Érzékeny természetes kőfelületek takarítása – Márvány, mészkő

A gyönyörű természetes kövekből készült felületek mindenkit ámulatba ejtenek, és exkluzív hatást váltanak ki.

Azonban mivel természetes anyagokról van szó, takarításuk nem történhet akármivel, ugyanis bizonyos tisztítószerek és vegyi anyagok használata károsíthatja azokat.

A márvány és a mészkő is kalcium-karbonát kristályokból épül fel, így mindkét anyag savban oldódik!

A legtöbb hagyományos tisztítószerben pedig van sav…

 

Mivel TILOS takarítani a természetes kőfelületeket?

Mivel ezek a felületek savra és lúgra érzékenyek, így bizonyos tisztítószerek és vegyi anyagok használata károsíthatja ezeket.

márványfelületek tisztítása természetesen
Soha ne próbáld erős fertőtlenítő szerekkel ( pl.: Domestossal), takarítani a márvány és mészkő burkolatokat, padlókat, mert megmattulhat a felülete és helyrehozhatatlan károkat okoz.

Tilos az ilyen típusú padlók felületének súrolása, illetve savas, vagy lúgos szerekkel történő foltmentesítése és rendszeres tisztítása. Sose alkalmazzunk súrolóporokat tisztításukra! Ne sikáljuk, dörzsöljük durva érdes felületű szivaccsal, kefével mert a fényes felületet összekaristolja, koptatja.

Tiltó listás az ecet is, még ha szeretjük is ezt az ősi természetes tisztítószert.

A mindennapi tisztításhoz pH-semleges anyagokat, speciálisan természetes kövekhez kifejlesztett ápolószereket, vagy vegyszermentes tisztítószereket válasszunk.

Ha agresszív, a felületet  megmaró és károsító hatású szennyeződés kerül a padlóra, akkor, az ilyen jellegű szennyeződéseket azonnal semlegesítve fel kell törölni, megelőzve ezzel a mélyebb rétegekbe szívódásukat.

Kíméletesen kell bánni ezekkel a természetes felületekkel, hogy sokáig megőrizzék eredeti szépségüket.

 

Foltok, karcok ellen:
Az ilyen érzékeny felületeken könnyen foltot hagyhatnak bizonyos anyagok, mint az alkoholos italok (pl.vörösbor) és a gyümölcslevek. Ha ilyen szennyeződések kerülnek a felületre, azonnal töröljük le, mielőtt fényük elvesztését, felületük elszíneződését okozzák.
A márvány felületekbe, a zsírok és az olajok is beszívódnak és onnan már polírozással sem távolíthatóak el.

A márványfelület könnyen karcolódik, ezért ha ilyen padlót választunk otthonunkba, akkor a bútorok lábára mindig tegyünk filckorongokat, ez segít megelőzni az anyag felületi sérülését.

 

Hogyan takarítsuk, tisztítsuk a márvány és mészkő felületeket?

Naponta távolítsuk el róluk a port és a szemcséket. Ha egy márványfelület poros pl. a padló esetében, akkor a rajta való járás folyamatosan csiszolja azt, így aztán hamar matt és karcos lesz. Használjunk lábtörlőt az ajtóban, hogy kevesebb szennyeződést vigyünk fel a felületre.

természetes márvány pult

A kőpultok esetében is hasonló a helyzet, ezeket is naponta portalanítsuk egy törlőkendő segítségével. (Teljesen jó erre a célra, egy hagyományos mikroszálas törlőkendő)

Ne sikáljuk, dörzsöljük durva szivaccsal, kefével válasszunk helyette puha rongyot, felmosófejet.

A nedves tisztításhoz savmentes tisztítószereket, speciálisan természetes kövekhez kifejlesztett ápolószereket, vagy vegyszermentes tisztítószereket válasszunk.

Legjobb, ha egészségbarát vegyszermentes készítményeket választunk, mert ezek nem csak a természetes felületeinket, de az egészségüket is megóvják!

 

Márványfelület a vizes helyiségekben:

A vízkő az egyik legnagyobb ellenség, ha vizes helyiségeink tisztán tartásáról van szó. A vízkő ismert ellenfele pedig a savas tisztítószer.

Na de mi a helyzet olyankor, ha a vizes helyiségünkben márvány vagy mészkő felület van, amit a sav csak károsít?

Ilyenkor a megoldás a megfelelő savmentes szanitertisztító megtalálása, ami a vízkővel elbánik, de a felületet nem marja meg.

Ilyen pl. a probiotikumokat tartalmazó SanoD’or Nature Shine.

 

Óvatosan a bio tisztítószerekkel!

Bizony nem csak a hagyományos tisztítószereken, hanem számtalan bio tisztítószer csomagolásán is találhatunk veszélypiktogramokat. Így nem árt óvatosan választanunk a „bio” termékek között, hiszen attól még, hogy egy termék mondjuk, biológiai úton lebomlik, még tartalmazhat az egészségre káros, irritáló összetevőket pl. maró savakat.

 

Ha ezt a jelet látod a csomagoláson, akkor azt kerüld el messzire, mivel ez a „Maró hatású anyagok” Maró hatású anyagok piktogramveszélyjelölése.

Például ezekben a szerekben fordul elő: Lefolyótisztítók, ecetsav, sósav, ammóniák gumi, zsíroldók, grilltisztítók, lefolyótisztítók, általános felületfertőtlenítők, padlótisztítók

 

A természetes kövek ápolására és fenntartására, környezet és egészségkímélő szerek használata javasolt, így ideális burkolattípus a tudatos felhasználóknak:)

Ajánlatunk a természetes kőfelületek tisztítására: A sav és lúg mentes SanoD’or Nature probiotikus tisztítószer család!