Sosem volt még ennyire nagymértékű a lakossági fertőtlenítőszer használat, mint most a koronavírus rohamos terjedése kapcsán.

Ha az elmúlt időszakban te is a lakás minden pontját fertőtlenítetted, akkor van egy rossz hírünk…

A túlzott fertőtlenítőszer használattal sokat ártottál az egészségednek.

 

Az új járvány terjedése miatt, az utóbbi hónapok mindenki számára megterhelőek voltak.

Sokan, még olyan személyek is, akik amúgy már tudatosan kezdetek el takarítani, most a kialakult pánik következtében visszatértek a hagyományos, agresszív fertőtlenítők gyakori használatához.

Emiatt a boltokban hetekig lehetett üres polcokat látni mindenféle fertőtlenítő hatású szerből.

Tényleg fontos, hogy most új drasztikus módszerekkel takarítsunk?

 

Azt érdemes tudni, hogy a fertőtlenítőszerek többsége klórt tartalmaz. A klór pedig egy igen erős oxidáló hatású és roncsoló méreganyag. A klór rögtön reakcióba lép a környezetében levő más szerves alkotóelemekkel és mérgező, veszélyes keveréket hoz létre, mint a furán, dioxin és más toxikus vegyületek.

 

Amikor tartunk egy fertőzéstől ( mint pl. most a koronavírus járvány )  hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a felület fertőtlenítők használatát. Ezért akár napi rendszerességgel is bevetjük ezeket a különféle tárgyakon és felületeken.

A fertőtlenítő takarítás során, az agresszív vegyi anyagnak köszönhetően elpusztulnak a felületen található kórokozó baktériumok és vírusok.

 

Mi pedig boldogan dőlünk hátra, hogy most aztán végeztünk az összes fertőzést okozó, káros gonosztevővel! 🙂

Ennél is rosszabb, ha félünk, mert minél jobban fél valaki a fertőzéstől, annál többet fertőtlenít. És minél többet és gyakrabban fertőtlenít, annál jobban ki lesz téve az immunrendszere a kórokozók támadásának.

 

A szervezetünk túlérzékennyé válik a környezetével szembe és nehezebben tudja kivédeni a mikroorganizmusok ( baktériumok, gombák,vírusok) okozta támadásokat.

A felületfertőtlenítők túlzott használata komoly egészségügyi kockázatokat rejt, a légzőszerveinket, nyálkahártyánkat és a bőrünket támadja.  A gyerekeink és a házi kedvenceink pedig fokozott veszélynek vannak kitéve.

Nem minden baktérium rossz! Ne irtsd ki őket mind!

Akár egy konyhapultról, padlóról vagy a saját bőrünkről és testünkről beszélünk, mindenhol mikroorganizmusok milliói vesznek minket körül.

A mikroorganizmusok a felületeken összetapadnak és egybefüggő bevonatot képeznek, ez az ún. biofilm.

Ezek között a mikroorganizmusok között vannak jók, amik védelmet és vannak rosszak ( patogének), amik fertőzést okozhatnak.

A jó baktériumok nem ellenségei a szervezetünknek, sőt, rendkívül fontos védelmet és segítséget nyújtanak abban, hogy immunrendszerünk megfelelően működjön a “támadásokkal” szemben.

 

Márpedig szervezetünket állandó támadások érik. Ugyanígy egy felületen is állandó harc folyik a jó baktériumok és a rosszak között.

Nekünk arra kell törekednünk, hogy a jók legyenek többségében, viszont ezt a fertőtlenítőszerekkel nem fogjuk tudni elérni.

Egy klórtartalmú fertőtlenítő nem válogat és megöli a felületen található valamennyi mikroorganizmust!

Ha az utóbbi időbe te is folyamatosan fertőtlenítettél, akkor a körülötted található jótékony baktériumokat is elpusztítottad, amiknek pedig fontos szerepük van az immunrendszer megfelelő védelmében.

Sokan azt gondolják, hogy a teljesen steril baktériummentes közeg a legjobb, főleg ha gyerek is van a családban. Ezért akár naponta többször is fertőtlenítik a különféle felületeket.

Ám ez nagy hiba!

A túlzott vegyszerhasználat többek között összefüggésbe hozható a gyermekkori asztmával, és különféle bőrproblémákkal is, de tanulmányok már kimutatták azt is, hogy a gyermekkori elhízás egyik oka is lehet. Ugyanis egyes háztartási tisztítószerek és fertőtlenítőszerek képesek a bélflóra összetételének megváltoztatására.

>>> Erről a tanulmányról már korábban írtunk itt!

 

Ráadásul a mérgező és veszélyes anyagok a folyókban vagy a levegőben kötnek ki.

Fertőtlenítés során nem csak a káros baktériumoktól, hanem a hasznos védő baktériumoktól is megszabadítjuk a környezetünket.

A fertőtlenítéssel letisztított felületre a kórokozó baktériumok egy idő után sokkal gyorsabban telepednek vissza, így az agresszív fertőtlenítéssel, csak rontunk a baci helyzeten.

 

Persze alapvető elvárás, hogy otthonunk makulátlan és kórokozómentes legyen, de ez a tisztaság ne legyen egyenlő a sterilitással. Ha valóban steril otthonról álmodozunk, akkor kb. 4-6 óránként fertőtleníthetnénk mindent, ugyanis a kórokozók ennyi idő alatt újra birtokba veszik a felületeket.

 

Az elmúlt hónapokban a gyakori fertőtlenítéssel elpusztított jótékony baktériumokat érdemes pótolni.

Ezért az egészséges mikrobiom visszaállítása érdekében használj otthonodban probiotikumokat tartalmazó, egészségbarát tisztítószereket.

 

Állítsd helyre az egyensúlyt! Védekezz más fertőzések ellen, fertőtlenítőszerek nélkül!

 

A probiotikus tisztítószerek jótékony „védő” baktériumokat tartalmaznak.

A tisztítószer jó baktériumai a felületen megtapadnak, szaporodnak és jótékony hatású „védőréteget” ( biofilm) képeznek, ennek kialakulása gátolja a kórokozók megtelepedését és elszaporodását, így a fertőzéshez szükséges mennyiséget nem érik el.

probiotikumok működése

A baktériumok a táplálkozásuk során enzimeket termelnek, amelyek a baktérium számára felvehető méretűvé bontják a szerves szennyeződések nagy molekuláit.

Leginkább egy ollóhoz lehetne hasonlítani az enzimeket, amelyek feldarabolják a szennyeződéseket.

Az enzimek által felbontott szennyeződéseket a tisztítószerben lévő jó baktériumok elfogyasztják, így hosszabb ideig tisztán tartják a felületet.

Tehát egy egészséges mikrobiológiai környezetet alakítanak ki, azáltal, hogy elfogyasztják a kórokozókat.

Nem szabad hagyományos fertőtlenítőket használni velük párhuzamosan, mert azok elpusztítják a probiotikus tisztítószer használata következtében kialakult védőréteget, így azok már nem tudják kifejteni jótékony hatásukat.

 

Ajánlatunk a probiotikus takarításra: a SanoD’or Nature Tisztítószercsalád 

A SanoD’or Nature termékek nem tartalmaznak klórt, vagy más agresszív vegyi anyagot ( sav és lúgmentesek).

Nem allergizálnak, így az emberekre és az állatokra sem jelentenek veszélyt!

Plusz pont még a termékek mellett, hogy tovább megőrzik a felület tisztaságát, mint amit más fertőtlenítőszerekkel el lehet érni, így még ritkábban is kell takarítani velük. 🙂

Tudj meg többet a probiotikus takarításról!