Tudod, mit jelentenek a különböző emblémák a csomagoláson?

Környezetbarát terméket vennél, de nem tudod, melyik termékben bízz?

Ha kezünkbe veszünk egy terméket, számos emblémával találkozunk. Na de mit érdemes figyelnünk a csomagoláson?

A környezeti címkézés a környezetvédelem önkéntes minőségtanúsító és marketing eszköze. Célja, hogy könnyen felismerhető, egyértelmű jelzéssel különböztesse meg a kiemelkedő környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat, és felhívja rájuk a vásárlók figyelmét.

A minősítést független minősítő intézet végzi, előre meghatározott, több kritériumra épülő követelményrendszer alapján, jogszabályban rögzített eljárásrendet követve.

Európában számos hiteles, államilag elismert nemzeti és nemzetközi környezeti jelölés található a termékeken.

 

Nemzeti környezeti címkék és jelentésük

Környezetbarát Termék védjegy-Magyarország

Magyarországon 1994 óta használt jelzés, mely a termékek környezetbarát vagy környezetkímélő jellegét tanúsítja. A nemzeti Környezetbarát termék minősítő rendszer az EU ökocímke mintájára jött létre. A rendszer célja egyrészt a vállalatok ösztönzése tisztább technológiák alkalmazására és környezetbarát termékek fejlesztésére, valamint az ezek iránti kereslet elősegítése.

 

Az Európai Unió környezeti címkéje- „A virág”

Az EU ökocímke csak kiváló teljesítményű és egyben a környezetkímélő termékekre kerülhet fel, egy független testület elbírálása alapján. Alapítva 1992-ben.

Más címke egy-egy szűkebb területre utal: például azt jelzi, hogy az adott termék energiatakarékos vagy újra feldolgozható. Az uniós ökocímke logója viszont a termék teljes életciklusára vonatkozóan igazolja az alacsony környezetterhelést: a gyártástól az ártalmatlanításig. Tehát, ha európai ökocímkét lát egy terméken, az kevesebb hulladékot, kevesebb szennyezést jelent és ami kedvező hatású a bolygónk számára is.

 

Európai Uniós ökológiai logó, vagy más néven “eurolevél”

2010 óta minden olyan előre csomagolt bioterméken fel kell tüntetni, amely teljes egészében megfelel az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének, és az uniós tagállamokból származik. Importált termékek esetén használata nem kötelező. A címke nagyban segíti a fogyasztókat, hogy könnyebben felismerjék az ökológiai úton előállított élelmiszereket.

 

FSC

FSC = Forest Stewardship Council, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa.

1993-ban hozták létre a Riói csúcs hatására, hogy a faanyag eredetének igazolásával globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesül a biodiverzitás(biológiai sokféleség az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti) és az ökológiai egyensúly fenntartása, valamint biztosított az érintett területeken a helyi dolgozók és a lakosság jogainak, és érdekeinek érvényesülése is.

 

PEFC

PEFC = Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes, magyarul Páneurópai Erdő Tanúsító Tanács.

1999-ben 27 tagország erdő- és fafeldolgozó ipara által alapított független, nonprofit, civil nemzetközi szervezet. A jel a fenntartható módon művelt erdőkből származó termékek megkülönböztetésére szolgál.

 

Nordic Ecolabel-Az „Északi Hattyú”

Az odaítélés a gyártási folyamatra összpontosítva történik, és annak alapján is, hogy a nyersanyagokat honnan szerzik be. (Kritériumok:Termék-életciklus elemzés, keletkezett hulladékok hatása, minőségi, egészségügyi és funkcionális szempontok). A kritériumok átfogják a termék teljes életciklusát a nyersanyagoktól kezdve az energia- és vízfelhasználáson, a károsanyag-kibocsátáson, a hulladékkezelésen, az igazolt rostanyag-tartalmon és a vegyianyag-felhasználáson át a termék újra feldolgozhatóságáig.

A Nordic Ecolabel ökocímke a skandináv régióé (Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia, Izland).

 

Green Seal- „zöld pecsét”

A Green Seal ökocímke, mely több mint két évtizede segíti a vásárlókat abban, hogy könnyedén felismerjék és hozzájussanak a megbízható környezetbarát és egészséges termékekhez. A Green Seal címkével ellátott termékek kevesebb veszélyes vegyi anyagot tartalmaznak, továbbá gyártásuk során kevesebb erőforrást használnak fel. A Green Seal alapvető feladatának tekinti a fenntartható világ megteremtését, és ennek érdekében a különböző cégeket arra bíztatják, hogy a környezetre kisebb negatív hatást gyakorló, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek ki és kínáljanak.

 

Energy Star

Az Energy Star egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése. A program az energiatakarékos irodai berendezések kifejlesztését igyekszik elősegíteni, legfőbb kritériuma az energiahatékonyság. A program célja az, hogy a meghatározott energiatakarékossági jellemzőkkel bíró termékeket tanúsítvánnyal lássák el. A rendszer fő eleme, hogy az elektromos készülékek egy előre megadott tétlenségi idő után energiatakarékos módba lépjenek illetve automatikusan kikapcsoljanak, amikor nem használják őket. A program feltételei néhány évente szigorodnak.

 

Rainforest Alliance

A Rainforest Alliance (RA) egy nonprofit szervezet, melynek legfőbb célja, hogy az eltűnőben lévő trópusi esőerdő-ökoszisztémák biológiai sokféleségét (biodiverzitását) piaci alapú eszközökkel megőrizze.(Egy minősített gazdaságban tilos az erdőirtás, kötelező a megfelelő talajvédelmi technikák alkalmazása, védeni kell az őshonos ökoszisztémát, minimalizálni szükséges az energia, víz és agro-kemikáliák használatát, csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását). Mára a minősítési rendszer 100 kritériumot foglal magába.

A New York-i székhelyű szervezetet 1987-ben alapította Daniel Katz annak érdekében, hogy ösztönözze a piacvezérelt illetve környezetileg és társadalmilag felelős erdőgazdálkodást.

A címkéjével a hazai kereskedelemben is találkozhatunk: leggyakrabban kávékon, teákon, kakaó termékeken és trópusi növényeken, gyümölcsökön láthatjuk.

 

A Kék Angyal (Der Blaue Engel)

A legrégebben létrehozott környezetvédelmi jelölés, melyet a német belügyminiszter és a környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére 1977-ben vezettek be Németországban a termékek és szolgáltatások pozitív környezeti tulajdonságainak megkülönböztetésére, önkéntes piaci, környezetpolitikai szabályozó eszközként.

Papíráruk esetében például a 100 százalékban újrahasznosított hulladékpapírból gyártott termékek kaphatják meg a minősítést. A használt papír (fogyasztótól már kikerült papír) esetében a fehérítő és a kémiai adalékanyagok minőségét specifikusan mérik fel. A termékeknek meg kell felelnie az archiválhatósági és másolásképességi tesztszabványoknak is annak biztosítása érdekében, hogy alkalmas legyen a mindennapi gyakorlati felhasználásra.

 

Egyéb európai környezeti címkék:

Hollandia

Franciaország

Ecogarantie-Belgium

Csehország

Ausztria

 

Horvátország

Válassz környezeti címkével rendelkező terméket!

Járulj hozzá a fenntartható jövőhöz!

Többet is tennél a környezet megóvásáért? Nézd meg egészség és környezetbarát tisztítószereinket!

www.sanodornature.hu

Forrás:
 http://survive.hu/hu/green-seal/
http://www.kornyezetbarat-termek.hu