„Kutya baja”?

Mi baja lehet kedvencünknek a tisztítószereinktől?

Ezek a háztartási vegyszerek hatásai a házi kedvenceinkre!

 

A mindennapok során folyamatosan és egyre nagyobb mértékben vagyunk kitéve a vegyszerek hatásának, legyen szó akár otthonainkról, munkahelyünkről vagy éppen a belélegzett levegőről…

Mindenhol azt sulykolják belénk, hogy „tiszta otthon, rendes ház”! Ezzel nincs is probléma, amíg a tisztaság fenntartása érdekében nem egészségkárosító módszereket veszünk igénybe a kórokozók elpusztítására és nem a 100% steril otthon kialakítását tekintjük küldetésünknek!

Házi kedvenceinkre ugyanazok a vegyi anyagok hatnak, mint ránk emberekre, csak náluk a maradandó károsodásokhoz sokkal kevesebb adag is elég!

Egyértelmű minden szülő számára, hogy a háztartási tisztítószereket és vegyszereket elzárva kell tartani gyerekeink elől, sokan azonban megfeledkeznek a család legkíváncsibb tagjairól, a kutyákról és macskákról.

 

A háztartásunkban számos toxikus vegyi anyag található, amelyek nem csak az emberekre jelentenek veszélyt, hanem kedvenceinkre is.

A savas vagy lúgostisztítószerek egytől-egyig mérgezőek, használatukhoz gumikesztyű, maszk és védőszemüveg viselése is ajánlott, ugyanis olyan káros vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek hosszú távú használattal nem csak allergiát okozhatnak, hanem tüdőkárosító és rákkeltő hatásúak is.

Egészségkárosító és környezetromboló hatásuk különösen veszélyes, amennyiben háziállat is él a háztartásban. Kedvenceink mindent a szájukba vesznek, mint egy kisgyerek és mivel jóval kisebb testtömeggel bírnak nálunk, esetükben relatív kevés vegyszer bevitele is komoly következményekkel, így mérgezéssel járhat.

Kutatásokkal bebizonyították, hogy az ételekben, csomagolásban, vízben, környezetben, a lakásban lévő szennyező vegyi anyagoknak kitett háziállatok a következő egészségügyi problémák jelentkezhetnek:

  • Idegrendszeri komplikációk
  • Különböző típusú rák
  • Különböző típusú tumorok a testben
  • Csontrendszeri rendellenségek
  • Hormonális komplikációk
  • Pajzsmirigy-problémák
  • Érrendszeri zavarok
  • Légzési komplikációk, allergiák

Nézzük sorra melyek, azok a vegyszerek és tisztítószerek a háztartásban, amelyek a legnagyobb veszélyt jelenthetik háziállatainkra!

Házi kedvenceinkre leselkedő veszélyek:

A leggyakoribb problémák, amelyekkel az állattulajdonosok szembe találják magukat a különféle sérülések, ezt követik a kutya-verekedések, aztán az olyan betegségek kialakulása, melyeket az idegen tárgyak, gyógyszerek vagy háztartási vegyszerek lenyelése eredményez.

Mi most az utóbbival foglalkozunk részletesebben!

A kutyák és a macskák rendkívül kíváncsi állatok, szeretnek felderíteni, szaglászni, vadászni, mindenbe belekóstolni, így nem meglepő, hogy ha nem vigyázunk, az otthonunkban rengeteg veszélynek tesszük ki őket a mérgező anyagok használatával. Ezek pedig akár a halálukat is okozhatják.

 

Veszélyes szerek a házon kívül:

Pázsitápoló vegyi anyagok

A kertre a gazdik úgy gondolnak, mint a kutyák Kánaánja. Nagy füves tér, csupa rohangálás és véget nem érő játék.

Az udvarban rejtőző veszélyekre már kevesebben gondolnak, ezek a különböző gyomirtók és műtrágyák, amelyek érintkeznek a kutya mancsával, orrával és bőrével. Ezek könnyen okozhatnak irritációt, így amennyiben ismeretlen eredetű kiütést/viszketést tapasztalunk kedvencünkön, gondoljunk erre a lehetőségre is.

 

Festékek, lakkok, ragasztók:

A garázsban tárolt festékek és lakkok közül az acetonos és az ólom tartalmúak a legveszélyesebbek.

Az előbbiek felszívódva idegrendszeri tüneteket, görcsöket, kómát és akár elhullást is okozhatnak a felvett mennyiségtől függően.

Az ólomtartalmú készítmények a perifériás idegek elfajulását okozzák, amelynek egyik leglátványosabb tünete a nyelési zavar és a gégebénulás. A háztartásokban használt ragasztóanyagok a szőrzetre kerülve a szőrzet összecsomósodását és bőrirritációt és bőrgyulladást váltanak ki.

