Jó műanyagok, rossz műanyagok nyomában…

Mit jelentenek a számok a műanyag termékeken?

A műanyag termékeknél nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik milyen veszélyeket hordoz. Bizonyos műanyagok újra felhasználhatóak, míg más típusok erősen kerülendőek.

A hétvégi bevásárlás során a kosarunk tartalmának jelentős részét műanyag csomagolásban visszük haza, az ásványvíztől, a tálcás gyümölcsökön át a joghurtokig…

De mi is kerül a kosarunkba? Nézzük meg közelebbről!

Bizonyára észrevetted már a csomagoláson háromszögben található számjelzéseket. Ezek a különböző műanyagfajtákat jelölik. Mit jeleznek a számok?

Műanyag fajták jelzései a csomagoláson:

1-es Polietilén tereftalát (rövidítése PETE vagy PET)Pet palack jel

Átlátszó, törésmentes, benntartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat is, ezért szeretik használni üdítők, élelmiszerek és ásványvizek tárolására. Ha megnézed bármilyen üdítős vagy ásványvizes palack alját nagy valószínűséggel ezt a szimbólumot fogod rajta megtalálni…

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba:

  • Édességek csomagolása, gyümölcslevek flakonjai, előrecsomagolt zöldségek és gyümölcsök doboza, szirupos/öntetes flakonok, ecet és ivójoghurt flakonok, tejes palack, majonéz, mustár, ketchup flakonja, étolajak, szinte az összes üdítő és ásványvíz.
  • Tusfürdők, kozmetikai szerek, samponok, öblítők csomagolása

NE TÖLTSD ÚJRA A PET PALACKOT- EGYSZER HASZNÁLATOS!

 

2-es Nagysűrűségű polietilén (HDPE)

Elég „masszív” szerkezetű műanyagfajta, ellenáll a kémiai anyagoknak, ezért főként tisztítószereket és kozmetikai HDPE jelszereket csomagolnak bele. Biztonságos műanyagként van számon tartva.

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: polietilén játékok, tejes flakonok, mosószerek, öblítők, tisztítószeres flakon, motorolaj flakonjai, kozmetikai szerek flakonjai: samponok, tusfürdők, balzsamok

 

3-as Polivinilklorid  ( PVC vagy V)

Egészségre rendkívül káros műanyagfajta, ha csak tehetjük, kerüljük el a boltokban is.PVC jelölés

Sajnos bizonyos esetekben élelmiszerek csomagolásaként is felhasználják, annak ellenére, hogy előállításakor és elégetésekor dioxin szabadulhat fel, ami rákkeltő hatású és hormonzavart okozhat. Élelmiszerekkel érintkezve ftalátok és adipátok válnak ki belőle, ami forró és zsíros ételek esetén fokozottan érvényes.

veszélyes műanyagból készülnek játékok isGyermekeknél kapcsolatba hozták az asztmával és az allergiával, ezen túl károsítja a májat, veséket, lépet, csontokat és testsúly gyarapodást okozhat. Ezért Európai Unióban már megtiltották, hogy gyermekjátékok készüljenek ebből a fajta műanyagból, de az Unión kívül belefuthatunk még ilyen játékokba, így külföldről kapott termékeket gondosan nézzünk át.

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: palackok, csomagolóanyagok, átlátszó műanyag csomagolók (Folpackok), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai, műbőrök, bizony országokban még gyerekjátékok kapcsán is!

 

 4-es Kis sűrűségű polietilén ( LDPE )

Ez egy erősebb, rugalmas és áttetsző műanyagfajta, leginkább szatyor formájában találkozhatunk vele. A legtöbb kutatás LDPE műanyag szimbólumveszélytelennek minősítette.

Habár biztonságosnak számít, mégis a legjobb választás, ha ételeinket nem a műanyag, hanem üveg és kerámiaedényekben tároljuk, mert ezekből biztosan nem jutnak káros anyagok a szervezetbe.

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: szatyrok és zacskók formájában, ételek csomagoló anyagaként, fóliák.

