévő kórokozókat, hanem – belátva a természet törvényeit – használjunk jótékony baktériumokat a háztartásban”

( Részlet Dr. Bencz Zoltán cikkéből. >>> A teljes cikket ide kattintva tudod elolvasni )

 

Ezek persze nem azt jelentik, hogy nem kell egyáltalán takarítanunk…De fontos, hogy az ideális arányt megtartsuk a jó és rossz baktériumok között.

És itt jönnek majd a képbe a jótékony baktériumokat tartalmazó probiotikus tisztítószerek!

A probiotikumok hasznos, védő baktériumok és nem csak a bélflórában

A probiotikus baktériumok természetes úton veszik fel a harcot a kórokozókkal szemben, miközben az egészségünket, így az immunrendszer ellenálló képességét sem károsítják.

A jótékony baktériumok a felületeken elszaporodva meggátolják a kórokozók megtelepedését és azok tovább fertőzését.

 

Ha az utóbbi időbe te is folyamatosan fertőtlenítettél, akkor a körülötted található jótékony baktériumokat is elpusztítottad, amiknek pedig fontos szerepük van az immunrendszer megfelelő védelmében. Így pedig nagyobb eséllyel fogsz megbetegedni.

 

A lefertőtlenített felületre a kórokozó baktériumok egy idő után sokkal gyorsabban telepednek vissza és még ellenállóbbak is lesznek, így az agresszív fertőtlenítéssel, csak rontunk a baci helyzeten.

 

Persze alapvető elvárás, hogy otthonunk makulátlan és kórokozómentes legyen, de ez a tisztaság ne legyen egyenlő a sterilitással!

Ha valóban steril otthonról álmodozunk, akkor kb. 4-6 óránként fertőtleníthetnénk mindent, ugyanis a kórokozók ennyi idő alatt újra birtokba veszik a felületeket.

 

Az elmúlt hónapokban a gyakori fertőtlenítéssel elpusztított jótékony baktériumokat érdemes minél gyorsabban visszapótolni!

 

Ezért az egészséges mikrobiom visszaállítása érdekében használj otthonodban és a munkahelyen is probiotikumokat tartalmazó, egészségbarát tisztítószereket.

 

Állítsd helyre az egyensúlyt! Védekezz más fertőzések ellen, fertőtlenítőszerek nélkül!

 

A SanoD’or Nature probiotikus tisztítószerek jótékony „védő” baktériumokat tartalmaznak.

A tisztítószer jó baktériumai a felületen megtapadnak, szaporodnak és jótékony hatású „védőréteget”  képeznek, ennek kialakulása gátolja a kórokozók megtelepedését és elszaporodását, így a fertőzéshez szükséges mennyiséget nem érik el.

probiotikumok működése

“Használhatom a probiotikus tisztítószert és a fertőtlenítőszert is egyszerre?”

Ezt nem javasoljuk! Na nem azért, mert valami durva mérgező gáz keletkezik a két termék keverékéből.

Hanem azért, mert a hagyományos fertőtlenítők elpusztítják a probiotikus tisztítószer használata következtében kialakult jótékony védőréteget, így a probiotikus baktériumok már nem tudják kifejteni jótékony hatásukat.

 

Ajánlatunk a probiotikus takarításra: a SanoD’or Nature magyar tisztítószercsalád 

A SanoD’or Nature termékek nem tartalmaznak klórt, vagy más agresszív vegyi anyagot ( sav és lúgmentesek).

Nem allergizálnak, így az emberekre és az állatokra sem jelentenek veszélyt!

Ráadásul mivel koncentrátum formában palackoztuk őket, így még gazdaságosak is, mert tovább is hígíthatóak!

Tudj meg többet a probiotikus takarításról! 

Pótold te is otthonodban a jótékony baktériumokat, hogy ezzel is megelőzd az immunrendszer meggyengülését és a betegségeket!

Próbáld ki a vegyszermentes Sanodor Nature probiotikus tisztítószer családunkat, óvd meg egészségedet!