Környezetbarát esküvő

Hogyan legyen “zöldebb” azaz környezetbarátabb esküvőd?

Már javában elkezdődött az esküvői szezon. Megannyi színpompás virággal, lufikkal, csillogással.

Esküvő szervezés során sok mindenről döntünk: helyszín, meghívók, dekoráció, menü…

Döntéseinknek azonban jelentős környezetterhelő hatása is lehet.

Mit tehetsz a környezetbarátabb esküvő érdekében?

 

Helyszín

Akkor teszitek a legtöbbet a környezetért, ha olyan helyszínt választotok, ami a közelben van és tömegközlekedéssel jól megközelíthető legyen.  Legjobb ha a ceremónia és a lagzi helyszíne gyalog sincsen egymástól messze, így nem kell a násznépnek ide-oda kocsival utazniuk.

Ha egyáltalán nem akartok termet bérelni, akkor remek megoldás lehet valamelyik családtag nagy kertjében megtartani a mulatozást. A sátras kerti esküvők régen nagy hagyománynak örvendtek:)

Ráadásul így nem pazaroltok annyi energiát sem a helyszín kivilágítására.

 

A Ruha

Azért lássuk be a tökéletes ruha megtalálása a legtöbb Arának fontos ( ha nem a legfontosabb:) ) Tudatosságra törekedni itt nem is olyan egyszerű, ám de nem lehetetlen feladat.

Kevesen tudják, hogy az általuk preferált ruhakölcsönzős ruhák milyen környezetre és szervezetre káros vegyi folyamatokon mennek keresztül, mint a fertőtlenítés, a fehérítés vagy a keményítés. Mindenképp járj utána, hogy a kiszemelt ruha milyen eljárással készült.

Ha nem fontos, hogy ruhakölcsönzős darabot viselj akkor válassz, természetes anyagból készíttet ruhát, de a legjobb, ha olyan ruhát veszünk, amit akár kis átalakítással máskor is felvehetünk majd.

Érdemes egy ruhatervezővel a saját ízlésüknek és alkatunknak megfelelő ruhát megvarratni. Ezzel támogatjuk a magyar divatipart.

 

Meghívók, ültető kártyák

Végig gondoltad már, hogy egy esküvőn mennyi papírt használ fel a násznép? Rengeteget!

Ezek a legritkább esetben kerülnek újrahasznosításra…Meghívó újrahasznosított papírból

A papírpazarlás és a fák védelmének érdekében, választhattok újrahasznosított papírból készült meghívókat.  Ezekből nagyon szép darabokat lehet ma már beszerezni, de akár ti magatok is elkészíthetitek ezeket a dekoratív meghívókat, ha elég kreatívnak érzitek magatokat. ( Szuper ötleteket találtok pl. a Pinterest-en)

Azonban a legkörnyezetkímélőbb és egyben leggazdaságosabb is, ha elektronikus képeslapon/ meghívón invitáljátok meg a vendégeiteket! ( Ezzel elkerülitek, hogy a papírok a kukában landoljanak.)

Az ültető kártyák és a menükártyák attól még készülhetnek újrahasznosított papírból. Például szerezzetek be, egy csomó parafa dugót, az lehet a kártyatartó az asztalokon! Szerintem nagyon jól mutatnak:)

Már azzal is papírt spórolsz, ha nem kerül mindenki tányérjára menü kártya. Asztalonként egy bőven elég vagy a falra kitűzve, akár egy feltűnő táblára kiírva is jól mutat a menü.

újrahasznosított papírból készült esküvői dekorációk

Dekoráció, Virágok

Sokan elképzelni sem tudják a nagy napot fényűző dekoráció és csillogás nélkül.

A rengeteg vágott virág, papírdísz, léggömbök pedig az esküvő végeztével mind a kukába kerülnek.

Ha kicsit tudatosabban választanál a dekorációnál is, akkor ajánljuk a vágott és importált virágköltemények helyett díszítésként, az ízléses kisebb-nagyobb cserepes virágokat.

Nem csak az asztalok, de az egész helyszín csodás díszei lehetnek. Próbálj olyan virágkötőt találni, aki helyben termesztett virágokból vagy esetleg vadvirágokból készíti a dekorációkat.

Mi a baj az import virággal?

Az importált vágott virágok hűtéséhez, tárolásához és utaztatásához nagyon sok energiát, üzemanyagot használnak fel. Ez pedig nagyon terheli a környezetet, arról nem is beszélve, hogy ezek a virágok néhány nap múlva elhervadnak és kidobásra kerülnek. Ezzel szemben a cserepes virágokat, akár az ifjú pár vagy a vendégek is hazavihetik (ajándéknak sem rossz!), ahol még sokáig díszíthetik a lakást vagy a kertet.

 

Dekorációs elemek

Kellő kreativitással szuper természetes dekorációkat készíthettek termésekből, összegyűjtött parafadugókból vagy akár kavicsokból is. Poharakba vagy apró üvegcsékbe szórva, akár mécsessel kiegészítve nagyon jól mutatnak. Megtisztított nagyobb méretű kavicsokból akár „jókívánság” dobozt is készíthettek, amire rövid kis üzeneteket írhatnak a jelenlévők.

