Gyerekkori higiénia részletesen!

Miért fontos, hogy minél hamarabb higiéniai kultúrára neveljük a gyerekünket?

 

Biztosan te is hallottál már az E.coliról meg a szalmonelláról!

Csak az Egyesült Államokban évente 76 millióan fertőződnek meg ezekkel és 5 ezren bele is halnak a fertőzésbe.

 

Hogy lehetséges ez?

Michigani Egyetem felmérése szerint az emberek 95 %-a nem mossa elég hosszan (ha egyáltalán megmossa!) a kezét ahhoz, hogy a rajta található baktériumokat elpusztítsa.

Az átlag kézmosási idő 6 mp pedig minimum 20-30 mp kellene!

 

Most a koronavírus terjedésével pedig még fontosabbá vált a higiéniai alapok megtanítása.

Mit és mikor kell megtanítani a gyereknek?

A személyes higiéniát, mint fogalmat mindenki természetesnek veszi. Na de mi a helyzet gyerekkorban? Hogyan magyarázzuk el a gyereknek, hogy miért kell mindig kezet mosni?

Sok szülő mutogat a bölcsődékre és az óvodákra, azonban az alap higiénia kultúra átadása a szülő feladata. Kézmosás, orrfújás, körömvágás, a toalettpapír használata, fürdés, hajmosás vagy a fogak ápolása mind mind olyan alapvető tevékenység, amit meg kell tanítani a gyerkőcnek.

 

Amit minden szülő tud, az az, hogy a gyerekek képesek egy perc alatt nyakig koszosak lenni, legyen szó akár az ételben való turkálásról vagy a legnagyobb pocsolya megtalálásáról az utcában, ráadásul ez őket nagyobb boldogsággal tölti el mint a tisztálkodás.

Sokan legyintenek, „hogy ugyan már a gyerek dolga az, hogy piszkos legyen”, ez bizonyos határok között rendben is van. De nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mekkora veszélynek tesszük ki a kicsiket azzal, hogyha nem figyelünk oda a megfelelő higiéniára.

 

A higiénia oktatás már kisgyerekkorban nagyon fontos és nem lehet elég korán kezdeni. Ahogy gyermekünk megteszi az első lépéseit, úgy kell nekünk is bevezetnünk őt játékos formában a tisztálkodás rejtelmeibe.

Neveljük higiéniai kultúrára gyerekünket!

 

Nézzük, mit kell megtanítanunk a gyereknek:

Kézmosás fontossága és lépései

Az egészségünk megőrzésének legjobb módja a rendszeres és megfelelő kézmosás. Ez nem csak a téli influenzás időszakban fontos, hanem egész évben.

Most pedig a koronavírus terjedésének megállításához az egyik legfontosabb higiéniai lépés.

Magyarázzuk el a gyereknek érhető szavakkal, egyszerűen, hogy miért van erre szükség és miért fontos a szappan használata. A gyerekek jobban élvezik a habszappanokkal való kézmosást, mert ezek „látványosabbak” és jobban érzékelik ők is a tisztaságot.

A helyes kézmosás lépései:
1. Nedvesítsük be vízzel a kezünket és adagoljunk megfelelő mennyiségű szappant a tenyérbe.
2. Dörzsöljük össze a tenyerünket.
3. Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy aközben az ujjakat összefonjuk. Váltott kézzel ismételjük meg.
4. Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak. Váltott kézzel ismételjük meg.
5. Markoljuk meg az egyik hüvelykujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet.
6. Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet.
( + Ne felejtsük el, a csuklókat is alaposan meg kell megmosni! )
7. Tiszta vízzel öblítsük le a kezeket.
8. Szárítsuk meg kezeinket

Vegyük sorra azokat az eseményeket és helyeket, amik után fontos a kézmosás, mint pl. evés előtt, evés után, tömegközlekedésen való utazás után, a wc használata előtt-után, állatokkal való érintkezés után, kertben vagy játszótéren való játék után stb. Majd csináljuk meg együtt a kézmosás folyamatát. A folyamat végén szagoljuk meg a kicsi kezét és dicsérjük meg, hogy milyen szép tiszta és illatos lett.

 

Fontos, hogy megelőzzük azokat a betegségeket, amik a kézmosás hiányában előfordulhatnak pl. parazita okozta megbetegedések, E. coli, szalmonella vagy épp a fertőző májgyulladás. Alapos kézmosással vagy adott esetben kézfertőtlenítéssel a légúti fertőzések közel negyede, a hasmenéses megbetegedések közel fele megelőzhető lenne. Nem a steril környezet kialakítása a cél, hanem a kockázat mérséklése.

 

A kutatók azt szokták ajánlani gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, hogy kézmosás közben énekeljék el kétszer a „Boldog szülinapot”, ami pont annyi ideig tart mint az ajánlott kézmosási idő.

 

De megtaníthatunk nekik, akár egy ilyen vidám mondókát is:

Hétvári Andrea: Kézmosó mondóka

Piszkos a tenyered, jobb és bal,
csutakold, csutakold szappannal!
Homokos, maszatos két kis kéz,
mindjárt tiszta, nézd, nézd, nézd!

Pattan a buborék, százféle,
kirepül, kirepül kék égbe.
Homokos, maszatos két kis kéz,
így lesz tiszta, nézd, nézd, nézd!

 

Fogmosás fontossága:

Már az egészen kicsi babáknak elkezdhetjük mosni a fogait, természetesen nekik kifejlesztett fogkefével és fogkrémmel, így megszokják, hogy naponta kétszer-háromszor fogat kell mosni. A legjobb, ha hagyjuk a kicsiknek, hogy maguk válasszanak fogkefét, így szívesebben használják azt. Ma már számtalan színes és figurás fogkefével vehetjük rá gyerekünket a fogmosásra.

