Hogyan takarítsd a márvány padlót természetesen? 

A gyönyörű természetes kőből készült márvány felületek mindenkit ámulatba ejtenek és eleganciát sugallnak, ráadásul megfelelő ápolás mellet sokáig  szépek maradhatnak.

Azonban mivel természetes anyagról van szó, takarításuk nem történhet bármilyen szerrel, ugyanis bizonyos tisztítószerek és vegyi anyagok használata károsíthatja a felületét.

A márvány kalcium-karbonát kristályokból épül fel, így savban könnyen oldódik!

A legtöbb hagyományos tisztítószerben pedig van sav…így egyszer csak azt tapasztaljuk, hogy a ragyogó márványpadlónk teljesen mattá vált.

Ráadásul a savas tisztítószerek a tüdőre is károsak.

Milyen szerekkel TILOS takarítani a márvány felületeket?

Mivel ezek a felületek savra és lúgra érzékenyek, így bizonyos tisztítószerek és vegyi anyagok használata károsíthatja ezeket.

Soha ne próbáld erős fertőtlenítőszerekkel ( pl.: Domestossal, Flóraszepttel), takarítani a márvány és mészkő burkolatokat, padlókat, mert könnyen megmattulhat a felülete és helyrehozhatatlan károkat okoz.

 

Tilos az ilyen típusú padlók felületének súrolása, illetve savas, vagy lúgos szerekkel történő foltmentesítése és rendszeres tisztítása. Sose alkalmazzunk súrolóporokat tisztításukra! Ne sikáljuk, dörzsöljük durva érdes felületű szivaccsal, fémdörzsivel, kefével mert a fényes felületet összekaristolja, koptatja.

Tiltó listás az ecet is, még ha szeretjük is ezt az ősi természetes tisztítószert, mégis csak egy sav, és foltos lehet tőle a márványpadlónk.( A nagy mennyiségű citromsavval ugyanez a helyzet.)

 

A mindennapi tisztításhoz pH-semleges anyagokat, speciálisan természetes kövekhez kifejlesztett ápolószereket, vagy vegyszermentes, természetes tisztítószereket válasszunk.

Ha agresszív, a felületet  megmaró és károsító hatású szennyeződés kerül a padlóra, ( pl. alkohol) akkor, az ilyen jellegű szennyeződéseket azonnal semlegesítve fel kell törölni, megelőzve ezzel, a mélyebb rétegekbe szívódásukat.

Kíméletesen kell bánni ezekkel a természetes felületekkel, hogy sokáig megőrizzék eredeti szépségüket.

Foltok, karcok ellen:

Az ilyen érzékeny felületeken könnyen foltot hagyhatnak bizonyos anyagok, mint az alkoholos italok (pl.vörösbor) és a gyümölcslevek ( pl. narancslé). Ha ilyen szennyeződések kerülnek a felületre, azonnal töröljük le, mielőtt fényük elvesztését, felületük elszíneződését okozzák.
A márvány felületekbe, a zsírok és az olajok is beszívódnak és onnan már polírozással sem távolíthatóak el.

 

A márványfelület könnyen karcolódik, ezért ha ilyen padlót választunk otthonunkba vagy munkahelyünkre, akkor a bútorok lábára mindig tegyünk filckorongokat, ez segít megelőzni az anyag felületi sérülését.

Fontos még, hogy a szemcsés szennyeződésektől portól, homoktól és egyéb szemcséktől is megóvjuk, ezeket napi szinten érdemes róluk eltávolítani száraz moppal vagy nem durva sörtéjű porszívózással.

 

Hogyan tisztítsd, takarítsd a márvány felületeket?

Naponta távolítsuk el róluk a port és a szemcséket. Ha egy márványfelület poros pl. a padló esetében, akkor a rajta való járás folyamatosan csiszolja azt, így aztán hamar matt és karcos lesz. Használjunk lábtörlőt az ajtóban, hogy kevesebb szennyeződést vigyünk fel a felületre.

 

A kőpultok esetében is hasonló a helyzet, ezeket is naponta portalanítsuk egy törlőkendő segítségével. (Teljesen jó erre a célra, egy hagyományos mikroszálas törlőkendő.)

Ne sikáljuk, dörzsöljük durva szivaccsal, kefével, válasszunk helyette puha rongyot, felmosófejet.

A nedves tisztításhoz savmentes tisztítószereket, speciálisan természetes kövekhez kifejlesztett ápolószereket, vagy vegyszermentes tisztítószereket válasszunk.

Legjobb, ha egészségbarát, vegyszermentes készítményeket választunk, mert ezek nem csak a természetes felületeinket, de az egészségüket is megóvják! ( Óvatosan a citromsavas környezetbarát termékkel, mert ugyanúgy képesek megmarni egy érzékeny felületet! )

 

Márványfelület a vizes helyiségekben:

A vízkő az egyik legnagyobb ellenség, ha vizes helyiségeink tisztán tartásáról van szó. A vízkő ismert ellenfele pedig a savas fürdőszoba tisztítószer.

Na de mi a helyzet olyankor, ha a vizes helyiségünkben márvány vagy mészkő felület van, amit a sav, csak károsítana?

Ilyenkor a megoldás a megfelelő savmentes szanitertisztító megtalálása, ami a vízkővel elbánik, de közben a felületet nem marja meg.

Ilyen pl. a probiotikumokat ( jótékony baktériumokat) tartalmazó SanoD’or Nature Shine.

Óvatosan a bio tisztítószerekkel!

Bizony nem csak a hagyományos tisztítószereken, hanem számtalan bio tisztítószer csomagolásán is találhatunk veszélypiktogramokat. Így nem árt óvatosan választanunk a „bio” termékek között, hiszen attól még, hogy egy termék mondjuk, biológiai úton lebomlik vagy növényi összetevőket tartalmaz, attól még lehetnek benne az egészségre ( és az érzékeny felületekre)  káros, irritáló összetevők.

 

Ha ezt a jelet látod a csomagoláson, akkor azt kerüld el messzire, mivel ez a „Maró hatású anyagok” Maró hatású anyagok piktogramveszélyjelölése.

Például ezekben a szerekben fordul elő: Lefolyótisztítók, ecetsav, sósav, ammóniák gumi, zsíroldók, grilltisztítók, lefolyótisztítók, általános felületfertőtlenítők, padlótisztítók

 

A természetes kövek ápolására és fenntartására, környezet és egészségkímélő szerek használata javasolt, így ideális burkolattípus a tudatos felhasználóknak.

Ajánlatunk a természetes kőfelületek tisztítására: A sav és lúg mentes SanoD’or Nature probiotikus tisztítószer család!

 

Használd az egészségbarát SanoD’or Nature Floor probiotikus tisztítószer koncentrátumot, márvány padlóid tisztán tartására. 💚

Takaríts természetesen a jótékony baktériumok erejével!

A SanoD’or Nature termékek nem tartalmaznak agresszív vegyi anyagokat, savakat, nem allergizálnak, így az emberekre és a környezetre sem jelentenek veszélyt!

És még a felülettel is kíméletesek! 😊

 

Milyen padló típusra használható?

Valamennyi vízálló padló könnyen takarítható vele, még az olyan érzékeny felületek is, mint a gyönyörű márvány padlók.

A címkén található hígítási útmutató segítségével hígítsd a felmosó vödörben, de szórófejes flakonba töltve közvetlen is ráfújhatod egy makacsabb foltra! 🙂

Hosszan tartó tisztaság a jótékony baktériumoknak köszönhetően!

Alakíts ki egészségbarát mikrobiomot otthonodban, kerüld a káros agresszív fertőtlenítőket!

Tudj meg többet az egészséges takarításról és ismerd meg az egész termékcsaládot!