Az ajándékok bontogatása mindenkinek izgalmas és örömteli pillanat!

De az ajándékcsomagolás nagyon környezetterhelő tud tenni!

 

Csak az ünnepek alatt, több millió tonna hulladék keletkezik ajándékcsomagolásból eredően. ( beleértve a bolti és a webes vásárlások csomagolásait is) A karácsonyi időszakban sokkal több csomagolóanyagot használunk, mint máskor.

 

Mindezt úgy, hogy pl. az ajándékaink csak pár órát vagy maximum 1-2 napot töltenek becsomagolva, utána hulladékká válnak.  Ráadásul ennek a hulladéknak csak töredéke kerül a szelektív gyűjtőkbe.

 

Például az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. ( forrás: ng.hu)

 

Legyünk tudatosak és legalább mi ne növeljük ezt a szemét mennyiséget!

A sima csomagoló papírok újrafeldolgozása sajnos elég nehézkes, mivel az olcsó, vékony papír rostjai miatt eleve kevéssé alkalmas rá, ráadásul a szervetlen eredetű festékanyagok, csillámok és a műanyagrészecskék miatt a bomlásuk is nagyon lassú folyamat.

 

A legjobb, persze az lenne, ha nem csomagolnánk egyáltalán be az ajándékokat, de ha mégis így teszünk, arra is van néhány környezetbarátabb alternatíva:

 

1. Ajándékszatyor újra és újra

Ha valami mutatós megoldást keresel mégiscsak az ajándékok átadására, már az is jó lépés, ha a megvásárolt karácsonyi ajándék zacskókat újra ás újra összegyűjtöd, így több éven keresztül felhasználod azokat.

Ugyanis ezekből nem szükséges minden évben újabb adagot venned. Kidobás helyett, tedd el inkább a következő évre őket, majd ugyanebbe rejtsd el ajándékaidat legközelebb is. Ha egy-egy jó minőségű vastagabb papírból készültet vásárolsz (vásároltál) akkor nagyobb az esélye, hogy több karácsonyt kibír szakadás nélkül.

 

 2. Újrahasznosított papírok

Ha visszavonhatatlan vágyat érzel az ajándékcsomagolás iránt, akkor beszerezhetsz már, 100%-ban újrahasznosított csomagolópapírokat is. Ezekből a csúnyácska barna papírokból egy kis kreativitással nagyon mutatós ajándékcsomagok készíthetőek.

Nyilván, ha  ezt utána a szemétbe dobod az még mindig nem a legjobb megoldás…

 

3. Egy újságpapír új élete!

Szuper csomagolásokat készíthetsz újságpapírból, magazinokból vagy akár a régi térképekből is! Ezekre szintén remek kreatív ötleteket lehet találni az interneten! 🙂

A cipős és egyéb dobozokból is kiváló ajándékdoboz készülhet! Sőt! A már nem használt befőttesüvegeknek is új életet adhatsz karácsonyi ajándékként.

Mellőzd a műanyagszalagot használatát is! Kösd át a csomagod valamilyen természetesebb anyaggal pl. rafiával vagy kenderből készült kötözővel, de készíthetsz újrahasznosított masnit is, mint például ez itt a képen!

 

   4. Legyen a csomagolás is ajándék!

Választhatunk olyan csomagolási megoldásokat, ami egyben ajándék is lehet, például ilyen a vászontáska vagy akár egy sál is.

Így nem csak az ajándéknak, de a csomagolásnak is örülni fog az, aki kapja.

 

5. Ajándékozz élményt és együtt töltött időt, amit „nem kell” becsomagolni. 🙂

 

Csökkentsd az ökológiai lábnyomod (és nem csak) karácsonykor!

 

Kellemes készülődést és ünnepet kívánunk!

SanoD’or Nature egészséges takarítók csapata!

 

 

Képek forrása: Pinterest