Lehet műanyagmentes a világ?

A világ legnagyobb élelmiszeripari és vegyipari cégei többek között a Coca-Cola, a Pepsi, a P&G, az Unilever és a Nestlé is beszállt a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet, a WRAP kezdeményezésébe, aminek az a célja, hogy a cégek jelentősen csökkentsék a műanyaghulladék-kibocsátásukat.

A célok közé tartozik, hogy a műanyag csomagolás 100% -át újra felhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen 2025-re.

A cégek vállalják, hogy 2025-re a műanyag csomagolásaik:

  • A műanyag csomagolás 100% -a újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható.

  • A műanyag csomagolás 70% -a hatékonyan újrahasznosított vagy komposztált.

  • 30% átlagos újrahasznosított tartalom az összes műanyag csomagoláson.

A listán az egyik legnagyobb cég a P&G amely az Ariel, a Head & Shoulders és a Pampers-et termékek forgalmazója. A cég évek óta tesz erőfeszítéseket, hogy növelje az újrahasznosított anyagok mennyiségét.

Néhány környezetvédelmi szervezet szerint az egyezmény nem megy elég messzire a műanyaghulladék csökkentésének terén. Szerintük az lenne a legjobb, ha drámaian csökkentenék a csomagolások mennyiségét a nagyvállalatok.

 Csatlakozz te is ehhez a nemes küldetéshez!

Kezd apró lépésekkel, hiszen ezek is rengeteget számítanak.

  • Vásárolj tartós bevásárló táskákat, szatyrokat vagy kosarat, így a boltba nem kell műanyagszatyrot venned. ( Szerencsére több országban ezeket már be is tiltották vagy korlátozzak: pl. Kínában és Indiában).
  • Ne vásárolj Pet palackos vizet.
  • Ne használj szívószálat.
  • Kávét saját termoszból igyunk (Már azzal is rengeteg műanyagot spórolhatunk, ha a reggeli kávénkat csészéből kortyoljuk el a helyszínen. Az elvitelre szánt eldobható kávés poharak bár látszólag papírból készülnek, de a felületüket rendszerint bevonják polietilénnel. A műanyag keverőpálcákról és pohárfedőkről már nem is beszélve…)
  • Lehetőség szerint ne válassz műanyagba csomagolt termékeket, ha van üveges vagy konzerves változata is. Ha mégis így tennél akkor is inkább a nagyobb kiszerelésben vásárold meg ezeket, még így is kevesebb hulladékot termelsz, mint a sok kicsi csomagolással.
  • Ne tegyél mindent feleslegesen nejlonzacskóba a boltba ( a banán, az uborka, a káposzta stb. is nagyon jó megvan nélküle 🙂 )
  • Ne vásároljunk eldobható borotvát és fogkefét! (Mindkét esetben vásároljunk inkább olyan terméket, aminek csak a fejét, borotva esetén pedig a pengéjét kell cserélni.)

Legyen műanyagmentes a májusod!

Miért válassz minket? 

 

 

https://news.sky.com/story/companies-like-coca-cola-and-nestle-commit-to-cutting-plastic-pollution-11346768?dcmp=snt-sf-twitter
https://hulladekvadasz.hu/2018/04/26/coca-cola-nestle-muanyag-termeleset/