 

5-s Polipropilén (PP)

Magas az olvadáspontja, ezért meleg italokat is lehet benne tárolni, illetve szószokat, amik a gyártás során meleg formában kerülnek a flakonba pl. ketchup. Biztonságos műanyagként van számon tartva.PP műanyag szimbólum

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: húsok átlátszó fólia csomagolása, jégkrémek/fagyik doboza, tejtermékek dobozai (margarin, kefir, joghurtok, tejföl stb.) ketchup/mustár flakonja, kozmetikai szerek, samponok és háztartási szerek flakonja, illetve műanyag edények, poharak, tálcák, kulacsok stb. alapanyaga.

 

 6-os Polisztirol (PS)

Ez a műanyag jellemzően poharak, eldobható ételhordó edények és műanyag evőeszközök anyagában található meg. A polisztirolt ajánlott elkerülni, mert a vele érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül.Polisztirol jelölés

Ezt az anyagot a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, ami a hormonháztartásba is beleszólhat, és a termékenységet is befolyásolhatja. Kerülendő!

Állaga lehet szilárd vagy habszivacs. Jó szigetelő anyag, ezért előszeretettel használják melegen tartó ételcsomagolók, kávés poharak illetve tálcák a húsok és a zöldségek alatt.

Veszélyes műanyag típusnak számít, mert sztirolt bocsát ki az ételbe/ italba.  Ráadásul kimutatták, hogy irritálja a bőrt, a szemet, a légzőszerveket, emésztőrendszert. Negatív hatással van az idegrendszerre, depressziót, fejfáját, kimerültséget okoz. Kerülendő!

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba: élelmiszertároló dobozkák, tejtermékek- joghurtok dobozai, eldobható habedények, eldobható kv-s poharak formájában, habszivacs tálcaként, amiket húsok, zöldségek, gyümölcsök alá tesznek. Valamint telefonburkolat, habosított hang- és hőszigetelő anyag is készül belőle.

 

Egyéb műanyagok, a rejtélyes 7-es kategória

„Lutri” kategória, mert ezen jelöléssel rendelkező termékek összetétele nem meghatározott pontosan, jobb kerülni.egyéb műanyagok jelölése

Ide sorolják a polikarbonát anyagú (PC ) termékeket. Ezekből a termékekből BPA oldódhat ki.

A BPA-ról bebizonyosodott, hogy már kis mennyiségben is rendkívül romboló hatású az emberi szervezetre nézve. A rizikót növeli a magas hőmérséklet, az erősen savas vagy lúgos közeg, a hosszú ideig tartó tárolás és az erős igénybevétel (mosogatás, súrolás).

Fontos még megemlíteni, hogy a 7-es számozást kapták a legújabb növényi alapanyagú műanyagok is, amiket viszont biztonságosnak tekintenek. Ha a 7-es szám mellett az AS, SAN vagy ABS feliratot látjuk, akkor nyugodtak lehetünk. Ezek jó minőségű műanyagok.

 

Hogy kerülhet a bevásárlókosaradba:

Műszálas ruhák, edények bevonása, elektromos szigetelés, elektromos szerelvények,
(konnektorok, kapcsolók), elektromos berendezések alkatrészei, bútoripar bevonó lapok gyártása,
CD, DVD, Blu-ray lemezek, szemüveglencse, de cumisüvegekben és ivókulacsokban is előfordulhatnak. Figyeljünk oda ezekre!

 

Ki tudja ezt a sok jelzést mind megjegyezni?

Meg amúgy is napról-napra jönnek ki új kutatási eredmények a témában…

 

Mit tehetsz akkor?

  1. Ha műanyag termék kerül a kosaradba nézd meg rajta a jelölést! ( „Jó műanyagok” : 2-es,4-es,5-s)
  2. Kerüld a műanyagok használatát, ahol lehet, helyettesítsd azt üveggel, porcelánnal vagy rozsdamentes acéllal!
  3. Ne mikrózz műanyag edényt!
  4. Ne vegyél műanyagból készült rágójátékot gyermekednek és nézd meg a cumisüveg anyagát is vásárlás előtt!
  5. Kerüld el az előre csomagolt ételeket, amennyire csak tudod.
  6. Kerüld a műanyag palackos üdítőket, szénsavas vizeket. (a savas kémhatás elősegíti a káros vegyi anyagok kioldódását a flakonból)

Szelektíven gyűjtenéd a műanyagot?

Válassz szelektív hulladékgyűjtő megoldásaink közül! 😉

Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok