A rozsdamentes acél még mindig kedvelt anyagtípusnak számít és leginkább a konyhában találkozhatunk vele.

Felhasználási köre igen széles: készülhetnek belőle a munkalapok, a fogantyúk, a konyhai gépekről vagy a páraelszívóról már nem is beszélve.

Rendkívül strapabíró anyagról van szó, ami nem korrodálódik és ragyogó felülete tisztaságról árulkodik a szemlélőknek.

A rozsdamentes acél felületek ragyogását, azonban nem is olyan könnyű fenntartani, mint azt sokan gondolnák.

A felület nem lesz csillogó-villogó és csodaszép, ha nem foglalkozunk  vele.

A valóságban a rozsdamentes acél felületek is törődést igényelnek és problémásnak számítanak.

Rozsdamentes acél tisztítása

Számos előnye mellet meg kell említeni a hátrányát is, azaz csak akkor szép, ha ragyogóan fényes. Azonban a rozsdamentes felületek sajnos gyorsan maszatolódnak és könnyen karcolódnak.

Ha nem megfelelően ápolod ezeket a felületeket, minden szennyeződés és ujjlenyomat meglátszik rajtuk, maszatolódnak és foltosodnak vagy épp elveszíthetik ragyogó csillogásukat.

És igen a nevével ellentétesen még rozsdásodhat is!

 

Tisztán tartása nem egyszerű feladat, erre figyelj oda:
Mindegy, hogy a munkalapról vagy egy berendezési tárgyról van szó, nagyon fontos, hogy ne használj erős vegyszereket rajta így pl. a sósavat tartalmazó szereket messzire kerüld el (az egészséged érdekében is). Valamint csak puha mikroszálas törlőkendővel, puha szivaccsal tisztítsd a karcok elkerülése érdekében.

 

A tisztaság kulcsa a rendszeresség!

Ha nem érsz rá a gyakori takarításra, akkor ne ilyen felületet válassz, ugyanis többször kell takarítani, mint más felületeket.

Nem elég, csak néha áttörölgetni.

 

Nagyobb felületek tisztítása:

A munkalapok, a háztartási gépek oldalai vagy a mosogatótálca viszonylag nagyobb felületet képeznek.

Takarításukra ( ha rendszeresen csinálod ) elegendő a langyos víz és egy kis semleges mosogatószer vagy vegyszermentes tisztítószer.

A munkalapot naponta, a többi felületet hetente töröld át, hogy sokáig szép és ragyogó legyen.

 

Tűzhely tisztítása

Ezen a területen hajlamosak vagyunk erős sütőtisztítókat és agresszív zsíroldókat bevetni, ami nem csak a rozsdamentes acél felületet, de a bőrödet és a tüdődet sem kíméli.

Természetes megoldás a makacs lerakódásokra:

Egy csomag szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapj, majd használd egyszerű súrolószerként. A felületet nem karcolja össze, mint egy hagyományos súrolószer. Kend fel a felületre, hagyd kicsit, hogy feláztassa a szennyeződést, majd egy puha szivacs segítségével könnyed, körkörös mozdulatokkal töröld át a tűzhelyet.

Ha ez macerásnak hangzik, válassz egyszerűbb megoldást, például a vegyszermentes probiotikumokat tartalmazó tisztítószer koncentrátumot, ami tökéletes választás acél felületeiden is. Makacs foltok esetén használj, picit töményebb oldatot. Vidd fel a tisztítószert a felületre ( például egy szórófejes flakon segítségével) a legjobb eredmény eléréséért, hagyd hatni néhány percig, majd töröld le a megszokott módon.  Az eredmény csillogó-villogó tűzhely.

Gombok, fogantyúk:

A fogantyúk és a gombok napi igénybevételnek vannak kitéve. Gyakran kerül felületükre zsíros vagy olajos szennyeződés, amibe könnyen beleragad a por. Ezeket naponta törölgesd le tisztítószeres vízzel, használat után, hogy elkerüld a a zsíros jellegű lerakódásokat. A tűzhely gombjait csavard le, hogy hatékonyabban megtudd takarítani, ha nagyon zsíros vagy olajos lenne, akkor fújj rá tömény probiotikus koncentrátumot ( SanoD’or Nature Brill) és hagyd hatni néhány percet.

 

A szagelszívó:

A konyha azon pontja, amit mindenki utál takarítani függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült. Az elhanyagolt készülékek hatásfoka gyorsan romlani kezd és könnyen megtelepszenek rajta a baktériumok , arról nem is beszélve, hogy nem túl esztétikus.
Leginkább akkor könnyíted meg a saját dolgodat, ha legalább heti rendszerességgel eltávolítod külsejéről a zsíros poros szennyeződést. Itt is koncentráltan használd a probiotikus általános tisztítószert, ami hatékonyan fellazítja a lerakódásokat, ezt követően, meleg vízzel mosd tisztára a felületet.
( Kerüld az alkohol és sav tartalmú agresszív szereket, mert azok károsítják a rozsdamentes acélból készült szagelszívókat!)

Mit ne használj?

  • Olyan tisztítószert, ami klórt vagy annak származékait tartalmazza.
    A rozsdamentes acél tisztítására ne használj sósavat, kénsavat vagy nátronlúgot. Már a savak gőzei is ártanak a rozsdamentes acélnak. ( Na meg az egészségednek is! 🙁 )
  • A rozsdamentes acél soha ne érintkezzen savas kémhatású anyagokkal, tisztítószerekkel, mert veszélybe kerül az anyag korrózióálló-képessége, így ezek a szerek rozsdásodást idézhetnek elő.
  • Mechanikus tisztításhoz ne használj fémből készült eszközöket, durva dörzsiket, mert ezek megkarcolhatják a felületet (természetes szálból készült kefét, szivacsokat használj, a letörlésre a legjobb a mikroszálas törlőkendő vagy a kéztörlőpapír).

A rozsdamentes acél felületek tisztításához csak olyan szerek használhatóak, amelyek csak a szennyeződéseket távolítják el, de a felületet nem bántják és a fényességét nem károsítják.

Éppen ezért az agresszív szerek messzire kerülendőek!

Ne csak a felületeid épségét, de az egészségedet is óvd meg!

Használj Egészségbarát Probiotikus tisztítószereket rozsdamentes acél felületeid tisztán tartásához.

A probiotikus tisztítószerek anélkül tisztítják meg és fényesítik a felületet, hogy megmarnák vagy egyéb módon károsítanák azokat.

 

A SanoD’or Nature tisztítószerek élő baktériumokat (probiotikumokat) tartalmaznak. Ezek a tisztítószerek nem okoznak szem és bőr irritációt, így vegyszerallergiások is bátran használhatják. Ráadásul gumikesztyű és maszk nélkül is használhatóak. Plusz hosszabban megőrzik egy felület tisztaságát, mint egy hagyományos tisztítószer, mert a jótékony bacik még órák múlva is dolgoznak a felületeken. 🙂