Őszi nagytakarítás természetes módon, vegyszermentesen!

Itt van az ősz, itt van újra!
Ha ősz, akkor pedig itt az ideje az otthonunk felfrissítésének tehát az őszi nagytakarításnak!

 

Az őszi nagytakarítás ugyanolyan fontos, mint a tavaszi, ez az időszak ideális a felesleges kacatok és holmik leselejtezéséhez.
A nagytakarításhoz természetes szereket használj, így nem csak a környezetet, de az egészségedet is megóvod.
Készítsük fel otthonunkat a télre!

Az őszi nagytakarítás során is fontos a háztartási tisztítószerek helyes kiválasztása. A nagy hatékonyságú tisztító- és fertőtlenítő szerek (pl. hipó, agresszív vízkőoldók, penészirtók vagy a hideg zsíroldók) veszélyesek az emberi szervezetre mert maró vagy irritatív hatásúak.
Emellett könnyen vegyszerallergiát válthatnak ki és maradandó károsodásokat is okozhatnak a szervezetben.

Eszközök a természetes őszi nagytakarításhoz:

• vegyszermentes általános tisztítószer
• vegyszermentes padlótisztítószer
• vegyszermentes szaniter tisztító, amelyet bevethetsz a fürdőszobában és a konyhában is
• törlőkendők, portörlők, törlőpapír, tiszta rongyok, szivacsok
• Szemeteszsákok, szemetes kuka (mindig legyen kéznél, biztos, hogy találkozunk útközben szeméttel)
• Porszívó/gőztisztító készülék

+1 : Haditerv a takarításhoz. Ugyanis nem árt megtervezni, hogy melyik helységre és területre mennyi időt kell szánnunk. Alakítsunk ki egy időrendi táblázatot, hogy mikor, mit, melyik helységben fogunk kitakarítani.

A nagytakarításba vonjuk be a családot is, mindenkinek legyen meg a maga feladata, így nem fogunk egyedül beleszakadni a takarításba.
Tartsuk be az örök érvényű szabályt, tehát fentről lefelé takarítsunk, így hatékonyabban és gyorsabban haladhatunk!

 

Mielőtt nekikezdenénk a takarításnak…

Lomtalanítás és szelektálás

Mielőtt nekiállnál a takarításnak érdemes „lomtalanítást” tartani. Selejtezd le a nem használt ruhákat és eszközöket. A szekrények mellet az ágyneműtartókat, garázst és a padlást is nézd át, mert hajlamosak vagyunk oda is sok kacatot gyűjtögetni a nyár folyamán. Ebben az időszakban sok helyen tartanak lomtalanítást, figyeld a helyi hirdetményeket.

A használható tárgyakat-ruhákat ajándékozd el valakinek vagy add oda egy rászoruló szervezetnek. Sokan nagyon örülnének azoknak a dolgoknak, amiket mi már nem használunk.
A fürdőszobából dobáld ki a lejárt, beszáradt kozmetikumokat és a konyhában is nézz körbe. Aminek lejárt a szavatossága vagy nem fogod felhasználni, azt egyszerűen dobd ki, még ha ez most nehezedre is esik, meg fogsz lepődni mennyi helyed szabadul fel ezután. 🙂

Jöhet a ház kitakarítása!

 

Ablak és üvegfelületek takarítása

Örök érvényű szabály, hogy az ablakpucoláshoz enyhe napot válasszunk, ugyanis ilyenkor lesz a legszebb a végeredmény.

Ha túl magas a hőmérséklet, az erős napfény miatt túl hamar száradnak meg az ablakok és a tisztítószer nem tudja megfelelően leoldani a szennyeződéseket és csíkos is marad az üveg. Ezért a legjobb választás az enyhe, langyos és felhős idő, ami az ősz beköszöntével, amúgy is gyakoribb, mint nyáron.

A tisztítási folyamat első lépéseként töröljük le az ablakkereteket száraz ruhával. Így megszabadulhatunk a portól és a durvább szennyeződésektől. Utána mossuk le vízzel, majd töröljük szárazra és csak ezután térjünk át az üvegre.

Először mindig az ablak külső felét mossuk le, majd utána a belsőt, és itt is fentről lefelé haladjunk.
Ne feledkezzünk meg a karnis lemosásáról sem és a redőnyök se maradjanak ki a listáról, ezekre a nyár folyamán jó sok por lerakódik.

Az ablakot és az üvegfelületeket mindig tiszta ronggyal, szivaccsal pucoljuk!
Mossuk ki a függönyöket is a mosási útmutatót követve.

Mivel takarítsunk: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Brill- Egészséges Általános Tisztítószer Koncentrátum

Bútorok és rejtett zugok tisztítása

Ugye téged is az őrületbe kerget, amikor portalanítás után néhány perccel, már olyan a bútorok felülete, mintha nem is takarítottál volna?
Próbáld ki a vízálló felületeken remekül működő SanoD’or Nature Brill-t.

