Fesztiválozz higiénikusan!

Nyár, zene, napsütés, bulizás… bizony-bizony beköszöntött a fesztivál szezon!

Sokan várják már az év ezen időszakát és van, aki megjárja az összes zenei fesztivált egymás után. Azonban ezek a rendezvények egészségügyi kockázatot is jelenthetnek! A legtöbb sérülés és megbetegedés könnyen elkerülhető, ha a fesztiválozók kicsit odafigyelnek a személyes és környezetük higiéniájára is. Nézzünk kicsit körbe mit takar a fesztivál higiénia!

Mit tegyünk, hogy fertőzésmentesen megússzuk a nyarat és a fesztiválszezont?

Ahhoz, hogy fertőzésről beszéljünk, megfelelő számú kórokozó bejutása szükséges az elsődleges védelmi vonalunkon, a bőrünkön túlra. Ez megtörténhet akár a bőrön lévő sebeken, sérüléseken keresztül, de gyakrabban a kéz közvetítésével a szájon vagy akár a szem kötőhártyáján keresztül is.

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás. A gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének.

A leggyakrabban a szalmonella és az e.coli baktérium okoz megbetegedést, ezek kivédéseként, különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a kezünk és az elfogyasztott ételek tisztaságára, valamint azok szavatosságára. A megfelelő védekezést a baktériumok számának csökkentése és a kontaktusok számának minimalizálása is segíti. Ezt egy fesztiválon kivitelezni azonban elég nehéz…

 

Fesztiválozókra leselkedő veszélyek:

A fesztivál szó hallatán sokan asszociálnak egyből a higiénia és a tisztálkodás hiányára.

Por, sár, eső, forróság, gyors kaják, nyilvános wc-k és tömeg. Ezek mind rejthetnek magukban veszélyeket. Vannak azért trükkök és eszközök, amikkel javíthatóak a higiéniás feltételek.

Ha fesztiválozni készülsz, mindenképpen vidd magaddal a következő piperéket:

  • Kézfertőtlenítő gél (nem csak étkezések előtt tudnak jó szolgálatot tenni, hanem mosdóhasználat előtt és után is)
  • Nedves törlőkendő, amivel felfrissítheted magad napközben ( pl. az arcod, dekoltázsod, vállad és karjaid töröld át vele naponta többször)
  • Hintőpor vagy lábspray (ezek segítenek a lábizzadás csökkentésében és a kellemetlen szagok megelőzésében) Fontos, hogy tisztán és szárazon tartsd a lábaidat, és így elkerüld a hólyagok kialakulását, a lábgombát és egyéb kellemetlenségeket. Ajánlott fesztiválra magaddal vinni vízhatlan cipőt is, mert az időjárás szeszélyes lehet.
  • Sebfertőtlenítő és sebtapasz (a fesztiválokon elég gyakoriak a kis „ balesetek”, a keletkezett sebeket pedig érdemes megfelelően fertőtleníteni a fertőzések, szennyeződések elkerülése érdekében. Nem árt az sem, ha tudod merre található a fesztiválon az egészségügyi központ.)
  • Figyelj oda a szájhigiéniára! A fogmosást, habár körülményes lehet, mindig próbáld megoldani, illetve szájvíz is legyen mindenképpen nálad. Ezekből is kaphatóak már kisméretűek direkt a nyaralásokra, utazásokra tervezve, így könnyen elfér a legkisebb táskában is.
  • Reméljük, nem mondunk azzal újat, hogy idegen helyen ne üljünk a wc-re! Ha mégsem tudod elkerülni vagy kényelmesebb az ülést választanod, akkor a megszokott „papírtépkedős ülőke körberakós”módszer helyett válaszd, a drogériákban kapható un. wc papírülőkét. Ez praktikus és könnyedén az ülőkére helyezhető és még jobban is befedi annak felületét.
  • Naptej! Legalább 30-as faktorszámút válassz, alaposan és rendszeresen használd! Ha leégsz, használj leégés utáni krémet! A fejed pedig mindig óvd a naptól, nehogy napszúrást kapj.
  • WC papír. Ez az amiből sosem elég. Érdemes saját wc papírral készülnöd, mert nem bízhatsz abban, hogy mindig lesz kihelyezve a mosdókban. Arról nem is beszélve, hogy higiéniai szempontból sem a legjobb választás a mindenki által összefogdosott papírt választanod.
  • Papír zsebkendő. 

Akárcsak a wc papírnál itt is higiénikusabb a saját csomagodat használni, mivel nem tudhatod, hogy a mástól kért, hány darab ( és mennyire koszos!) kézen vándorolt már át a fesztiválon.

