A takarításról elmondható, hogy nem tartozik a többség kedvenc elfoglaltságai közé.

Ez nyáron fokozottan igaz, amikor a 30-35 fokos hőségben örülünk, ha hűsölhetünk és pihenhetünk kicsit.

A higiénia és a tisztaság, azonban nyáron is nagyon fontos, ráadásul jó érzés munka vagy éppen a nyaralás után a tiszta, rendezett lakásba megérkezni és csak pihenni.

 

Takarítás nyáron? Így csináld!

 

Nézzünk pár gyors nyári takarítós tippet!

  • Legyünk következetesek, inkább gyakran takarítsunk „kicsit”, mint, hogy ritkábban, de olyankor nagytakarítást kelljen csinálni. Hidd el, sok rövid takarítás kevésbé fárasztó ebben a melegben!
  • Érdemes lehet ilyenkor kitisztítani/kimosni olyan dolgokat, aminek amúgy hosszabb száradási idő kellene. Ilyenek a párnák, paplanok, plédek, szőnyegek… ezeken a meleg napokon nagyon gyorsan megszáradnak és így elkerülhető, hogy nedvesség maradjon bennük, ami aztán „bebüdösödik” az anyagba.
  • Plusz 1 tipp a hőségre: A kimosott függönyök nedvesen felrakva hűtik a lakás levegőjét is!
  • Ha bent szárítod a frissen kimosott vizes törülközőket, azzal is hűtőd a szobát ( de figyelj oda az egyensúlyra, mert ha mindent bevizezel, vagy bent szárítasz, akkor nagyon párás lesz a levegő ).

Mikor takarítsunk?

Igazából a hőség idején nincs nagy különbség a délelőtt 10 vagy délután 15 óra között, mert mindig meleg van és nem fog jólesni egy fárasztó takarítás.

Hőségben javasolt a besötétítés vagy a légkondi használta az elviselhetetlenül meleg lakás ellen.

A legjobb, ha a kora reggeli vagy az esti órákban végezzük el a takarítást, egy jó alapos szellőztetéssel egybekötve, ha szerencsénk van még egy kis légmozgásra is számíthatunk.

Így nem csak gyorsabban végzünk, de nem is lesz annyira megterhelő a szervezetünk számára a munka.

Figyeljünk oda takarítás közben is a megfelelő folyadékpótlásra, mert ilyenkor is könnyen kiszáradhatunk.

 

Bútorok és az örök harc a porral

A szárazságban a bútorokon még gyorsabban meglátszik a por, ezért szükséges lehet a hétvégente történő portörlősnél gyakrabban bevetni a portörlőt.

 

Tollseprűt használsz a por ellen? Inkább ne!

A tollseprűvel, csak felkavarod a port, ami aztán szép lassan visszaül a bútorokra.

Helyette használj inkább egy jó minőségű mikroszálas portörlő kendőt vagy kesztyűt, ezek magukhoz vonzzák a port és magukban is tartják. A portörlés, így lesz igazán hatékony!

A jó minőségű mikroszálas kendők többször kimoshatóak, így hosszú ideig segítenek nekünk a makacs por elleni harcban!

Áttörölheted nedves törlőkendővel is a felületeket, ez esetben vesd be a probiotikus általános tisztítószereket. A probiotikus tisztítószerek hosszabban képesek megőrizni a felület tisztaságát, mert a jótékony baktériumok még órák múlva is dolgoznak a felületen.

 

A legjobb, ha egy szórófejes flakonban előre elkészíted a hígítást az útmutató szerint és így mindig kéznél lesz a tisztítószer, egy-egy gyors bútor letörlési akcióhoz a hét közben is.

 

Hűtsd a lakást felmosással!

A nyár legkedveltebb takarítási fázisa a felmosás, ami nyáron a leggyorsabb, hiszen a nagy melegben villámgyorsan megszárad a padlónk.

Ráadásul a vizes felmosással, ilyenkor nagy területen hűtjük a lakást ( meg magunkat is 🙂 )

 

Legyen játék a felmosás! Azért, hogy a gyerekek is bátran „pacsálhassanak”, válassz egészségbarát padlótisztítót, mint a SanoD’or Nature Floor és indulhat is a közös takarítás.

 

A SanoD’or Nature Floort a kültéri vagy érzékeny padló felületeken ( márvány padlók) is bátran használhatod, mert nincs benne sem sav, sem lúg, így nem fogja megmarni a felületet!

+ 1 hasznos tipp: Ha az előszobában hagyná mindenki a cipőjét, akkor sokkal kevesebb port és koszt vinnénk be a lakásba, így a két takarítás között több idő is eltelhet. Megér egy próbát, nem?

