Környezeti nevelés- minél előbb kezdjük annál jobb!

Nincs kétségünk afelől, hogy ha ezt a cikket olvasod, akkor te magad már környezettudatosan élsz, de legalábbis már megfogalmazódott benned a gondolat, hogy valamin változtatni kell.

Na de mi a helyzet a család többi tagjával?

Az, hogy te magad változtatni szeretnél szuper dolog, de tanítsd erre meg a gyermekeidet is, hiszen az ő jövőjükről van szó! A környezeti nevelés a te felelősséged is!

Hidd el felnőttként sokkal nehezebb lemondani a „rossz szokásokról” és elkezdeni zöldnek lenni, mint a gyermekkorban megtanított környezettudatos gondolkodással, szokásokkal felnőni.

 

Mi a környezeti nevelés célja?

A környezeti nevelés célja a környezettel harmóniában élő, környezettudatos gondolkodású ember nevelése, aki odafigyel környezetére, ehhez megfelelő tudással, beállítottsággal, motivációval bír. Tehát a megfelelő környezeti attitűd kialakítása a cél.

A környezetvédelem kérdésének előtérbe kerülése szükségszerűvé teszi, hogy az elkövetkező években az oktatásban és a nevelésben még nagyobb teret kapjanak a környezeti jelenségek, folyamatok és összefüggések megismerései.

A kisiskolás kor aktív szakasz a környezettudatos magatartás, az ökológiai szemlélet formálása szempontjából, de ennél sokkal hamarabb már óvódás és bölcsődés korban szükség van a korosztálynak megfelelő szemlélet kialakítására. Ezt a feladatot pedig nem háríthatjuk át teljes mértékben a pedagógusokra!

Kisiskolás korú gyermekek tanulására főleg a szociális tanulás jellemző, ahol abból tanul, amit tőlünk a környezetétől el les, és nem abból, amit házi feladatként kap. Tehát nagyon fontos a mi szerepünk is, ne várjuk el, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, ha mi magunk  is egy kukába dobunk mindent.

A környezeti nevelés során törekednünk kell a pozitív jövőkép alakítására!

 

Nézzünk néhány alaplépést amit tanítsunk meg gyermekünknek!

 

  1. Természet és állatok szeretete, megbecsülése!

Mutasd meg gyermekednek, hogyan kell ápolni a növényeket és, hogyan kell megfelelően bánni a különböző környezeti nevelés, növényszeretet megtanításaállatokkal.

Nézzetek körül a kertbe, tegyetek egy nagy sétát és fedezzétek fel az élővilágot. A gyerkőcök akkor fogják megszeretni a természetet, ha megmutatjuk nekik, mi is az valójában, és nem a tv-ben meg az interneten, hanem odakint a valóságban:)

Ültessetek növényt! Számukra még nagyon érdekes, hogy hogyan nő napról-napra az aprócska magból kifejlődött növény. Ráadásul meg kell tanítani nekik azt is, hogy a paradicsom nem a Tesco polcain terem, hanem gondos munka eredménye.

Legyen gyermekünknek saját növénykéje, amit locsolgathat, nevelgethet vagy épp “leszüretelheti” róla a termést. Nagy büszkeség fogja eltölteni, amiért ilyen szép eredményt ért el.

 

Fedezzétek fel az állatvilágot! Tanítsd meg neki, hogy az állatokat nem bántjuk, hanem csak csodáljuk, hiszen ugyanolyan élőlények, mint mi. Keressetek sünit, nézzetek csigákat, leskelődjetek a fák között madarak után, vagy a patak parton hallgassátok meg a békák kuruttyolását… Fedezzétek fel magatok körül a természetet! Ráadásul estére jól el is fáradtok, így nem lesz gond az alvással. 😉

Ha van otthon házi kedvencetek, akkor vonjátok be a gyereket a nevelésébe, ápolásába.Vonjuk be a gyereket a háziállatok gondozásába

Legyen az ő feladata pl. az itatás vagy etetés  ( persze felügyeljétek azért :)) Már ebben a korban fontos, hogy megtanítsuk a felelős állattartást nekik, ami bizony napi feladatokkal jár, amiket meg kell ismerniük.

