Hogyan védekezzünk az influenza ellen?

Szeretnél kimaradni az idei influenzajárványból?

Nem szeretnél kidőlni a munkából?

Adunk néhány tippet, amivel megúszhatod az influenzát! 😉

Ahogy beköszöntenek a mínuszok és tüsszögő emberek jelennek meg mindenhol, elkerülhetetlen, hogy az influenza is terjedésnek induljon.

Hogyan védekezhetsz az influenza ellen a munkahelyen?

Az influenzaszezon többnyire már késő ősszel elkezdődik, és általában májusig is kitart. Csúcsidőszaka pedig általában az év eleje, azaz január és február hónapban van és kb. 8-10 hétig tart. Ezekben az időszakokban az emberek több időt töltenek összezárva, így sokkal inkább ki vannak téve az egyes vírusoknak. Közösségek (pl. iskolák, munkahelyek, szociális otthonok) tagjainak többsége eshet ágynak egyik napról a másikra az influenza következtében, mert a helyi járvány néhány nap alatt kialakulhat.

Az influenza egyik fő tulajdonsága, hogy hirtelen, előzmények nélkül dönti ágynak az embert, és általában jelentősen tovább tart, mint egy sima megfázás.

Az influenza tünetei:

Az influenza tünetei sokban megegyeznek a nátha tüneteivel, de a betegség súlyosabb lefolyású, így ha már elkaptuk mindenféleképpen forduljunk orvoshoz. Általában magas lázzal jár, fejfájás, izomfájdalmak, száraz köhögés, levertség és gyengeség jellemzi, de gyakran gyomor-bélrendszeri problémák (hányás, hasmenés) is előfordulnak. Szövődményei főleg kisgyermekekre, idősekre és krónikus betegségben szenvedőkre veszélyesek.

Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

 

Melyek a legveszélyeztetettebb munkakörök?

  • Fokozott veszélynek vannak kitéve a sok személlyel érintkező dolgozók (pl. az irodaházak, nagyüzemek, bevásárlóközpontok személyzete, ügyfélszolgálat dolgozói, stb.),
  • Közösségekben dolgozók, akik napi szinten érintkeznek a magas rizikófaktorba tartozó személyekkel (pl. iskolák, óvodák, szociális otthonok dolgozói)
  • Valamint azok a személyek, akik a szabadban dolgoznak (pl. a közterület-fenntartók, építőipari dolgozók stb.) az állandó hőmérséklet-ingadozás és a nedvesség miatt.
  • De a vírus könnyen ledönti a lábáról azokat a dolgozókat is, akiknek levan gyengülve az immunrendszerük, így akár egy kisebb iroda teljes állománya is kidőlhet, ha nem megfelelően készülnek fel erre az időszakra.

Oltás vagy nem oltás?

Az influenza elleni oltást követően a védettség leghamarabb 10-14 nap alatt alakul ki a szervezetben. Amennyiben most adatod be a védőoltást még kialakulhat a védettség a nagyobb járvány előtt. Ha nem vagy az oltás híve, akkor is védekezhetsz megfelelő praktikákkal a tüsszögő és köhögő emberekkel szemben.

 

Egyéb módon is védekeznél ellene?

Egy kis odafigyeléssel nem lehetetlen feladat, hogy átvészeld egészségesen az influenza szezont.

Fontos, hogy megfelelő módon készülj fel a hűvösebb hónapokra.

Erősítsd az immunrendszeredet, egyél sok C-vitaminban gazdag ételt (pl. citrusfélék, savanyú káposzta, zöldségfélék, mint a paradicsom, paprika vagy épp a brokkoli.  Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése is.) Az elegendő folyadékbevitel minden nap fontos, de az influenzajárványos időszak idején különösen figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk napközben is.

 

Veszélyzónák a munkahelyen

A cseppfertőzéssel terjedő vírusok nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjednek. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás, valamint a használati tárgyak fertőtlenítése, mivel naponta több olyan felülettel is érintkezünk, melyeken számos baktérium telepedhet meg.

Míg egy tüsszentéssel csak a környező levegő lesz fertőzött, addig a vírussal szennyezett tárgyak megérintésével akár egy egész épületen belül elterjeszthető a járvány.

Kritikus területek a tömegközlekedési eszközök kapaszkodói, korlátai, a lift és egyéb nyomógombok, a mosdók csapjai és persze a kilincsek. De fokozottan veszélyes eszköz ilyenkor a munkahelyi közös telefon, nyomtató és a számítógép billentyűzete és a villanykapcsolók is.

Nem gondolnánk, de olyan tárgyak is veszélyesek lehetnek, mint a közös tollak, a kávéfőző kapcsolója vagy a közös hűtőszekrény fogantyúja, de a konyhai területek, amúgy is kifejezetten veszélyzónának számítanak ilyenkor.

Habár a rendszeres takarítás általában minden munkahelyen megvan, ilyen kiemelt időszakokban nem árt, ha a mi fiókunk is rejt egy fertőtlenítő törlőkendőt, amivel napközben áttudjuk törölni a használati tárgyakat, asztalunkat stb.

