Ne csak a február legyen csikkmentes!

Bizonyára te is hallottál a múlthónapra hirdetett környezetvédő akcióról, a csikkmentes februárról!

A cigaretta csikk mentes február kihívást a JÖN Alapítvány hirdette meg azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az eldobált csikkek környezetszennyező hatására és a dohányzó lakosság figyelmének felhívására, hogy a csikkeket megfelelően dobják ki és ne a földre hajítsák.

Környezettudatos emberekként mi nagyon támogatjuk ezt a kezdeményezést, de nem csak februárra!

 

Tudtad, hogy egy eldobott cigaretta csikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat?

És azt, hogy egyetlen csikk akár 1000 liter vizet is beszennyezhet?

csikkek a pocsolyába eldobvaA cigaretták szűrőjében található műanyag (cellulóz-acetát) biológiai úton nem tud lebomlani. A csikkben maradó nikotin, kátrány és más maradék anyagok pedig mérgek, melyek a vizekben kioldódva szennyezik azokat. Ráadásul a csikkek a leggyakoribb óceánt szennyező hulladékok közé tartoznak és nagy veszélyt jelentenek az élővilágra.

2021-től egy EU-s rendelettervezet a dohánytermékek gyártóira róná a csikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

A cigarettacsikk újrahasznosítására léteznek technológiai megoldások, ám ezek kimondottan drágák, nem terjedtek még el egyenlőre.

Addig is, amíg ez a világméretű probléma nem oldódik meg teljesen, a legfontosabb, amit megtehetsz, hogy nem dobod el a csikket az földre már ezzel is többet teszel, mint az átlag!  ( Persze a legjobb az lenne, ha leszoknál a dohányzásról!)

 

Ne érezd fárasztónak azt a néhány lépést megtenni a szemetesig, ha a Föld védelméről van szó!

 

Segítsd a környezetedet is a változásban! Szerezzetek be néhány csikkgyűjtőt a munkahelyedre is, ezzel kivédhető, hogy a csikkek a földön vagy a virágok között végezzék eldobálva…

Ehhez mutatunk néhány konkrét ötletet neked:

Ne dobd el! 

Ne csak a február legyen csikkmentes!