Nagytakarítás során húzzuk el a szekrényeket és a tárolókat is. A bútorok tetejét, oldalait, hátlapját, sőt még a belsejüket is törölgessük le tisztítószeres nedves törlőruhával.

 

Mindent, amit csak lehet, mozdítsunk el és alatta, mögötte alaposan takarítsunk ki. A bútorokat törüljük át alaposan. Hogy miért fontos ez?

A nyár elteltével valószínűleg te is észrevetted, hogy mennyivel több pókháló jelent meg a lakásban és egyre több az apró váratlan vendég (pókok, poloskák, katicák és egyéb rovarok), akik már menedéket keresnek, épp ezért fontos, hogy a bútorok átmozgatását a következő hetekben is ismételd meg.

Az egészségbarát általános tisztítószer (és a termékcsalád többi tagja is) a hagyományos tisztítószerekhez képest, tovább megőrzi egy felület tisztaságát. Emellett, mivel vegyszermentes, bátran felviheted a bútorokra gumikesztyű nélkül is, nem fogja megmarni a bőrödet.

Ideális szekrények, polcok, asztalok, háztartási gépek, ajtó- és ablakkeretek letörlésére és tisztán tartására.
Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Brill- Egészséges Általános Tisztítószer Koncentrátum

Tiszta padló, kórokozómentesen!

A padló ápolása és tisztítása általában kimerül a felporszívózás/felsöprés és felmosás kombinációjában.
Legalább a nagytakarítási időszakokban szánjunk egy kicsit több időt az ápolására!

A parkettánkat pl. ajánlott felmosást megelőzően egy puha sörtéjű partvissal átsöpörni, hogy a porszemcsék és egyéb felületi szennyeződések ne karcolják fel a padlót, mert csúnya lesz egy idő után a felülete. E mellet a parketta/fa padlók és a víz nem jó barátok! A bő vizes felmosásuk TILOS! Inkább száraz moppal tisztítsuk.

A kőpadlók természetes tisztításához keverj egy csésze ételecetet négy liter vízbe.

 

Szeretnél olyan tiszta padlót otthonodba, hogy vendégeid azt mondják, nálad akár a „földről is ennének”?

Akkor ezentúl a felmosáshoz használj SanoD’or Nature Floor Padlótisztítót. Ha még nem próbáltad ki, szerezz be egyet az őszi nagytakarításra!
Segítségével gyönyörű fényes és egészségbarát padlót varázsolhatsz otthonodba a benne található probiotikumoknak köszönhetően.

A tisztítószer nem jelent veszélyt az egészségre, így kifejezetten ajánljuk kisgyermekes családoknak, ahol a kicsik előszeretettel szeretik kúszva-mászva felfedezni a világot maguk körül. Mivel nem veszélyes az egészségre ( nem irritálja vagy marja a bőrt) bátran besegíthetnek a legkisebbek is a „pacsálásba”.

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Floor- Egészséges Padlótisztító Koncentrátum

Tiszta konyha, rendes ház…

A konyhában is mosd át a bútorokat kívül belül, a szekrénybe szép rendbe pakolj vissza, a munkapultot jó alaposan tisztítsd le.

A mosogatónál használj vízkőoldót, ha szükséges ( de csak természetes alapút!)
A csapokat fújjuk be szaniter tisztítóval, ehhez a megadott arányban keverjük ki a koncentrátumból és a vízből álló higított tisztítószert. Hagyjuk hatni néhány percig majd egyszerűen töröljük le. Ráadásul a csatornába kerülve tovább „dolgozik” a készítmény, így a vízelvezető rendszerben is segít megszüntetni a dugulást okozó lerakódásokat és a kellemetlen szagokat.

 

Az univerzális tisztítószerek a konyhában is jó szolgálatot tesznek, segítségükkel könnyen megtisztíthatjuk a munkapultokat, szekrényeket, háztartási eszközöket.

 

Ne feledkezz meg a hűtő alapos kitakarításáról sem. Ahogy fent már írtuk, itt is szelektáljunk és ha olyan élelmiszerre bukkanunk, ami romlott azt dobjuk ki.
Távolítsunk el a hűtőből minden mozdítható polcot és tároló rekeszt, mossuk le alaposan ezeket, majd töröljük meg vagy hagyjuk megszáradni, ezzel megelőzhetjük a penészesedést és a kellemetlen szagokat A hűtőben ne használjunk agresszív tisztítószereket, mert ezek maradványai ugyanúgy rákerülhetnek az élelmiszerekre, mint a munkapult esetében.

Az apró rések és sarkok eléréshez vessünk be egy szórófejes flakont, melyből könnyebben tudjuk adagolni a tisztítószert.

 

Jöhet a tűzhely!