 • Tisztálkodó szerek, dezodorok, tusfürdő, szappan. Az alapvető higiénia elengedhetetlen kellékei.

És ami mindig legyen nálad, ha zuhanyozni mész: PAPUCS! PAPUCS! és PAPUCS!

Nem győzzük eleget hangsúlyozni! Segítségével elkerülhetőek a gombás fertőzések.

 

 

Nem árt felkészülnünk az időjárás viszontagságaira sem:

Száraz váltóruha és cipő legyen nálunk. Számíthatunk a tűző napsütés mellett esőre is, ezért érdemes esőkabátot (esetleg gumicsizmát is) bepakolni. Sajnos előfordulhat, hogy éjszakára lehűl az idő, így meleg ruhával is készüljünk, amivel kivédhetjük a felfázást.

 

Az ételekben leselkedő veszélyek:

A legfontosabb szabály, hogy rendszeresen mossunk kezet! Az alapos kézmosással csökkenthető a vírusos és bakteriális megbetegedések száma.

Hiába ellenőrzik folyamatosan a büféket, egy kis hiba is elegendő a higiéniai rendszer felborulásához. A műanyag evőeszközök kihelyezése a pultra vagy asztalokra például sok gondot okozhat, hiszen ezekhez bármelyik vendég hozzáérhet koszos vagy fertőzött kézzel. Minden étkezés előtt mossunk kezet és használjunk kézfertőtlenítőt.

Az ételmérgezésekért legtöbb esetben a nem megfelelően átsült vagy megfőtt ételek felelősek, és leginkább a húsok, a tojás és a tej (illetve az ebből készült különféle ételek) okoznak problémát. Egyes esetekben az alapvető higiéniai előírások betartása okozza a problémát, ha például az étel készítője nem mos alaposan kezet. A fesztiválokon vásárolható gyors ételeknél mindig legyünk körültekintőek és gondoljuk át a kockázatot.

 

Milyen az ideális élelmiszerárus egy fesztiválon?

Ideális esetben az üzlet és az eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok, háziállatok. A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti. A keze is tiszta, nincs felékszerezve, a körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben. Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és azt használja is.

Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolják, a kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel pedig jéghideg. A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta. Van kihelyezve hulladékgyűjtő. Kiszolgáláskor pedig ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére.

A zöldségek és gyümölcsök is veszélyesek lehetnek, ezeket is alaposan mossuk meg és fokozottan figyeljünk.

A legtöbb fertőzés a szánkon keresztül jut a szervezetünkbe, így kerüljük a közös tányérok, poharak és evőeszközök használatát.

Külföldi rendezvények során az ivóvíz is komoly gondokat okozhat. Dél-Európában, Kelet-Európa egyes országaiban, Kis-Ázsiában, illetve ezektől a területektől keletre és délre csak palackozott vizet ajánlott inni, és lehetőleg ne együnk nyers zöldséget tartalmazó ételt vagy tenger gyümölcseit. Akár a csapvízzel megmosott zöldségek/gyümölcsök vagy a jég fogyasztása is gondot okozhatnak.

 

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei: a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek, a folyadékpótlásról azonban gondoskodni kell. A tünetek megjelenése esetén forduljunk a helyi orvoshoz.

 

Plusz egy jó tanács: A fesztiválokon kapott karszalagokat ajánlott a buli után levenni, hiszen komoly egészségromboló hatásai lehetnek. Kutatásokkal bizonyították, hogy rengeteg baktérium található rajtuk, amik komolyabb fertőzésekhez is vezethetnek.

 

Sajnos a nyári időszakban az eldobált szemét is gyorsabban bomlik, fertőzőbb, és akár a természetes vizekbe kerülve, akár a szél útján a levegőbe jutva járványokat, megbetegedéseket okozhat. Ezért elegendő mennyiségű és méretű szemetessel is készülni kell, lehetőleg olyan típussal, ami a szelektív hulladékgyűjtést segíti elő. Nem elég

csak a szemét összegyűjtésére gondolni, hanem a megfelelő elszállításáról is gondoskodni kell.

 

 

Oszd meg velünk a fesztivál higiéniával kapcsolatos tapasztalataidat! 🙂

marketing@sanodor.hu

Ha otthonodban is maximális higiéniai biztonságot szeretnél elérni válaszd a SanoD’or Nature Egészséges Tisztítószer Családot!

Források:
http://www.ridikul.hu/2016/06/19/ezekre-figyeljunk-ha-megeheznenk-egy-fesztivalon/
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/elozze_meg_a_nyari_fertozeseket_/
http://www.egeszsegtukor.hu/nyar/ezek-a-fertozesek-terjednek-jobban-nyaron.html
http://www.csaladivilag.hu/nyari-fertozo-betegsegek/