Így tartsd tisztán a rozsdamentes acél felületeket egészségbarát módon!

Habár az elmúlt években vesztett népszerűségéből, azonban még mindig kedvelt anyagtípusnak számít a rozsdamentes acél, leginkább a konyhában. A rozsdamentes acél felületek ragyogását azonban nem is olyan könnyű fenntartani, mint azt sokan gondolnák.
Felhasználási köre igen széles: készülhetnek belőle a munkalapok, a fogantyúk, a konyhai gépekről, páraelszívóról már nem is beszélve.

Rendkívül strapabíró anyagról van szó, ami nem korrodálódik, ezért is kedvelik sokan.

Azonban ne hidd azt, hogy a felület mindig csillog-villog és csodaszép, anélkül, hogy különösebben foglalkozni kellene vele. A valóságban a rozsdamentes acél felületek is törődést igényelnek és problémásnak számítanak.

Rozsdamentes acél tisztítása

Ha nem megfelelően ápolod, minden szennyeződés és ujjlenyomat meglátszik rajta, maszatolódik, foltosodik, vagy épp elveszítheti ragyogó csillogását. És igen a nevével ellentétesen még rozsdásodhat is!

 

Tisztán tartása nem egyszerű feladat, ezért adunk néhány ötletet, hogy mire figyelj oda:

Mindegy, hogy a munkalapról vagy egy berendezési tárgyról van szó, fontos, hogy ne használj erős vegyszereket rajta és a legjobb, hogyha puha mikroszálas törlőkendővel tisztítod.

 

A kulcs a rendszeresség!

Ha nem érsz rá a gyakori “takarítgatásra”, akkor ne ilyen felületet válassz, ugyanis többször kell takarítani, mint más felületeket.

 

Nagyobb felületek tisztítása:

A munkalapok, a háztartási gépek oldalai vagy a mosogatótálca viszonylag nagyobb felületet képeznek. Takarításukra ( ha rendszeresen csinálod ) elegendő a langyos víz és egy kis mosogatószer vagy vegyszermentes tisztítószer. A munkalapot naponta, a többi felületet hetente töröld át, hogy sokáig szép legyen.

Tűzhely:

Ezen a területen hajlamosak vagyunk erős sütőtisztítókat és agresszív zsíroldókat bevetni, ami nem csak a rozsdamentes acél felületet, de a bőrödet és a tüdődet sem kíméli.

Természetes megoldás a makacs lerakódásokra: Egy csomag szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapj, majd használd egyszerű súrolószerként. A felületet nem karcolja össze, mint egy hagyományos súrolószer. Kend fel a felületre, hagyd kicsit, hogy feláztassa a szennyeződést, majd egy puha szivacs segítségével könnyed, körkörös mozdulatokkal töröld át a tűzhelyet.

Ha ez macerásnak hangzik, válassz egyszerűbb megoldást, például a vegyszermentes probiotikumokat tartalmazó tisztítószer koncentrátumot, ami tökéletes választás acél felületeiden is. Makacs foltok esetén használj, picit töményebb oldatot. Vidd fel a tisztítószert a felületre, a legjobb eredmény eléréséért, hagyd hatni néhány percig, majd töröld le. Ennyi az egész! Az eredmény csillogó-villogó egészséges tűzhely.

tűzhely gombok tisztításaGombok, fogantyúk:

A fogantyúk és a gombok napi igénybevételnek vannak kitéve. Gyakran kerül felületükre zsíros vagy olajos szennyeződés, amibe könnyen beleragad a por. Ezeket naponta törölgesd le tisztítószeres vízzel, használat után. A tűzhely gombjait csavard le, hogy hatékonyabban megtudd takarítani, ha nagyon zsíros vagy olajos lenne, akkor fújj rá tömény probiotikus koncentrátumot ( SanoD’or Nature Brill) és hagyd hatni néhány percet.

 

A szagelszívó:

A konyha azon pontja, amit mindenki utál takarítani függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült. Az elhanyagolt készülékek hatásfoka gyorsan romlani kezd és könnyen megtelepszenek rajta a baktériumok , a nem túl esztétikus kinézetéről már nem is beszélve.
Leginkább akkor könnyíted meg a saját dolgodat, ha legalább hetente eltávolítod külsejéről a zsíros poros szennyeződést. Itt is koncentráltan használd a probiotikus általános tisztítószert, ami hatékonyan fellazítja a lerakódásokat, majd meleg vízzel mosd tisztára.
( Kerüld az alkohol és sav tartalmú agresszív szereket, mert azok károsítják a rozsdamentes acélból készült szagelszívókat!)

inox konyha takarítása

Mit ne használj!

• Olyan tisztítószert, ami klórt vagy annak származékait tartalmazza.
• A rozsdamentes acél tisztítására ne használj sósavat, kénsavat vagy nátronlúgot. Már a savak gőzei is ártanak a rozsdamentes acélnak. ( Na meg az egészségednek is!)
A rozsdamentes acél soha ne érintkezzen savas kémhatású anyagokkal, tisztítószerekkel, mert veszélybe kerül az anyag korrózióálló-képessége, így ezek a szerek rozsdásodást idézhetnek elő.
• Mechanikus tisztításhoz ne használj fémből készült eszközöket, durva dörzsiket, mert ezek megkarcolhatják a felületet (természetes szálból készült kefét, szivacsokat használj, a letörlésre a legjobb a mikroszálas törlőkendő vagy a kéztörlőpapír).

A rozsdamentes acél felületek tisztításához csak olyan szerek használhatóak, amelyek csak a szennyeződéseket távolítják el, de a felületet nem bántják és a fényességét nem károsítják.

 

Ne csak a felületeid épségét, de az egészségedet is óvd meg!

Használj Egészségbarát Probiotikus tisztítószereket rozsdamentes acél felületeid tisztán tartásához.