Ezeket a tisztítószereket soha ne keverd, mert veszélyes lehet!

Sajnos, egy általánosan elterjedt tévhit, hogy amikor összekeverjük a különféle háztartási tisztítószereket, hatékonyabb eredményt érünk el!
A mostani helyzetben, pedig még inkább hajlamosak vagyunk túlzásba esni, ha takarításról van szó.

A valóságban a vegyítéssel csak veszélybe sodorjuk magunkat. Ugyanis, olyan kémiai reakciók jöhetnek létre, ami nagyon káros az egészségre pl. veszélyes vegyszergőzök szabadulhatnak fel, amik károsítják a tüdőt.

Ha makacs szennyeződéssel találkozunk, nem az a megoldás, hogy nekiesünk 5 különféle agresszív tisztítószerrel és ezek keverékével. Inkább várjuk ki türelmesen a címkén jelzett behatási időt, majd mechanikus rásegítéssel távolítsuk el a makacs szennyeződést.

Mik azok a tisztítószerek, amiket veszélyes keverni egymással?

Az alábbi tisztítószereknek a keverése veszélyes lehet és nem csak a felületekre, hanem az egészségedre is!

 

Klór – savtartalmú tisztítószerek

A fertőtlenítő szerek közül a klórtartalmúak lehetnek a legveszélyesebbek az egészségre, ezek többnyire nátrium-hipokloritot tartalmaznak (pl. a klasszikus Hypo). Erős oxidáló hatású és roncsoló méreganyag.

A klórtartalmú vegyszerek használata, belégzése már önmagában is veszélyes, de amennyibe a klóros tisztítószer sav tartalmú tisztítószerrel (citromsavas anyaggal, sósavval és igen sima ecet esetén is) érintkezik, klórgáz szabadul fel, ami köztudottan egészségre veszélyes hatást fejt ki.

A kellemetlen tüneteken túlmenően (köhögés, égő érzés a nyálkahártyákon) pedig akár halált is okozhat a dózis mennyiségétől függően. A klórgáz nem csak ipari környezetben keletkezhet, hanem a háztartásban is a klórtartalmú tisztítószerek (mint pl. Hypo, Domestos) vagy uszodai vegyszerek (klórtabletta) és a savas tisztítószerek (mint pl. a vízkőoldók) egyidejű használata esetén.
Amikor klór tartalmú tisztítószerrel dolgozunk, mindig nyitott ajtók és ablakok mellett tegyük és használata után is jól szellőztessük ki a helyiséget.

>>> Klórmentes tisztítószerek az egészség védelmében!

Fehérítő – ammónia tartalmú tisztítószerek

Az ammónia az egyik legerősebb háztartási tisztítószer. A használata éppolyan veszélyes, mint a klórtartalmú szereké.
Ha a fehérítő és az ammónia tartalmú szereket vegyítjük klóramin gáz keletkezik. Ez a gáz egyrészt irritálhatja a szemet és az orrot, továbbá légzési nehézségeket okozhat. Nagy mennyiségben belélegezve a belső szervek károsodását is okozhatja.
Ha az ammónia koncentrációja elég magas, akkor hidrazin képződhet, amely nemcsak mérgező, hanem robbanásveszélyes is.

Fontos tudni, hogy nagyon sok tisztítószer tartalmaz ammóniát ( pl. a legtöbb ablak és üvegtisztító vagy fémtisztító szer), ezért minden esetben alaposan olvassuk el a címkét, mielőtt kevernénk valamivel a kiválasztott szert.

Használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a klór tartalmú szerekére: Ne keverjük, jól szellőző helyiségben dolgozzunk csak vele, kerüljük a gőz közvetlen belélegzését, ne kerüljön ammónia se a szemünkbe, se a bőrünkre (használjunk gumikesztyűt) és gyermekek elől elzárva tartsuk!

Fehérítő és az alkohol keverése

Ennek a két vegyszernek a kombinálása kloroformot eredményez.

Ez szintén irritálja a nyálkahártyát és a szemet, illetve ártalmas lehet az idegrendszerre, a tüdőre, a vesére, a májra és a szívre is.
Továbbá, a kloroform szédülést, hányingert, eszméletvesztést, de nagy dózis esetében akár még halált is okozhat.
Soha ne keverd!

Hidrogén-peroxid + Ecet kombinációja

A hidrogén-peroxid sokrétű felhasználhatósága miatt, igen népszerű anyag. Szebbé varázsolja a fehér fugát, kitakaríthatjuk vele a sütőt, makulátlanná teszi az elszíneződött konyharuhát stb. Azonban ecettel keverve veszélyes lehet.
Biztos te is hallottál már arról, hogy fertőtlenítésre (baktériumölő tulajdonsága miatt) kiváló ez a kombináció!
Azonban fontos, hogy a két anyagot egyszerre soha ne használjuk. Egymás után is csak nagy körültekintéssel alkalmazzuk, de a legjobb, ha elkerüljük teljesen ezt a kombinációt.
Ugyanis a kettő anyag elegye a perecetsav, ami mérgező továbbá irritálhatja a bőrt, a szemet és a légzőszerveket is.

Első a biztonság! Ezeket tartsd be, ha vegyszerekkel dolgozol:

  • Mindig olvasd el a tisztítószer használati utasítását, valamint a figyelmeztetéseket és szigorúan tartsd is be azokat!
  • Tartsd a tisztítószereket eredeti csomagolásukban az eredeti címkéjükkel ellátva!
  • Ne használj, vagy a lehető legminimálisabb mennyiségben használj fehérítőt és ammóniát az otthonodban!
  • Vegyszereket sose használj zárt térben! Ha véletlenül mégis kevertél két erős vegyszert, szellőztess, hagyd el a helyiséget, lélegezz mélyeket szabad levegőn, és mosd meg az arcod, szemed bő vízzel!
  • Ha vegyszereket alkalmazol mindig használj kesztyűt és maszkot, és ne hajolj sokáig a fertőtlenített felületek fölé!
  • Tartsd a tisztítószereket elzárva a gyerekektől!

 

Tudjuk, hogy nehéz megtalálni a tökéletes megoldást minden takarítási problémára, de inkább legyen kicsit vízköves a csempe, mint sem, hogy az agresszív vegyületek maradandóan károsítsák az egészségedet!

Adj egy esélyt az egészségbarát takarításnak!

Ismerkedj meg a probiotikus tisztítószerekkel, azaz a jótékony baktériumok erejét használó természetes takarítási móddal.

Többé nem kell félned a felszabaduló vegyszergázok okozta károsodástól és a marási sérülésektől!

Válts természetes takarításra!