Sokan nem is gondolnák, hogy néha bizony olyan hibákat is véthetünk takarítás közben, amik jelentősen lelassíthatják a munkát ahelyett, hogy inkább gyorsítanák azt.
Most újabb három olyan “komponenst” hoztunk nektek, amik csak időrabló tényezők a takarításban.

1. Majd egy óra múlva megcsinálom, avagy az első takarító hiba a halogatás!

Sokszor nehezen vesszük rá magunkat, hogy nekiálljunk takarítani, pedig vannak olyan helyzetek, amikor a halogatással nem időt nyerünk, csak rontunk a helyzeten.

Ilyen például, ha valami ételmaradék vagy kifröccsent innivaló kerül a padlóra vagy a pultra.

Ha ezeket nem töröljük fel egyből, később a ragacsos foltokat, szennyeződéseket sokkal nehezebb lesz eltávolítani és a néhány másodperces műveletből hosszú percek lesznek (még akár a hangyák is megjelenhetnek!).

 

A „halogatás” a takarítás bármelyik mozzanatánál hatalmas hiba lehet.

A napi takarításra és a rend fenntartására fordított néhány perc sokkal könnyebbé teszi a nehéznek tűnő későbbi nagytakarítást.

A konyhai felületeket minden főzési művelet után érdemes megtisztítani, a rendetlenséget pedig hamar megszüntetni pl. az asztalon hagyott blokkokat kidobni, a széthagyott ruhaneműket a szennyesbe dobni.
A heti portalanítás, porszívózás, felmosás, konyha és fürdő takarítás sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz, ráadásul így több időnk marad pihenni hétvégén.

2. Nem tiszta takarító eszközök használata

A piszkos eszközök ahelyett, hogy tisztává varázsolnák otthonunkat, csak súlyosbíthatják a helyzetet.
A nem megfelelően kitisztított szivacsokban, törlőrongyokban számos kórokozó elszaporodhat, amiket azután felviszünk az összes felületre, ahol ezeket az eszközöket használjuk.

A nem tiszta, elhasználódott poroló, ahelyett, hogy segítené munkákat, csak szétszórja a levegőben a port, ami utána szép lassan visszaül a bútorokra és a padlóra, így kezdhetjük az egész tisztítási folyamatot elölről.

Fontos, hogy szánjuk időt a felmosófejek, törlőruhák, szivacsok alapos tisztítására is.
Az egyszer-használatos, eldobható eszközök esetében, pedig minden megkezdett újabb folyamathoz használjunk új eszközt is.

3. A nem megfelelő tisztítószerek használata – nem mindig a szuper agresszív vegyszer a legjobb

A tisztítási munkálatok elvégzéséhez nem elég az, ha erős vegyszereket választunk.
A nem megfelelően kiválasztott tisztítószerekkel többet árthatunk, mint amennyit használunk.

Várhatjuk napestig, hogy eltávolítsa a vízkövet egy adott tisztítószer, ha egyszer annak nem is az a feladata!

Ráadásul nem csak az időnkkel „játszunk” ez esetben, hanem visszafordíthatatlan felületi károkat, ezzel együtt pedig anyagi károkat is okozhatunk.

 

A címkék ellenőrzésével nemcsak időt takaríthatunk meg, hanem pénzt is!

A tisztítószer címkéjén lévő utasításokat szigorúan tartsuk be pl. sose tisztítsunk márvány felületet savas tisztítószerrel.

Arról nem is beszélve, hogy bizonyos vegyi anyagok súlyos egészségügyi károkat is okozhatnak, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az adott szer használható-e a felületen, először inkább csak egy kisebb ponton próbáljuk ki.

 

Csökkentsük az otthonunkban használt vegyi anyagok mennyiségét, hiszen a természetes pl. probiotikus tisztítószerek is megfelelő hatásúak lehetnek.
Ráadásul ezek a felülettel és az egészségükkel is kíméletesek! 😊

Próbáld ki te is a probiotikumok erejét!

Olvass többet erről a takarítási módról!

>>> Kattints ide!

 

Szerinted mik lehet még időrabló tényezők a takarításban?

Írd meg nekünk! 🙂