 

Konyha: forróság kint és bent

Ha a konyhában sütsz vagy főzöl valamit (bár a legtöbben szívesen kihagynánk a forró tűzhely mellett ácsorgást ilyenkor 🙂 ), használd az elszívót, ez ugyanis a forró levegőt is kiszippantja és nem melegszik át annyira a tűzhely körüli levegő.

Ha muszáj a forró tűzhely mellett dolgoznod hosszabb ideig, a főzés előtt moss fel a konyhában, hogy hűtsd a levegőt egy kicsit.

 

 Ablak tisztítás nyáron?  

Az ablakok alapos megtisztítását érdemes még a nyári legmelegebb napok előtt megejteni, ugyanis a nap melegétől nagyon gyorsan rászárad a mosószer az üvegre, így nehezebb lesz szép, csíkmentesre törölni az ablakokat.

Nyáron, ha csak nem muszáj, ne foglalkozz ezzel a művelettel, a tavasz és az ősz sokkal jobb alkalom rá! Ha mégis neki kezdenél, válassz egy enyhébb és felhősebb napot, de persze lehetőleg ne essen az eső!

Fürdőszoba, az örök mumus

A fürdőszoba takarítása során is az legjobb, ha előre előkészítjük a hígított fürdőszoba tisztítószert, amit használni fogunk.

Mivel egy adag hígított tisztítószer koncentrátum jó sokáig elég lesz, jó ideig nem kell a kevergetéssel foglalkozni. Ezzel pedig jelentősen gyorsíthatunk a folyamatokon, amikhez amúgy se sok kedvünk van ilyenkor. 🙂

 

Válaszd vizes helyiségeid tisztán tartására a SanoD’or Nature Shine probiotikus tisztítószert, ami ráadásul óvja az egészségedet is.

 

Nincs egészségkárosító vegyszergőz használat során! Nem kell a használatához gumikesztyű vagy a melegben még inkább fullasztó maszk!

 

Ami fontos nyáron, hogy ha van ablak a fürdőben, azt mindig nyisd ki. Amennyiben az nincsen, a fürdőszoba ajtaját hagyd nyitva, fürdés, mosás, takarítás után mindenképpen, de a legjobb, ha egész nap nyitva tudod tartani!

Ezzel segítesz a párának gyorsabban elillanni, megelőződ a penész kialakulását, aminek ez a közeg nagyon kedvez és a vízkő is később jelenik meg a felületeken.

Nem is beszélve a kellemetlen szagról, ami egy rosszul szellőztetett fürdőszoba jellemzője lehet.

Hurrá nyaralunk! Készítsük fel az otthonunkat is!

Itt van néhány hasznos tipp:

Mielőtt hosszabb nyaralásra indulnál, takaríts ki otthon jó alaposan!

Hidd el jó érzés lesz hazaérkezni a kupi mentes tiszta lakásba. 🙂

 

  • Ha SanoD’or Nature termékekkel takarítasz, akkor ráadásul tovább megőrződ a lakás tisztaságát, mint a hagyományos tisztítószerekkel, mert a probiotikumok még 72 óra múlva is dolgoznak a felületeken.

 

  • Vigyetek magatokkal az útra is, egy kisebb kiszerelésű vagy használatra készre hígított tisztítószert, spriccelős palackban. Ugyanis sokszor előfordulhat, hogy nem olyan tisztaság fogad minket a nyaralás során a szálláshelyen, mint ami a képeken látszott, ez főként akkor jellemző, ha nem egy több csillagos szállodában szálltok meg. Most a világ járvány terjedése kapcsán pedig a higiénia még fontosabbá vált. Legjobb, ha egy általános tisztítószert választotok a nyaralásra, ezzel a legtöbb felület letisztítható.

 

  • Alig van időd a munka és a pakolás mellett még egy takarításra is indulás előtt? Gondolj arra, hogy a fél takarítás is jobb, mint a semmi, annyival is kevesebb munkád lesz hazaérve!

 

  • + 1: Vond be a gyerekeket is a takarításba, úgyis nyári szünet van! Ha mindenki segít sokkal hamarabb végeztek.

 

  • Robotporszívó? Szuper nagy segítség lehet ilyenkor, mert magától „teszi a dolgát”. 🙂

 

  • Indulás előtt még összedobtok pár szendvicset? Esetleg több napra is főztetek, hogy az apartmanba ne kelljen már? A lényeg, hogy semmi mosatlant, ne hagyjatok a mosogatóban otthon, inkább kalkuláljátok bele a készülődésbe azt a pár perc plusz időt is, ami a mosogatással jár.

 

A tisztaság nyáron is nagyon fontos!

Takaríts környezet és egészségbarát módon ilyenkor is!

 

Kellemes nyarat kívánunk! 🙂

Nézd meg most szuper nyári csomagajánlatainkat!