A takarítás általában nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé és szeretünk hamar túlesni rajta.

Összeszedtük, azokat a takarítási hibákat, amik inkább hátráltatják, mint sem segítenék a takarítást.

Ezeket a hibákat ne kövesd el takarításkor, ha nem akarsz plusz feladatokat csinálni magadnak. 

 

Napos időben ablak pucolás:
Logikusnak tűnhet, hogy szép, napsütéses meleg időben pucold meg az ablakokat, ám ez hiba.

Amikor erősen süt a nap, pillanatok alatt rászáradhat a víz és a tisztítószer az üvegre, így csíkos és foltos maradhat, te pedig kezdheted elölről a takarítást.

Az ablakok tisztítására a legalkalmasabb a felhősebb idő (de nem az esős!)

Felmosod a laminált padlót!

Hiába úgy néz ki, hogy a laminált padló elemei szorosan zárnak, van köztük rés, amibe folyamatosan beszivárog felmosásnál a felmosóvíz, így a padlód idővel felpúposodhat és tönkre mehet. Jegyezzük meg, a laminált padló illesztései nem vízállóak!

A laminált padlók és a fa padlók tisztítására a legjobb, ha száraz mikroszálas mopot vagy impregnált mopot használsz mindig, így elkerülheted a padló károsodását, felpúposodását.

Egy törlőrongyot használsz mindenre!

A profi takarítók színkódolás szerint takarítanak. A színkódolás lényege, hogy a különféle területeket és felületeket meg kell különböztetni takarítás szempontjából.

Erre azért van szükség, hogy a takarító ne ugyanazt a kendőt használja az irodai asztalod letörlésére, mint a wc tisztítására.

Ugyanez igaz a mopokra és vödrökre is ( mást használnak a mellékhelyiségekben, mint a konyhai padlón), de valahol megkülönböztetik még a tisztítószer flakonokat is. Sőt akár a munkaruhát is a színkód szerint! Szóval a cél a megfelelő higiénia megteremtése! ( >>> A színkódolásról itt olvashatsz többet.)

 

A színkódolásra otthon is érdemes odafigyelni és nem ugyanazt a rongyot használni a fürdőszobában, mint a konyhai felületeken, mert könnyen átvihetünk kórokozókat az egyik helyről a másikra. Nem kell a profik által használ szigorú piros-kék-zöld-sárga színkódokat használnunk. Akár a kedvenc rózsaszín és lila törlőd is segítség lehet az eltérő helyiségek rendben tartásában.

A rongyokat rendszeresen mosd mosógépben vagy forró vízben öblítsd ki.

Lentről fel vagy fentről le?

Sokan szeretik azokkal a feladatokkal kezdeni a teendőink elvégzését, amiket legkevésbé sem kedvelnek és így gyorsan túl lenni rajta. Ez azonban nem jó taktika!

Sok időt spórolhatsz azzal, ha a megfelelő sorrendben, azaz mindig fentről lefelé takarítasz.

Ha a portörlés előtt felporszívózol, a lehulló szennyeződést újra fel kell takarítani a padlóról, így ez már dupla munka.

Mindig a padló takarítást hagyd a legvégére és a szekrények tetejének, valamint a lámpák és a mennyezetnek a leporolásával kezdj el takarítani.

Nem olvasod el a használati utasítást!

Ha nem olvasod el a termék címkén található információkat a saját munkádat nehezíted.

Ráadásul nem csak a hígításra találsz útmutatót, de a tisztítószer veszélyeire is a címkén hívjak fel a figyelmet.

 

–  Nem hagyod elég ideig állni a tisztítószert a felületen.

Ameddig a tisztítószer „végzi a dolgát”, te foglalkozhatsz mással, így takaríthatsz más helyiségben vagy felületen. Az ajánlott behatási idő elteltével pedig a szennyeződéseket pillanatok alatt eltüntetheted, hosszas súrolás nélkül is, így időt és egy csomó bosszankodást megspórolsz.

 

– Túl sok tisztítószer vagy túl kevés tisztítószer:

Ne találomra adagold a tisztítószereket, hanem a használati útmutató szerint.

Ugyanis, akár felületi károkat is okozhatunk, ha pl. több tisztítószert használunk, mint az ajánlott mennyiség, ez főleg a hagyományos, savas és lúgos tisztítószereknél áll fent, a természetes alapú tisztítószereknél ez kisebb kockázatot jelent.

Ráadásul, ha a tisztítószerből elegendő lenne kevesebb mennyiség is a tökéletes hatásért, még pazarlunk is.

 

Na és persze győződj meg arról, hogy a tisztítószer használható e az adott felületen egyáltalán! ( pl. savas szert tilos márványon használni)

Az is előfordulhat, hogy kevesebbet használunk a tisztítószerből, mint a javaslat, aztán pedig bosszankodunk, ha a kívánt hatást nem értük el.

– Ne használj olyan tisztítószert, amit nem ismersz és a flakonon sincs felirat vagy használati utasítás. És főleg ne keverd ezeket a szereket más tisztítószerekkel, mert balesetveszélyes.

 

– Ismerd meg a veszély piktogramokat!

Ezeket a piros jelzéseket nem véletlen rakják a flakonokra, érdemes tisztában lenned a jelentésükkel, hogy elkerüld a baleseteket. Mindig nézd meg alaposan milyen piktogram szerepel a flakonon és tartsd be a biztonsági előírásokat, amennyiben szükséges. ( >>> Tudj meg többet a veszélypiktogramokról, amik akár a bio tisztítószerek flakonjain is megtalálhatóak.

 

– Túl sok tisztítószer a felmosóvízbe

A felmosás hatékonysága, nem azon múlik, hogy mennyi tisztítószert adtunk a felmosóvízhez. Ugyanis, ha a padlótisztító túl sok, akkor sokkal jobban fog habzani és ez a tisztítószeres hab, csíkokban rá fog száradni a padozat felületére, ami csúnya fátyolos és nem pedig szép fényes felületet fog eredményezni.

Mindig tartsuk be a gyártó által javasolt hígítási arányt!

 

Ha ezekre odafigyelsz, gyorsabb és hatékonyabb takarítást érhetsz el! 🙂

 

Vigyázz az egészségedre takarítás során is!

Szerezz be néhány probiotikus tisztítószert és ismerd meg az egészségbarát takarítást!