Ezen a területen szintén hajlamosak vagyunk erős sütőtisztítókat és agresszív zsíroldókat bevetni, ami szuper hatékony módszer, de sem a bőrödet sem a tüdődet nem kímélni.
Ha a lehető legkevesebb vegyszerrel próbálnánk meg a tisztán tartását, készíthetünk házi „súrolószereket”. Szódabikarbóna és ecet felhasználásával készítsünk sűrű masszát, és egy szivacs segítségével, ezzel dörzsöljük át a sütőt.
Ha végeztünk, 15-20 percig ne mossuk ki, hogy a szer még inkább kifejthesse hatását. Csak ezután töröljük át alaposan a sütőt tiszta vizes ruhával, majd várjunk míg teljesen kiszárad.

Hatékony megoldás lehet a citrom is a kevésbé makacs foltok ellen. Csavarjuk ki egy citrom levét, majd kenjük fel a zsíros foltra. Hagyjuk állni tíz percig, majd töröljük le.

 

Amennyiben makacsabb foltba ütköznénk használjunk picit töményebb koncentrátumot! Vigyük fel a tisztítószert a felületre, a legjobb eredmény eléréséért hagyjuk hatni néhány percig, majd töröljük le. Ennyi az egész! 🙂

A konyharuhákat és egyéb konyhában használt textíliákról se feledkezzünk meg, ezeket dobjuk a mosásba.

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Brill- Egészséges Általános Tisztítószer Koncentrátum és a SanoD’or Nature Shine- Egészséges Fürdőszoba Tisztítószer Koncentrátum

Lassan a végére érünk a takarításnak! Mi van még hátra?

Csillogjon a csempe, jöhet a fürdőszoba takarítása!

A fürdőszoba és wc rendben tartása sok háztartásban a legnagyobb „mumus”. Az állandó harc a vízkővel, sokunknak bosszúságot okoz. Hagyjuk hát a nagytakarítás végére a fürdőszobát, hiszen ez az egyik legkényesebb és legmacerásabb területe a lakásnak!

Először pakoljunk le a polcokról, szekrényekről, és törölgessünk át mindent, ahogy a ház többi részében itt is tartsunk egy alapos szelektálást.

A SanoD’or Nature Shine Szaniter Tisztítót bátran bevethetjük a vizes helyiségekben és nem fogunk csalódni. Gyönyörű fényessé varázsolja a csapokat, a fürdőkádat és a csempét is. Ráadásul a wc-ben alkalmazva megszüntetjük vele a kellemetlen szagokat és a dugulást okozó lerakódásokat is, akárcsak a konyha esetében.

+ 1 tipp
Sokan elszoktak feledkezni a fogmosó poharakról, ezeket is tisztán kell tartani, azaz rendszeresen elmosni, esetleg mosogatógépben, vagy ha szükséges, sós oldattal kezelni.

 

Első használatkor vagy makacsabb vízkő esetén, használjunk picit töményebb oldatot a biztos siker érdekében, később a flakonon található hígítási útmutató segítségül szolgál a hatékony használathoz.

Mitől más? Használat közben nem lélegezzük be a káros vegyszergőzt, mint sok fürdőszoba és toalett tisztító esetében, ráadásul ezt bátran használhatjuk gumikesztyű és maszk nélkül is, mert nincs benne maró sav és lúg.

A probiotikus jótékony baktériumoknak köszönhetően tiszta és biztonságos otthont varázsolhatsz. Vesd be bátran az őszi nagytakarítás során!
Naponta szellőztessünk a fürdőszobában, így elkerülhetjük a penészesedést.

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Shine- Egészséges Szaniter Tisztítószer Koncentrátum

Érzékeny, kényes felületek tisztán tartása

A legtöbb vegyszer hátránya, (amellett, hogy roppant veszélyesek az egészségre!) az is, hogy bizonyos kényes felületeket nem tudunk velük megtisztítani, mert maradandóan károsítaná, megmarná azokat a vegyszerekben található sav vagy lúg. Sőt még a természetes citromsavas öko tisztítószerek is képesek megmarni a felületet ( pl. króm csapok) ezért óvatosan használjuk.

A SanoD’or Nature vegyszermentes, probiotikus termékei tökéletesen alkalmazhatóak az olyan speciális, kényes felületek takarítására is, amelyeket a savas tisztítószerek csak károsítanának (pl. márvány és csiszolt kőpadlók, króm felületek). Szuper megoldás a kényes problémákra 🙂

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature teljes termékcsalád!


Az őszi nagytakarításhoz nincs szükséged 10 féle tisztítószerre!
Szerezd be inkább őszi nagytakarítás csomagunkat, most kedvezményes áron! 🙂

 

Nálatok, hogy zajlik a nagytakarítás?
Ha van egy tuti tipped, oszd meg velünk:)
marketing@sanodor.hu

 

Többet olvasnál a probiotikus tisztítószerek előnyeiről? 🙂
Kattints Ide!