A kezeken csak nagyon rövid ideig élnek meg a vírusok, azonban a papíron, ruhán, zsebkendőn viszont fél napig is. Keményebb, simább felületű tárgyakon, fémen, műanyagon pedig akár 48 órát is fertőző marad az influenzavírus (a Minnesotai Orvosi Egyetem Bonnie Bean vezetésével végzett vizsgálatának megállapítása alapján) Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban mivel takarítjuk és fertőtlenítjük le a felületeket.

 

A rendszeres takarításra ajánlatunk:

SanoD’or Nature Általános Tisztítószer Koncentrátum, mellyel bármilyen vízálló felületet hatékonyan letakaríthatunk, így remekül használható a napi takarítás során, akár járványos időszakban is.

A szaniter felületek tisztítására pedig a SanoD’or Nature Fürdőszoba Tisztítószer Koncentrátumot ajánljuk. Ezek a probiotikum tartalmú tisztítószerek, nem csak leszámolnak a kórokozókkal, de hosszabb ideig is képesek tisztán tartani a felületet, mint egy hagyományos tisztítószer. Mindeközben pedig óvják az egészségedet és a környezetet, hiszen nem tartalmaznak savat vagy lúgot.

Ezek a tisztítószerek természetes összetevők segítségével, vegyszermentes hatékonysággal tisztítanak, még pedig úgy, hogy a tisztítószer jó baktériumai a felületen megtapadnak, szaporodnak és jótékony hatású un. biofilmet képeznek. Ez pedig megakadályozza a kórokozók elszaporodását ( A probiotikus tisztítószerekről többet is olvashatsz ide kattintva!)

 

Kézmosásból sosem elég…

Köhögés és tüsszentés esetén takard el az orrodat, szádat! Ne érintsd vagy dörzsöld meg a szemedet, orrodat vagy a szádat, mert a kórokozók a szennyezett kézről bejuthatnak szervezetedbe. Mindig használj papírzsebkendőt, amit utána pedig azonnal dobj a szemetesbe, majd moss kezet.

Minél többször moss kezet alaposan nap közben! A rendszeres kézmosás fél egészség!

Az alapos kézmosás lépései:

  • Meleg vízzel nedvesítsük be a kezünket.
  • Szappanozzuk be jó alaposan a kézfejünket. ( Szappanadagolóból rengeteg félét találhatsz a kínálatunkban.)
  • Legalább 30 mp-ig dörzsöljük át kezünket, ne feledkezzünk meg a csuklókról, a körmökről, az ujjvégekről és az ujjközökről sem
  • Bő folyó vízzel öblítsük le a kezünket.
  • Töröljük szárazra a kezünket egyszer használatos papírtörlővel és a csapot is ezzel zárjuk el.

Kézfertőtlenítő adagolók:

Minden közösségbe, ahol sok ember megfordul (de akár otthonra is 🙂 ) és nem mindig van alkalmunk kiszaladni egy gyors alapos kézmosásra munka közben, oda érdemes lehet beszerezni egy-egy fertőtlenítőszer adagolót, amit napközben bárki használhat, ha éppen arra sétál.

Ezek a gépek hosszú évekig segítenek az influenza terjedésének megakadályozásában. Több változat közül is választhatunk, hiszen van belőle nyomógombos, de automata, szenzoros érzékelővel felszerelt is, aminek segítségével érintés nélkül adagolhatunk kézfejünkre fertőtlenítőszert.

Ezeket elhelyezhetjük a folyosókon, a bejáratnál vagy a konyhában is. Igazából bárhol, ahol sokan megfordulnak egy nap.

Nagy előnyük továbbá még, hogy hosszú ideig elegendő a töltőanyaguk, így nem csak egy járványos időszakot vészelhetsz át segítségükkel.

Táskánkba is szerezzünk be egy kicsi alkoholos kézfertőtlenítő folyadékot vagy gélt.

A termékek, többnyire alkoholt, vizet, glicerint, illatosító anyagot, A-és E-vitaminokat tartalmaznak. Számos illat és színezékanyag mentes és környezetbarát terméket is vásárolhatunk már.

 

Az influenza kezelése, ha mégis megbetegednél:

Legfontosabb az influenza kezelésében, hogy betegen maradj ágyban, pihenj, sok folyadékot igyál, és kerüld a különböző erőfeszítéseket, na és persze fordulj orvoshoz!

Természetesen nincs 100%-ban garantált módszer minden vírus elkerülésére, a fertőzés kockázatát azonban csökkentheted ezeknek a tippeknek a betartásával!

A megfelelő eszközök beszerzésében szívesen segítünk!

Legyen szó szappanról, fertőtlenítőszerről vagy kéztörlőpapír adagolóról, nálunk megtalálod a védekezéshez szükséges legjobb kiegészítőket! 😉

www.sanodor.hu

sanodor@sanodor.hu

 

Források:
https://www.sanodor.hu/cikk?category_id=20&article_id=146
http://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/13-tipp-az-influenza-ellen.html