Magyarázzuk el neki miért fontos, hogy fogat mosson (mert kellemetlen illatú lesz a szája, csúnyák lesznek a fogai és ki is potyoghatnak.) Mutassuk meg neki többször a fogmosás menetét, eleinte mossuk mi a fogát, később pedig mossuk együtt a fogunkat így „szemmel tudjuk tartani”, hogy jól csinálja e a folyamatot.

 

Fürdésre fel!

Amennyiben a gyerek nem szeret fürdeni és nehézkes minden este bekönyörögni a kádba, akkor vonjunk be játékokat a fürdésbe. Számos játékkapható a kicsik számára, ami élménnyé teszi a fürdés folyamatát, nagy habos fürdőt készítve pedig tovább növelhetjük ezt az élményt.

E mellet persze fontos itt is elmagyarázni, hogy miért van szükség a fürdésre minden nap. Utána lépésenként be kell mutatni, hogy hogyan zajlik a fürdés folyamata. Fentről lefelé haladunk, először az arcunkat, nyakunkat, felső testünket, majd az alsó testünket mossuk meg. Külön fel kell hívni a figyelmüket a nemi szervek, illetve a lábujjak közötti terület tisztán tartásának fontosságára.

WC használat:

A helyes toalett használatot a kislányoknak és a kisfiúknak is meg kell tanítani, lehetőleg szégyenérzet nélkül. A legjobb, ha a wc használata előtt is kezet mosunk, így nem kerül kórokozó a kezünkről a kényes területekre. Számos higiéniai márka ismerte fel az igényt a mintás csomagolású wc papírok gyártására, ezek is megkönnyíthetik a toalett használatra ösztönzés folyamatát.

A kisfiúk átállását a rendes toalettre megkönnyíthetjük egy kis játékkal, tegyünk a WC kagylóba matricát vagy egyéb apró tárgyat, amit el kell neki találni. Szoktassuk rá a gyereket a megfelelő mennyiségű WC papír használatra is, játékosan. Ehhez a falra különféle mérő mintákat rajzolhatunk és készíthetünk, mellyel jelezhetjük neki, hogy pontosan mennyi papírt kellene használnia.

Orrfolyás, köhögés és tüsszögés:

Kritikus pont a higiéniában a tüsszögés, hiszen sok felnőtt sem teszi a szája elé a zsebkendőjét.

A kisgyerekek nehezen értik még meg, hogy köhögéskor és tüsszentéskor mit kell tenni, illetve hogy az orrukat is ki kell fújni, ha taknyosak.

 

Ráadásul tévesen sokan alkalmazzák a rossz gyakorlatot miszerint:  “tedd a szád elé a kezed kisfiam, ha tüsszentesz”

 

A régi szabályt sokan tanították meg gyereküknek tévesen. Ha ugyanis a tenyerünkbe köhögünk, tüsszentünk, és nem mossuk meg azonnal a kezünket, a különböző tárgyak, felületek vagy éppen más emberek megérintésével rögtön tovább is adhatjuk a vírusokat!

A legjobb, ha zsebkendőt szorítunk az arcunkra, vagy a könyökhajlatunkba tüsszentünk, köhögünk, ezután pedig kezet mosunk és fertőtlenítünk.

Magyarázzuk el a kicsinek, hogy egy tüsszentés alkalmával mennyi minden távozik a levegőbe, és hogy ezek közül mennyi olyan anyag van, amely másokra nézve betegséget okozhat. Érdemes összekötni a kézmosás folyamatával, hogy ezekben az esetekben is minél előbb mossanak kezet.

Ugyanúgy magyarázzuk el a papír zsebkendő használatát is neki, hogyha folyik az orra, akkor ne a ruhájába törölje az orrocskáját, hanem törölje meg azt egy zsebkendővel, vagy ha egyedül még nem megy neki, akkor szóljon valakinek, hogy segítsen. Illetve mondjuk el neki, hogy a nem kifújt nózi gyulladáshoz vezethet. Megkönnyítheti a dolgunkat, ha a gyerekeknek készült mintás zsebkendőt használunk.

 

Átöltözés – fontos a „játszós” ruha:

Szükség van az otthoni és az utcai ruha megkülönböztetésére. Ha hazaérünk, öltözzünk át és ezt tanítsuk meg gyerekeinknek is. Az utcai ruhán több kórokozók is jelen lehet, hiszen idegenekkel (esetleg betegekkel is) találkozunk az utcán, tömegközlekedésen.

Utcai ruhával ne feküdjünk be az ágyba! A cipőt is azért kell levenni, mikor belépünk a házba, hogy a sarat, kutya- vagy macskapiszkot ne vigyük körbe a házba, ahol eszünk, ülünk, fekszünk. Mindenkinek legyen saját papucsa, hogy egymás esetleges fertőzéseit ne kapjuk el.

Mutassunk jó példát utódainknak és mi magunk is tartsuk be a „higiénia szabályokat”!

 

Fontos a családod egészsége? Alakíts ki egészségbarát környezetet!

Ismerkedj meg a probiotikus tisztítószerekkel!

 

Az SN probiotikus tisztítószer koncentrátumok a jótékony baktériumok erejével tisztítanak, így agresszív vegyi anyagok nélkül varázsolják tisztává az otthonotokat.

Nem allergizálnak, nem marják meg a bőrötöket és nem jutnak károsító anyagok a belégzésük során a tüdőbe, így gumikesztyű és maszk nélkül is bátran használhatóak.

Egészséges takarításra fel!