Baktériumok a háztartásban – Több is van, mint hinnéd!
Egy átlagos háztartásban el se hinnéd hány fajta és hány darab baktérium található.
A nagyrészük ártalmatlan, egyes baktériumok még jótékonyak is, de ezekről egy kicsit később.
Vannak azonban olyan baktériumok, amik károsak és veszélyesek is lehetnek ránk nézve. Ebben a cikkben végig vesszük azokat a helyeket, ahol ezek a kórokozók előfordulhatnak, mert a legtöbbre nem is gondol az ember.
De mi is az a baktérium?
Ez nem egy szakmai leírás, így akit jobban érdekel a téma, az interneten nagyon sok helyen lehet tájékozódni.
Szerintem mindenki emlékszik a középiskolai biosz órákra😊. A baktériumok egysejtű, néhány mikrométer méretűek. A földön mindenhol megtalálhatóak, a levegőben, a földben, a vízben, az élőlényekben. Számuk a földön szinte megszámlálhatatlan, egy gramm földben nagyából 40 millió baktérium található.
Vannak olyanok, amik az emberei élet szempontjából semlegesek, vannak, amik nélkülözhetetlenek az élethez és vannak, amik veszélyesek az emberekre. Az utóbbiak okozzák a betegségeink egy részét.
Nézzük meg azokat a helyeket a háztartásban, ahol a legtöbb baktérium bújhat meg:
Sokan rögtön a wc-t említenék, nem is rossz tipp, de mi most olyan dolgokat fogunk mondani, amikre lehet, hogy nem gondoltál.
Szivacsok:
A legtöbb baktérium általában a konyhai mosogató szivacson található.
Egyszerű okai vannak ennek.
A vizes és meleg környezet nagyszerű élőhely számukra, így gyorsan tudnak szaporodni.
Ritkán cseréljük, mivel egy öblítés után még több hét használat után is „tisztának” tűnik, ezért a kelleténél több idő után cseréljük le.
A benne maradt ételmaradékok. A mosogatás során a szivacsos szerkezet belsejében könnyedén megragadhatnak apró ételmaradékok, amik nagyszerű táptalajt biztosítanak a baktériumoknak.
Érdemes gyakrabban cserélni a szivacsot, ezzel is megelőzve a baktériumok elszaporodását.
Minden mosogatás után mosd ki alaposan a szivacsot valamilyen tisztítószerrel.
Mosogató:
A mosogató szivacshoz hasonlóan, maga a mosogató is a vizes és meleg környezet miatt nagyon jó helynek számít a baktériumok elszaporodásának szempontjából.
A különböző ételmaradékok megtapadhatnak a mosogatóban, illetve a mosogatásra váró koszos edények és evőeszközökön is könnyedén elszaporodhatnak a baktériumok.
Érdemes minden nap átmosni és egy héten egyszer alaposan kitakarítani a teljes mosogatót.
Mosogató gép esetén pedig a gyártó által javasolt tisztítási folyamatot gyakran végezd el.
Kéztörlők:
A baktériumok igazi melegágya. Sokszor használják az emberek koszos vagy nem alaposan megmosott kézzel, így nagyon sok szennyeződés tapad meg a szövet anyagában.
Érdemes gyakran kimosni és cserélni. Mosás esetén érdemes magasabb hőfokon, olyan tisztító szerrel kimosni, ami megöli a baktériumokat.
Vágódeszkák:
Sok háztartásban egy vágódeszkát használnak és 2 különböző étel feldolgozása között nem is takarítják le megfelelően.
Érdemes több vágódeszkát is tartani, külön a nyers húsoknak, külön a már sütött ételeknek, halaknak és minden egyéb ételnek, amihez vágódeszkát használ valaki (pl. a kenyér felvágása).
Sokan gondolják, hogy a műanyagból készült vágódeszkák higiénikusabbak a fából készült társaiknál, de ez nem teljesen igaz. A műanyag felületében egy-egy vágás után könnyedén megtapadhatnak szennyeződések, amiket nem annyira könnyű kitakarítani belőle.
Kilincsek és fogantyúk:
Egy háztartásban sok kilincs és fogantyú található, amik nagyon gyakran lemaradnak egy-egy takarítás során. Éppen ezért nagyon sok baktérium felhalmozódhat rajtuk.
Érdemes belegondolni, hogy naponta hányszor fogod meg a valamelyik ajtó kilincsét, a hűtő vagy egy szekrény fogantyúját anélkül, hogy előtte megtörölnéd a kezed.
A legközelebbi takarításnál figyelj arra, hogy alaposan lefertőtlenítsd ezeket.
Hűtőszekrény:
Az egyik legnagyobb baktérium lelőhely.
Az ételeink nagyrészét itt tartjuk és gyakran nem figyelünk oda, hogy az ételek jól elzárva legyenek egymástól. A hűtőgépben keletkező kondenzvíz tartalmazza a letöbb baktériumot, amit a legújabb hűtők már jól kezelnek ugyan, de a háztartásban az egyik legritkábban cserélt készülék a hűtő.
Nagy gondot okozhatnak azok a romlandó ételek, amik megbújnak a hűtő hátsó részében és megfelejtkezünk róla.
Egy héten egyszer legalább érdemes átnézni és kicsit áttörölni a polcokat. Egy nagyobb takarításnál pedig kipakolni és teljesen áttörölni az egész házát, kivenni a polcokat és a polcvezetőket is kitisztítani.
Természetesen ezeken kívül még sok olyan egyértelmű hely van, ahol sok baktérium van pl.: a szemetes vagy a mosdó.
Még egy apró tipp 😉: az ajtófélfa felső része nagyon sokszor lemarad a takarítás során, ahol nagyon sok por áll meg.
A cikk elején említettük, hogy nem minden baktérium rossz.
A SanoD’or Nature termékcsalád minden tagja 99,5 %-ban vegyszermentes és olyan jó baktériumokat tartalmaz, amik az emberi szervezetre semlegese hatásúak, viszont a takarítás során remek szolgálat tudnak tenni.
A jó baktériumok a felületen megtapadnak ezzel egy olyan réteget hoznak létre, ami meggátolja a többi baktérium megtapadását és szaporodását. A már ott lévő szennyeződéseket a jó baktériumok elfogyasztják ezzel egy hosszú távon is tiszta felületet hozva létre.
Ide kattintva megismerheted ezeket a tisztítószereket.
Válaszd a SanoD’or Nature termékcsaládot!