Ezekkel a dekorációkkal az egész terem feldobható, így elhagyhatóak az olyan feleslegesnek tűnő dekor elemek, mint pl. a székszoknya, a lufik vagy a rengeteg felesleges vágott virág.

Konfetti, rizs, lufik… Inkább ne!

Régi hagyomány az ifjúpárt a boldogító igen után megdobálni rizzsel, illetve most már divat a konfetti szórás is. Ezek nem túl környezetbarát megoldások.

A papír vagy műanyag konfetti szórása szemetelés, időbe telik, míg lebomlik. A rizs a madarakra jelent veszélyt, akik majd felcsipegetik a földről, mivel fulladást okozhatnak. Ha mindenképp a magokat preferáljátok, akkor jó választás lehet a köles, ami „madárbarát”.

Válasszatok helyette inkább virágszirmokat (lehet szárított is) vagy apró leveleket, ezek szórása is nagyon látványos és a képeken is jól mutat.  Lehetnek egyszínűek a szirmok vagy vegyes, színes variációk is, akár az esküvő stílusához igazodva.

Szárított levelekből lyukasztó segítségével szuper természetes konfettit lehet gyártani.

Esetleg hagyjátok a dobálózást és helyette inkább vonuljatok ki buborékok között. A meghívott gyerekek biztosan élvezni fogják.:)

Az egyre divatosabb lufi eregetés sem éppen “zöld” szokás. Az élővizek partjain végző léggömbdarabok elzáródást okoznak, az azt elfogyasztó vízimadarak gyomrában. A hagyományos lufik lebomlási idejéről már nem is beszélve.

természetes konfetti

Menü

Nem nem az a lényeg, hogy minden összetevő bio legyen! Igazán akkor döntesz tudatosan, ha a helyi termelőktől vásárolt és idényszerű alapanyagokból készül az esküvői menütök, így a szállítás során felmerülő kibocsátásokat csökkenthetitek.  ( Ráadásul a magyar termelőket és termesztőket is támogatjátok.) Szóval hagyjátok a drága és egzotikus alapanyagokat és ínyencségeket.

Ha kész menüt rendeltek, akkor fontos, hogy ne rendeljétek túl magatokat. Persze szuper, ha roskadozik az asztal minden jótól, na de nem a természetnek!

A legkárosabb, amit tehettek, hogy a sok felesleget a kukába dobjátok. Inkább adjátok a megmaradt ételeket valamilyen segélyszervezetnek. Mindenből eleget, de ne túl sokat rendeljetek!

Azt reméljük, már mondani sem kell, hogy az egyszer használatos műanyag evőeszközök és tányérok egy „zöld esküvőn” nem szerepelnek a beszerzési listán :).

 

Ajándékok

A köszönőajándékok sokszor fejtörést okoznak a párnak, hogy elég egyediek és szívhez szólóak legyenek.

A zöld esküvőn az is fontos, hogy környezettudatos legyen!

  1. Ültessetek egy facsemetét: Vásároljatok kis cserepes facsemetéket, és a köszönő sorok mellé írjátok oda, hogy az esküvő után ültessék el a fát valahol. Számoljátok csak ki! Egy átlagos esküvő után, mennyi új fa kerülhet, így elültetésre:)
  2. Cserepes növények: ha a fa csemetéhez hasonlóan élő ajándékkal kedveskednétek, akkor erre kiváló egy-egy cserepes virág, apró növény. Legyenek névre szólóak!
  3. Saját gyártású vagy termelői ajándék: Készíts lekvárt, szörpöt, szappant, fürdősót… vagy egy helyi termelőtől vásároljatok apró mézes üvegeket. Szuper természetes kis gasztro ajándék:)

természetes köszönőajándékAz esküvő után!

A környezetvédelemhez hozzátartozik, hogy nem szabad pazarolni, ezért a maradékot is érdemes felhasználni és minél kevesebb dolgot kidobni. A megmaradt ételek adományozásának járjatok utána még az esküvő előtt, hogy hova és milyen formába lehet leadni.

A dekorációkat adományozzátok el vagy adjátok el más tudatos esküvőre készülő párnak. A cserepes virágokat vigyétek haza vagy osszátok szét a vendégek között. Ha mégis vágott virágokat vettetek akkor adjátok oda idősek otthonának biztos örülni fognak:)

 

Ha már csak egy-egy zöld megoldást beiktattok, nagyban hozzájárulhattok környezetetek védelméhez!

 

Ne feledkezz meg az esküvő előtti és utáni takarításról sem!

Környezet és egészségbarát tisztítószereinkért kattints ide!

 

Forrás:

https://www.brides.com/story/earth-day-eco-friendly-wedding-ideas

https://www.theknot.com/content/eco-friendly-wedding-guide

Képek: Pinterest