Különböző felületek takarítása – 3. rész

A parketta az egyik legrégebbi és a legnépszerűbb padlóburkolat, akár otthonunkról, akár a munkahelyi padlóról van szó. Praktikus, hiszen könnyen tisztítható, jó teherbírású és maradandó foltok is csak ritkán keletkeznek rajta. Emellett szép, stílusos és időtálló.

Azonban, ha nem megfelelő módszerekkel ápoljuk felülete károsodhat, megkophat vagy elveszítheti régi fényét és csillogását. Hogyan takarítsuk a parkettát akkor?


parkettasanodor

Mit kell tudni a parkettáról?

A parketta egy vagy több rétegű tömörfa padlóburkoló. A parketta természetes, meleg, hosszú élettartamú és felújítható jellemzőkkel rendelkezik. A burkolat természetes anyaga révén, esztétikus és természetes környezetet teremt a helyiségben és soha nem megy ki a divatból. Így a mai napig a legkedveltebb burkolattípus, akár otthonunkban akár a munkahelyeken. Az intarziaparketta esetében az egyedien variálható színek és minták az egyéni igényeket is kielégítik.

A parketta főbb típusai:

 • szalagparketta, készparketta, kétrétegű parketta
 • laminált parketta
 • hagyományos vagy csaphornyos parketta
 • svédpadló
 • hajópadló
 • lamella parketta
 • ipari parketta
 • intarziaparketta, a táblásított díszparketta

Azt, hogy melyik parketta burkolat típust választjuk, többféle szempont szerint is eldönthetjük. A választásnál figyelembe kell venni a felhasználás módját és természetesen fontos szempont az egyéni esztétikai igény is. A felhasználási mód esetében döntő tényező lehet a felhasználás helye pl. lakószoba, irodahelyiség, előtér, étterem, üzemi terület, stb. és az igénybevétel, tehát, hogy hányan használják nap mint nap és, hogy tiszta vagy szennyezett lábbelivel járunk e folyamatosan rajta. Az igényeknek és a helyszínnek megfelelően a legtökéletesebb megoldás megtalálása érdekében érdemes szakember segítségét kérnünk a választáshoz.

Ami fontos, hogy a parketta rendszeres ápolást és karbantartást igényel.

 

Hogyan takarítsuk a parkettát, hogy tökéletesen fényes és tiszta legyen a végeredmény?

Sokan hajlamosak elfeledkezni róla, hogy a parketta annak ellenére, hogy milyen ellenálló padlótípus, a bő vizes felmosás rendszeres használta visszafordíthatatlan károsodást okozhat benne.

Tehát jegyezzük meg végérvényesen, hogy a parkettát bő vízzel FELMOSNI TILOS!


WarpedFloor

A padló az illesztések mentén nem vízálló. Az állandó vizes felmosás hatására a padló illesztései felfognak púposodni, a víztől ugyanis megduzzadnak ennek következményeként néhány éven belül a padlónk látványa borzasztó lesz.
parkporsz

A parketta tisztításának gyakoriságát leginkább az igénybevétel határozza meg, így az otthoni takarítás rendszeressége eltérhet az irodaitól. A takarítás mindig puha ruhával, szőrkefével vagy porszívóval (a fej mindenképpen puha sörtével rendelkezzen) történjen.

Az alig látszó lépésnyomokat és a makacs szennyeződéseket enyhén benedvesített, de nem vizes, puha ruhával kell feltörölni a felületről.

A gyakori nedves, kevés tisztítószert is tartalmazó feltörléssel ugyan a legtöbb szennyeződés eltávolítható, ám a felületet ajánlott egy száraz moppal is áttörölni. A legjobb azonban ha alapból víz nélküli száraz mopot használunk (lásd a cikk végén bemutatott Mesdi impregnált mopja). Ezzel eltüntethetők az esetleges homályos foltok és a padló nem csak ragyogóan tiszta, hanem fényesebb is lesz.

 

A vízhez hasonlóan a maró savas tisztítószerek sem ajánlottak a takarításra, ugyanis ezek károsíthatják a parketta felületét. Ha mindenféleképpen ragaszkodunk a tisztítószerekhez, akkor speciálisan az ilyen típusú padlók ápolásához kifejlesztett tisztítószert használjunk, így megőrizhetjük a padló fényét, szépségét és tartósságát.

 

Bármilyen anyagú is legyen a padlónk, csak a felületben kárt nem tevő tisztítószereket szabad használni. Épp ezért ideális választás a környezetbarát probiotikus padló tisztítószerek használata, minden típusú padló esetében.

 

A természetes faanyagú padlók felületét többnyire nagy kopásállóságú lakkréteggel szokás időállóbbá tenni. Azonban kár tagadni, hogy e bevonó réteg is kopik, és veszít a fényéből tehát mattul az évek során. A bő vizes felmosás minden fapadló esetében káros hatású, ezért kerülendő!

 

Fontos óvintézkedések a padló épségének megőrzése érdekében.

A parketta karcmentességét fontos megóvnunk. Ehhez a bútorok, széklábak aljára padlóvédő korongokat ragaszthatunk, így everlife-hard-floor-office-chair-matmegóvjuk a karcolásoktól, padlón hagyott csíkoktól.  A görgős bútorok görgőjét cseréljük puha görgőre, illetve az irodai görgősszék alá tegyünk székalátétet. Az átlátszó alátét a padló esztétikáját nem rontja, ráadásul vágható, a kívánt méretre és formára alakítható.

A padló napi használata során ügyeljünk arra, hogy szemcsés szennyeződéseket ne hordjunk be a helyiségbe és a padlóra esetlegesen kiömlő folyadékot minél hamarabb távolítsuk el. Amennyiben vizes, párás helyiségben szeretnénk fahatású burkolatot letenni, inkább a vinyl alapanyagú vízálló padlót válasszuk.

Ha a helyiségben vannak virágok, akkor öntözéskor figyeljünk a kifröccsenő vízre, ezt minden esetben töröljük fel a padlóról, mert az könnyen felpúposodhat a rendszeres nedvességtől.

Miért válasszuk a Mesdi vörös mopját a parketta tisztántartásához?

 • Alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével)
 • Nincs szükség felsöpörésre vagy felmosásra a használata előtt
 • Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható, így a parkettával borított felületeken a legideálisabb választásvágott mop lam
 • Nincs szükség más takarítószerek alkalmazására
 • Könnyű és kényelmes a használata
 • A mopok két hét elteltével is tökéletes állapotban vannak
 • Professzionális használatra tervezett eszköz, profi felhasználóknak
 • A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár
 • Tiszta és csillogó lesz a padló csupán egy feltolással
 • Nincs „csíkosodás” a használat után csak ragyogó eredmény
 • Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt)
 • Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban
 • A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez (egyetlen 107 cm széles mop 14 000 m2 feltakarítását teszi lehetővé)
 • Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat, nincs többé takarítás során jelentkező hátfájdalom.
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható.
 • Ráadásul környezetbarát, mert nincs felesleges víz és tisztítószer pazarlás a használat során!

 

A legideálisabb választás a parketta padlók esetében!

Legyen ragyogóan tiszta a munkahelyi padló!

 

Próbáld ki egy hétig díjmentesen szolgáltatásunkat!

mesdi@mesdi.hu