Ráadásul a ragasztóanyagokat speciális oldószerükkel is nehéz eltávolítani a szőrzetből. Az oldószerek és hígítók pedig a ragasztóanyagokhoz, festékekhez hasonlóan irritálnak, gyulladást keltenek.

 

Fagyálló:

A legtöbb háztartásban megtalálható, és nem is gondolnánk, de csábító a kutyákra és cicákra nézve,mert édeskés íze és illata van, ami megkóstolásra készteti kedvenceinket. Sokan nem is gondolnák, de a hétköznapi fagyásgátló folyadék a benne található Etilénglikol nevű mérgező anyag évente több háziállatot is elpusztít. ( Sajnos sok helyen szándékosan mérgezik fagyállóba mártott étel ellel a kutyákat és macskákat.)

 

Már kis mennyiség (2-10 ml) elfogyasztása után nem sokkal idegrendszeri tünetek imbolygó járás, tudatzavar, epilepsziás görcsrohamok jelentkeznek az állaton. A mérgezés tünetei közé tartozik továbbá a hányás, levertség, de legnagyobb károsodást a vese szenvedi el.

Mindig győződjünk meg arról, hogy fagyásgátló folyadék nincs a háziállatunk szeme előtt. Ha mégis arra gyanakodnánk, hogy hozzáfért ehhez, azonnal vigyük őt állatorvoshoz! Az időben elkezdett orvosi kezelés megmentheti az életüket.

Ablakmosó/ tisztító folyadék:

Ezek a szerek metanolt és izopropilt tartalmaznak, így kis mennyiségben is irritálhatják a kutyák, cicák bőrét. Nagyobb mennyiségben azonban tartós károsodást okozhatnak, legrosszabb esetben halálhoz is vezethetnek. (Olyan helyen tároljuk, ahol nem érik el, és mindig csavarjuk rá a flakonra a kupakot!)

 

Veszélyes szerek a házon belül:

Rágcsáló, moly- és rovarirtók:

A rágcsálóirtók jó részének szintén vonzó a szaga a kisállataink számára és bizony hamar lesz végzetes csemege belőlük. Hacsak el tudjuk kerülni, ne mérget alkalmazzunk a rágcsálók féken tartására, hanem csapdákat, ragasztós lapokat, melyeket a kis kedvenceink számára nem megközelíthető helyen helyezzünk el.

A molyirtó labdacsok szintén könnyen válhatnak veszélyforrássá, hiszen elég picik, hogy kutyánk vagy macskánk megegye őket. A bennük levő rovarirtó vegyszer a központi idegrendszert izgatja fel, roncsolja, valamint rángásokat,görcsrohamot, hányást okozhat. Felszívódása májelégtelenséghez vezet. Ha megvan a baj, ne hánytassuk az állatot, hanem azonnal vigyük orvoshoz!

 

Szájvizek:

A szájvizek bórsavat tartalmaznak, ami erősen mérgező. A mérgezés tünetei: hányás, rángás, nyáladzás, akár kóma is lehet. Azonnal vigyük orvoshoz, ha szájvizet, vagy bármilyen bórsav tartalmú anyagot evett kedvencünk! (pl. kontaktlencse folyadék, fogsortisztító.)

 

Mosószerek, öblítők:

Ahogy nálunk, embereknél irritációt, allergiát válthat ki a mosószer, ugyanúgy a kutyáinkat és cicáinkat is veszélyezteti. Mindenféle háztartási mosószer mérgező, de a textilöblítők a legveszélyesebbek.

Korábban írtunk már a mosókapszulák veszélyeiről a gyerekeinkre nézve, ez ugyanúgy fennáll a háziállatainkra nézve is. Hiszen akárcsak egy kisgyerek számára, úgy a cicánk, kutyánk számára is érdekesek és vonzóak ezek a színes kis cukorkára hasonlító tasakok.

A mérgezés tünetei: hányás, izomgyengeség, nyáladzás, szájégés, akár kóma is. lehet. Semmiképp se hánytassuk, azonnal vigyük orvoshoz kedvencünk!

 

Mosószerek által kiváltott allergiás tünetek nem csak nálunk, de kedvenceinknél is jelentkezhetnek és számukra éppolyan kellemetlen probléma ez. Környezetünkben, háztartásunkban nagyon sok olyan vegyszerrel találkozhatunk, melyek viszketést okozhatnak kedvenceinknél, illetve ezeket a tüneteket erősen súlyosbíthatják. A kutyaruhákat és takarókat is érdemes környezetbarát (bio) mosószerrel mosni.

Mivel az illatanyagok és a vegyi anyagok könnyen okozhatnak viszketést a kevésbé érzékeny bőrnél is.