Jön a hideg idő, készítsetek madáretetőt közösen és figyeljétek a látogatókat.

 

 

  1. Járjatok piacra!

Ahogy már az előbb is említettük, fontos, hogy megtanítsuk a gyereknek, hogy a paradicsom nem a műanyagdobozba csomagolva terem a multik polcain.

A piac remek hely arra, hogy megismertessük velük az őstermelők fontosságát és szerepét. Hagyjuk, hogy a kicsi válasszon pl. almát magának. Élvezni fogja, hogy ő válogathatja ki a legszebbeket, ráadásul, könnyebben rálehet szoktatni a napi zöldség-gyümölcs fogyasztásra úgy, hogy ő válogathatta össze, vásárolhatta meg azt, amit szeretne később megenni.

 

 

  1. Szelektív hulladékgyűjtés alapjai

Reméljük, mindenki szelektíven gyűjti már a hulladékot az otthonában. Vonjuk be a gyereket a folyamatba. Mondjuk el, hogy ez miért fontos és mi történik, ha nem hasznosítjuk újra ezeket a hulladékokat.

Vegyük sorba a hulladéktípusokat: szemét, műanyag, fém, komposztálható és egyéb hulladékokra Gyűjtsük közösen a gyerekkel a szelektív hulladékotbontva. Mutassuk meg melyik típus melyik kukába való, rendezhetünk versenyt is melyikünk a gyorsabb válogató vagy ki lapítja össze a leggyorsabban a palackokat :). Meg kell tanítani nekik, hogy ez egy mindennapos feladat, nem csak néha-néha kell vele foglalkozni. Legyen az ő feladata a családban a papír és a műanyag megfelelő helyre dobása, dicsérjük meg minden sikeres „akció” után. (törékeny, veszélyes hulladéktípusokat persze ne bízzunk rájuk még).

Az “újrafelhasználás” megtanítása is fontos! Ami az ő helyzetében jelentse azt, hogy ha megun egy játékot vagy kinő egy ruhát, akkor keressünk neki új „gazdát” ne pedig kidobjuk a szemétbe. A megunt kismackónak, biztos könnyen találtok új otthont a helyi oviban, kórházban vagy valamelyik rászoruló családnál. Az adományozásnak a legtöbb helyen nagyon örülnek és szívesen fogadják.

 

  1. Palackok, dobozok és csomagolóanyagok…

Kis ivólé, szendvics, nassolni való kekszek, ropik…ezek mind mind rengeteg hulladékot termelnek. Az, hogy a műanyagszatyrokról már lemondtál vásárlásnál egy szuper lépés, de mi lesz a többi csomagolóanyaggal?

Ha kirándulni mentek vagy csak leugrotok a játszótérre ne pet palackos vagy dobozos kis innivalót vigyetek. Legyen mindenkinek saját kulacsa! Ma már nagyon „trendi” és jópofa kulacsokat találhatunk a gyerkőcnek, hagyjuk, hogy válasszon magának. Ezzel rengeteg hulladékot ( főleg PET palackot) megtudunk spórolni, hiszen ezek a kulacsok évekig használhatóak.

Mutassunk jó példát ezzel is gyerekünknek, és mi is mellőzzük (amennyire csak lehet) az előrecsomagolt árukat, amiknek van csomagolás mentes változata is.

 

Számtalan dolgot írhatnánk még, de kezdőlépésnek ez is soknak tűnhet, ha még csak most vágtok bele a tudatos életvitelbe!

Kezdjetek közösen neki a gyerkőccel!

Legyen az egész család tudatos! Óvjuk meg közös Földünket együtt!

 

www.sanodornature.hu

 

 

Otthonod zölddé tételét, kezd a tisztítószeres szekrény kiszelektálásával.

Válassz környezet és egészségbarát tisztítószereket! Óvd meg a családod egészségét!

Egészséges tisztítószer termékcsalád