Már egy hónap sincsen hátra az év legjobban várt ünnepéig a karácsonyig!

Ha már karácsony, akkor pedig a többség megajándékozza szeretteit.

 

Az ajándékok bontogatása mindenkinek izgalmas és örömteli pillanat!

Azonban az ajándékcsomagoló anyagok nagyon környezetterhelőek tudnak tenni!

Ezért nem árt egy kis odafigyelés és tudatosság az ünnepek alatt is!

 

Csak a ünnepek alatt, több millió tonna hulladék keletkezik ajándékcsomagolásból eredően ( beleértve a bolti és a webes vásárlások csomagolásait is).

Ráadásul az új járványhelyzet következtében többen veszik igénybe most a házhoz szállítást, mint eddig, így még több felesleges csomagolóanyag keletkezik.

A karácsonyi időszakban sokkal több csomagolóanyagot használunk, mint az év során máskor.

Mindezt úgy, hogy pl. az ajándékaink csak pár órát vagy maximum 1-2 napot töltenek becsomagolva, utána hulladékká válnak.  Ráadásul ennek a hulladéknak csak töredéke kerül a szelektív gyűjtőkbe.

 

Például az Egyesült Királyságban, csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. ( forrás: ng.hu)

Legyünk tudatosak és legalább mi ne növeljük ezt a szemét mennyiséget!

A sima csomagoló papírok újrafeldolgozása sajnos elég nehézkes, mivel az olcsó, vékony papír rostjai miatt eleve kevéssé alkalmas rá, ráadásul a szervetlen eredetű festékanyagok, csillámok és a műanyagrészecskék miatt a bomlásuk is nagyon lassú folyamat.

A legjobb persze az lenne, ha nem csomagolnánk egyáltalán be az ajándékokat ( vagy ajándékozzunk élményt 🙂 ), de ha mégis csomagolásra szánjuk rá magunkat  van néhány környezetbarátabb alternatíva, amik közül választhatunk.

1. Ajándékszatyor újra és újra

Ha valami mutatós megoldást keresel mégiscsak az ajándékok átadására, már az is jó és “tudatos” lépés, ha a megvásárolt karácsonyi ajándék zacskókat újra és újra összegyűjtöd, így több éven keresztül felhasználod azokat. 🙂

Ugyanis ezekből nem szükséges minden évben újabb adagot venned. Kidobás helyett, tedd el inkább a következő évre őket, majd ugyanebbe rejtsd el ajándékaidat legközelebb is. Ha egy-egy jó minőségű vastagabb papírból készült típust vásárolsz (vásároltál) akkor nagyobb az esélye, hogy több karácsonyt kibír szakadás nélkül.

 

 2. Újrahasznosított papírok

Ha visszavonhatatlan vágyat érzel az ajándékcsomagolás és hajtogatás iránt, akkor beszerezhetsz már, 100%-ban újrahasznosított csomagolópapírokat is. Ezekből a csúnyácskának tűnő barna papírokból, egy kis kreativitással nagyon mutatós ajándékcsomagok készíthetőek.

Nyilván, ha ezt utána a szemétbe dobod az még mindig nem éppen a legtudatosabb megoldás…

 

3. Egy újságpapír új élete!

Szuper csomagolásokat készíthetsz régi újságpapírból, magazinokból vagy akár a régi térképekből is! Ezekre szintén remek kreatív ötleteket lehet találni az interneten! 🙂

 

A cipős és egyéb dobozokból is kiváló ajándékdoboz készülhet! Sőt! A már nem használt befőttesüvegeknek is új életet adhatsz karácsonyi ajándékként.

Mellőzd a felesleges műanyagszalagok használatát is!

Kösd át a csomagod valamilyen természetesebb anyaggal pl. rafiával vagy kenderből készült kötözővel, de készíthetsz mutatós újrahasznosított masnit is, mint például ez itt a képen!

 

   4. Legyen a csomagolás is ajándék!

Választhatunk olyan csomagolási megoldásokat is, amik egyben ajándékok is lehetnek, például ilyen a vászontáska vagy akár egy nagyméretű sál is.

 

Így nem csak az ajándéknak, de a csomagolásnak is örülni fog az, aki kapja.

 

5. Ajándékozz élményt és együtt töltött időt, amit „nem kell” becsomagolni. 🙂

A legjobb módja a csomagolóanyagok számának csökkentésére, ha közös élményt ajándékozol.

 

Csökkentsd az ökológiai lábnyomod (és nem csak) karácsonykor!

Kellemes készülődést és ünnepet kívánunk!

SanoD’or Nature egészséges tisztítószer csapata!

 

Képek forrása: Pinterest és freepik.com