Új cikksorozatunkban a különböző veszélyes anyagokat fogjuk kicsit körül járni.
Káros vegyi anyagok a tisztítószerekben jelentős mennyiségben megtalálhatóak, ilyen például a múlt héten említett formaldehid is.
A héten a benzol került a figyelmünk középpontjába, mely szintén számos termékben megtalálható veszélyes anyag.

Mi az a benzol?

A benzol jellegzetes illatú, színtelen vagy világossárga színű, igen gyúlékony, illékony folyadék. Vízben enyhén oldódó szénhidrogén, jól elegyedik alkoholokkal, éterekkel.

 

Miben található meg a benzol?

Világszerte széles körben használják, az Egyesült Államokban a 20 legnagyobb tételben előállított vegyi anyag között szerepel.

Szerepet játszik pl. műanyagok, gyanták, nejlon, poliészter, vagy más szintetikus szálak előállításában, továbbá bizonyos típusú gumi, kenőanyagok, festékek, mosószerek, tisztítószerek, ragasztók, gyógyszerek, növényvédő szerek, robbanóanyagok gyártásában.
Korábban oldószerként és háztartási tisztítószerként is széles körben alkalmazták.

 

Benzol keletkezhet növények égetésekor, például avar- vagy faégetés, de még dohányzás során is.

A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes edénytisztító szerek erős savakat illetve lúgokat is tartalmaznak a kórokozók elpusztítása érdekében. Ezek a szerek azon túl, hogy szennyezik a környezetet, az egészségünknek is ártanak. Az egyes ilyen szerekben található benzol például rákkeltő.

Érdekesség:

A 20. század elejéig még arcvízként is használatos volt a benzol!

 

Hogyan jut be szervezetünkbe és mit okoz ott?

Benzol leginkább belélegzéssel kerül a szervezetünkbe, de élelmiszerekkel, folyadékokkal is felvehetjük, ill. szennyezett vízből a bőrön át is felszívódhat.

Kis mennyiségű benzol hatásának mindenki ki van téve napjainkban, munkahelyi és otthoni környezetben egyaránt. A nagyvárosokban, ipari területeken élő emberek benzolterhelése általában nagyobb fokú, mint a vidéken élőké.

Gőzei kipárologhatnak a benzol tartalmú termékekből is.

 

A lenyeléséből származó mérgezés szerencsére ritka ( ám súlyos kimenetelű! ) általában véletlen baleset (tisztítószer, benzin lenyelése), vagy öngyilkossági kísérlet következménye.

 

Számos nemzetközi szervezet egybehangzóan megállapította, hogy a benzol emberben bizonyítottan karcinogén hatású. Különösen a vérképző szervekben okozhat rákot (leukémia). A benzol káros lehet az immunrendszerre, csökkenti a szervezet védekezőképességét, ennek következtében pedig az fogékonyabb lehet a fertőzésekre. Hosszabb időn át belélegezve, bőrrel érintkezve és szájon keresztül a szervezetbe jutva mérgező súlyos egészségkárosodást okozhat.

Hogyan kerülhetjük el a benzolt?

A lakosság benzollal történő érintkezése csökkenthető a cigarettázás elhagyásával.
Javasolt, hogy a dohányzók ne gyújtsanak rá a lakásukban, zárt környezetben, vagy gyermekek közelében.
A kenőanyagok, festékek és ragasztók kiválasztásánál is nézzük meg az összetevőket!
( feliratok: benzol vagy benzene )

 

Kerüljük el a benzolt tartalmazó tisztítószereket, mosószereket. Ezek helyett részesítsük előnyben a környezetbarát „zöld” megoldásokat, de minden esetben fussuk át az összetevőket és keressük a veszélypiktogramokat a csomagoláson. Ha látunk ilyen akkor inkább keressünk egy másik terméket!

Ha mégis olyan tisztítószereket használsz, amelyek veszélyesek lehetnek, soha ne feledkezz meg a gumikesztyű és lehetőleg a maszk használatáról. Mindig ügyelj rá, hogy legalább egy ablak nyitva legyen a takarítás során!
Ügyelj rá, hogy a veszélyes vegyszerekből egy csepp se kerüljön közvetlenül a bőrödre vagy a szemedbe.

>> Többet olvasnál a témában? Itt az első rész a formaldehidről! 

 

Csökkentsük a vegyi anyagokat az életünkben!
Válasszunk tudatosan olyan termékeket, amelyek nem károsítják az egészségünket!

Változtass a takarítási szokásaidon!

Kezdj egészségesebb életet, amibe a tisztítószereid lecserélése is beletartozik!
Próbáld ki az egészségbarát takarítást a probiotikumok segítségével.

 

A probiotikumok, olyan jótékony baktériumok, amik a felületen elszaporodnak és elfogyasztják az útjukba kerülő kórokozókat, mindeközben pedig meggátolják azok visszatelepedését is a felületre.

Hatékony és természetes erő a takarításban, savak és lúgok nélkül!

 

Forrás: kockazatos.hu/benzol