 

Fehérítők

A legtöbb fehérítő tartalmaz nátrium-hipokloritot, mely a kutya lábát és bőrét károsíthatja, irritálhatja. Ha olyan tisztítószert használunk, mely tartalmazza ezt az anyagot, mindig mossuk át a tisztított felületet tiszta vízzel is – különösen, ha a padlóról van szó. Kutyánkat, cicánkat csak azután engedjük be a helységbe, ha ez a vizes öblítés megtörtént, és a felszáradt az adott felület.

Tartsunk minden fehérítő jellegű vegyszert biztos helyen! A mérgezés tünetei a nyáladzás, hányás és hasi fájdalmak. NE hánytassuk a kutyát, ha arra gyanakszunk, hogy fehérítőt ivott, hanem azonnal értesítsük az állatorvost!

Vízlágyító szerek

Kedvenceinknek minden háztartási tisztítószer veszélyes méreg, de a vízlágyító szerek az erősen mérgező kategóriába sorolhatóak. Mérgezésre utaló jelek a hányás, levertség, égető érzés a szájban, nyáladzás, izomgyengeség és még akár eszméletvesztés is. Hánytatni NEM szabad, ha bármilyen tisztítószert lenyelt, forduljunk azonnal az állatorvosodhoz!

 

Lefolyótisztítók, oldószerek

Kénsavat és lúgot tartalmazhatnak, melyek különösen veszélyesek! Bőrrel érintkezve égési sérüléseket okozhat – súlyos esetekben akár vakságot is!

 

Zsíroldók

Háztartási szereink között különösen oda kell figyelni a sütő-tisztítókra, zsíroldókra. Olyan aktív hatóanyagokat tartalmaz, melyek az oldószerekhez hasonlóan kémiai égést okozhatnak. (Ilyen anyagok a nátrium-hidroxid és a kálium-hidroxid.)

 

Takarítószerek

Bánjunk különösen óvatosan a takarítószerekkel! A klór és más erősen maró anyagok végzetesek pl. a lakásban szabadon tartott madarak számára, de fokozottan veszélyesek egy nagyobb testű kutyára is.

Tehát a vegyszereket mindig tartsuk jól zárható flakonokba és elzárt helyen, ahol nem tudnak háziállataink hozzáférni.

A legjobb megoldás persze az lenne, ha egyáltalán nem használnánk ezeket a veszélyes szereket és helyettük a veszélytelenebb és környezetkímélő háztartási vegyszereket szereznénk be. Ugyanis lehet, hogy körültekintően elzárunk mindent, de szemmel nem látható vegyszer maradványok maradhatnak pl. a padlónkon, ahol kedvencünk előszeretettel fekszik.

Minél kevesebb veszélyes anyagot használunk közvetlen lakókörnyezetünkben, annál egészségesebb életet élhetünk. A környezetbarát anyagok használatával csökken az allergia, bőrirritáció, asztma illetve a maró vagy savas anyagok okozta bőr vagy szemkárosodás, mind az emberek, mind állataink tekintetében. Ahol tudjuk, cseréljük le veszélyes anyagainkat környezetbarát alternatívára.

 

 

Háztartási vegyszereink tehát nagyon veszélyesek!

Szeretnéd otthonodat tisztán tartani úgy, hogy közben a saját és kedvenceid egészségét sem károsítod?

 

Akkor válassz probiotikus tisztítószereket!

A probiotikus tisztítószer természetes összetevőkkel, vegyszermentes hatékonysággal tisztít és biológiai úton lebomló összetevőket tartalmaz. Tökéletes választás, akkor is, ha valaki allergiás a vegyszerekre (akár ember akár állat). Megszünteti a kellemetlen szagokat, tisztítja és fényesíti a felületet anélkül,hogy károsítaná az egészséget vagy a környezetet.

Használata szükségtelenné teszi a durva, és veszélyes vegyszerek alkalmazását. Biztonságos a használata, mert nem okoz bőr vagy szem irritációt, mivel nincs benne sav vagy lúg, így nem veszélyes a gyerekekre és házi kedvenceinkre sem.

A tisztítószer a jótékony baktériumok erejét kihasználva pusztítja el a kórokozókat, így kialakítva egy egészségbarát környezetet!

Számos erős vegyszer bőrünkkel érintkezve (vagy éppen belélegezve) allergiás reakciót is kiválthat. Súlyosabb esetekben csalánkiütés, ekcéma, fejfájás, hányinger és légszomj is jelentkezhet, az asztma kialakulásáról már nem is beszélve.

És ezek mind csak a használatból eredő tünetek, hiszen ezeknek a szereknek a lenyelése halálos lehet!

 

Miért tennéd ki a gyerekeidet vagy a háziállataidat ennek a veszélynek?

Dönts okosan!

Változtass takarítási szokásaidon!