Így tartsd tisztán a rozsdamentes acél felületeket egészségbarát módon!
Habár az elmúlt években vesztett népszerűségéből, azonban még mindig kedvelt anyagtípusnak számít a rozsdamentes acél, leginkább a konyhában. A rozsdamentes acél felületek ragyogását azonban nem is olyan könnyű fenntartani, mint azt sokan gondolnák.
Felhasználási köre igen széles: készülhetnek belőle a munkalapok, a fogantyúk, a konyhai gépekről, páraelszívóról már nem is beszélve.
Rendkívül strapabíró anyagról van szó, ami nem korrodálódik, ezért is kedvelik sokan.
Azonban ne hidd azt, hogy a felület mindig csillog-villog és csodaszép, anélkül, hogy különösebben foglalkozni kellene vele. A valóságban a rozsdamentes acél felületek is törődést igényelnek és problémásnak számítanak.
Ha nem megfelelően ápolod, minden szennyeződés és ujjlenyomat meglátszik rajta, maszatolódik, foltosodik, vagy épp elveszítheti ragyogó csillogását. És igen a nevével ellentétesen még rozsdásodhat is!
Tisztán tartása nem egyszerű feladat, ezért adunk néhány ötletet, hogy mire figyelj oda:
Mindegy, hogy a munkalapról vagy egy berendezési tárgyról van szó, fontos, hogy ne használj erős vegyszereket rajta és a legjobb, hogyha puha mikroszálas törlőkendővel tisztítod.
A kulcs a rendszeresség!
Ha nem érsz rá a gyakori “takarítgatásra”, akkor ne ilyen felületet válassz, ugyanis többször kell takarítani, mint más felületeket.
Nagyobb felületek tisztítása:
A munkalapok, a háztartási gépek oldalai vagy a mosogatótálca viszonylag nagyobb felületet képeznek. Takarításukra ( ha rendszeresen csinálod ) elegendő a langyos víz és egy kis mosogatószer vagy vegyszermentes tisztítószer. A munkalapot naponta, a többi felületet hetente töröld át, hogy sokáig szép legyen.
Tűzhely:
Ezen a területen hajlamosak vagyunk erős sütőtisztítókat és agresszív zsíroldókat bevetni, ami nem csak a rozsdamentes acél felületet, de a bőrödet és a tüdődet sem kíméli.
Természetes megoldás a makacs lerakódásokra: Egy csomag szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapj, majd használd egyszerű súrolószerként. A felületet nem karcolja össze, mint egy hagyományos súrolószer. Kend fel a felületre, hagyd kicsit, hogy feláztassa a szennyeződést, majd egy puha szivacs segítségével könnyed, körkörös mozdulatokkal töröld át a tűzhelyet.
Ha ez macerásnak hangzik, válassz egyszerűbb megoldást, például a vegyszermentes probiotikumokat tartalmazó tisztítószer koncentrátumot, ami tökéletes választás acél felületeiden is. Makacs foltok esetén használj, picit töményebb oldatot. Vidd fel a tisztítószert a felületre, a legjobb eredmény eléréséért, hagyd hatni néhány percig, majd töröld le. Ennyi az egész! Az eredmény csillogó-villogó egészséges tűzhely.
Gombok, fogantyúk:
A fogantyúk és a gombok napi igénybevételnek vannak kitéve. Gyakran kerül felületükre zsíros vagy olajos szennyeződés, amibe könnyen beleragad a por. Ezeket naponta törölgesd le tisztítószeres vízzel, használat után. A tűzhely gombjait csavard le, hogy hatékonyabban megtudd takarítani, ha nagyon zsíros vagy olajos lenne, akkor fújj rá tömény probiotikus koncentrátumot ( SanoD’or Nature Brill) és hagyd hatni néhány percet.
A szagelszívó:
A konyha azon pontja, amit mindenki utál takarítani függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült. Az elhanyagolt készülékek hatásfoka gyorsan romlani kezd és könnyen megtelepszenek rajta a baktériumok , a nem túl esztétikus kinézetéről már nem is beszélve.
Leginkább akkor könnyíted meg a saját dolgodat, ha legalább hetente eltávolítod külsejéről a zsíros poros szennyeződést. Itt is koncentráltan használd a probiotikus általános tisztítószert, ami hatékonyan fellazítja a lerakódásokat, majd meleg vízzel mosd tisztára.
( Kerüld az alkohol és sav tartalmú agresszív szereket, mert azok károsítják a rozsdamentes acélból készült szagelszívókat!)
Mit ne használj!
• Olyan tisztítószert, ami klórt vagy annak származékait tartalmazza.
• A rozsdamentes acél tisztítására ne használj sósavat, kénsavat vagy nátronlúgot. Már a savak gőzei is ártanak a rozsdamentes acélnak. ( Na meg az egészségednek is!)
A rozsdamentes acél soha ne érintkezzen savas kémhatású anyagokkal, tisztítószerekkel, mert veszélybe kerül az anyag korrózióálló-képessége, így ezek a szerek rozsdásodást idézhetnek elő.
• Mechanikus tisztításhoz ne használj fémből készült eszközöket, durva dörzsiket, mert ezek megkarcolhatják a felületet (természetes szálból készült kefét, szivacsokat használj, a letörlésre a legjobb a mikroszálas törlőkendő vagy a kéztörlőpapír).
A rozsdamentes acél felületek tisztításához csak olyan szerek használhatóak, amelyek csak a szennyeződéseket távolítják el, de a felületet nem bántják és a fényességét nem károsítják.
Ne csak a felületeid épségét, de az egészségedet is óvd meg!
Használj Egészségbarát Probiotikus tisztítószereket rozsdamentes acél felületeid tisztán tartásához.